Меню

Затвори
menu

Тепе Бунарджик

Затвори
Тепе Бунарджик
Тепе Бунарджик
Площадка преди паметника
Гледка към паметника на върха на Бунарджика
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.14390876607174, 24.737585627978632

Пловдив е градът на тепетата, той вторият по-големина град в България, намира се в южната част на държавата. Градът е известен с много красиви места, сред които са: тепетата, античният театър, стария град, гребния канал, градската градина, пеещите фонтани и много други.

Тепе Бунарджик или още познато като Хълм на освободителите, е едно от най-високите в града. То се намира в централните части на града, западно от булевард Руски. Тепето се намира на 272 метра надморска височина, през 1954 година е издигната и 10 метрова статуя – паметник на Съветската армия, от където идва и неговото неофициално име – Альоша.

На хълма също има изграден летен театър, където са се провеждали различни музикални изпълнения преди 1989 година. След това е обновен през 2009. На върха на тепето има голяма панорамна площадка, от където може да видите 360 градусова гледка над целия град, включително Родопите, Асеновград и дори голяма част от Стара планина.

Тепето е често посещавано от туристи, тъй като предлага приятна разходка, живописни гледки, а маршрутът до него е кратък и приятен за изкачване.

Маршрут

Тепето се намира в централните части на град Пловдив. До него може да се стигне, като отидете на булевард Руски номер 50. Там се намира Националната търговска гимназия. От там имате 2 варианта – да продължите по булеварда в посока север, като точно след гимназията, вляво, ще видите парк, трябва да тръгнете през него, след което идват стълби и след тях още няколко стълби, като постепенно се изкачвате нагоре по удобна пътека.

Може също така да завиете вляво преди гимназията, след което веднага вдясно след нея, там ще видите асфалтиран път, който ще ви отведе до парка. От там пътят е сходен – завивате вляво и тръгвате само нагоре по стъпала.

Тепето се изкачва за около 20-30 минути с нормално темпо. Маршрутът е под наклон и по-голямата част е на открито, за това не препоръчваме лятото да тръгвате по обяд. Горе на самото тепе има голяма площадка, където туристите често сядат встрани на загражденията и се наслаждават на красотите на природата и архитектурата на града.

Още за Бунарджика

Тепето е едно от 7-те тепета, с които е известен град Пловдив. Неговото официално име е Хълм на освободителите, също така е познато и като Альоша, поради поставения 10 метров паметник на върха на тепето.

На неговия връх има изградена красива панорамна площадка, която предлага много приятни гледки над града и близките планини. Тепето се намира на 272 метра надморска височина в централните части на града. Неговата височина, спрямо града е 108 метра, което го прави второ по височина сред другите тепета.

Мястото е често посещавано поради невероятната 360 градусова панорамна гледка от него. Там също така е чудно място за отдих далеч от суматохата на града. Маршрута до него е лесен, но е под наклон и отнема около 30 минути за изкачване.

Забележителности близо до тепето

Пеещите фонтани – пеещите фонтани са красива водна атракция, която привлича стотици туристи ежедневно. Те се намират в западния край на Цар Симеоновата градина, в центъра на града. Те се намират на около 850 метра от парка до тепето. До тях може да стигнете, като от булевард Руски, продължите на изток по улица Градстон, след това направите десен завой по улица Авксентий Велешки, който ще ви отведе точно до западния край на парка, на метри от фонтаните. Ако искате да се насладите на красивите мелодии, с които са известни те, трябва да отидете вечер през лятото, когато те светят в различни цветове и се чуват различни класически изпълнения.

Сахат тепе – на около 900 метра източно от Бунарджика се намира и друго красиво тепе – Сахат Тепе. От него може да видите много красиви панорамни гледки както и часовниковата кула. До тепето се достига, като от булевард Руски, тръгнете по улица Гладстоун, след което малко след началото на градската градина направите ляв завой и излезете на главната улица на града. От там продължавате около 300 метра по нея, след което вляво ще видите големи стълби и статуята на Мильо. Качете се по стълбите, след което продължете нагоре по следващите стълби и от там продължете още нагоре в посока запад. След няколко минути ще сте на върха на тепето.

Античният театър – мястото е уникално и предлага чудна атмосфера и гледки. Театърът се намира на 1.3 километра западно от Бунарджика. До него се стига, като тръгнете на запад през улица Васил Друмев, след това продължите по Антим Първи, след което ще излеете на главната улица. От там трябва да продължите вдясно към улица Саборна. Продължете още в посока изток, като след малко трябва да продължите по улица Митрополит Паисий. От там продължете към улица Тодор Самодумов и след това направете десен завой към улица Цар Ивайло, като тя ще ви отведе точно на театъра. Там трябва да заплатите такса за да го разгледате.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив