Меню

Затвори
menu

Съвети

Маршрут

Винаги проверявайте маршрута, преди да тръгнете където и да е. Освен координатите на мястото е добре да проучите какъв е пътя, дали е поддържан, дали има място за паркиране и тн.

Вода и храна

Когато ходите някъде е добре да имате поне вода, особено в летните сезони. Ако ще ходите по планини, е добре да разучите дали има по маршрута място за вода, като чешми и хижи, от който може да си налеете или закупите вода.

Храната също е добра идея, особено ако планувате повече от 1-2 часа разходка. Може да носите сандвичи, плодове и други, които не се развалят лесно.

Времето

Проверете прогнозата за времето в областта в която искате да се разхождате, като също така е добре да се провери на предния или на същия ден, за най-точни данни. Подгответе се за времето – подходящи дрехи, обувки и дори дъждобрани.

Споделете на приятел къде отивате

Споделете с един или няколко близки приятеля къде отивате, колко време планувате да е прехода и поддържайте връзка. Това е добра идея, ако се изгубите и се наложи да ви търсят, шанса да ви намерят по-бързо с подобна информация е много по-голям. По-бързото намиране е от голямо значение, тъй като условията в планината дори през летния сезон може да са доста сурови – валежи, минусови температури и ветрове.

Хижи

Ако ще ходите из планините, е добре да разучите какви хижи има по маршрута или близко до него. Ако ще оставате да нощувате в хижи е добре да запишите и техните телефони, и разбира се да направите резервация поне няколко дни по-рано, особено през лятото.

Уеб камери

На много курорти и хижи има достъпни уеб камери. Те показват в реално време как са метеорологичните условия, както и колко хора има в областта. Може да намерите конкретна камера като потърсите в интернет името на мястото + уеб камера. Например Хижа Вихрен Уеб камера.

Други

Разучавайте добре местата където отивате, има например забранени за посещение върхове, като така ще загубите време и пари, а също и усилия, без да успеете да ги посетите.

Преглеждайте дали обекта има работно време и дали затваря през някой сезон.

Спирайте данните в роуминг на телефоните си, когато сте по крайните райони на България. Ако например ще посещавате връх Руй, и искате да споделите снимка или видео в момента, е добре да сте спрели данните в роуминг, тъй като може поради слабия обхват на българските оператори, телефона ви да се прехвърли в режим роуминг и да използва чуждестранен оператор от съседните страни, така една снимка може да ви струва няколко лева.

Слънцезащитни кремове – използвайте кремове за защита от слънцето, тъй като то е много силно в планините, особено на по-голяма височина. Използвайте защите фактор от 30 нагоре за по-силна защита.

Носете със себе си допълнителна батерия за телефона – така ако имате нужда от батерия, може да използвате нея.

Ако искате да пестите батерия на телефона, може да го прехвърлите в самолетен режим (няма да може да получавате и правите обаждания, но телефона ви няма да хаби батерия за да търси обхват, тъй като той е много слаб в повечето планински райони).

Лепенки – носете си няколко лепенки за рани, може да ги използвате да поставите на краката, ако имате мазоли от дълго ходене, особено с по-твърди обувки, тънки чорапи или нови обувки.

Носете щека или вземете пръчка – добра идея е да имате с вас щека или пръчка, с нея може да се пазите от животинките в планината. Те обикновено са свикнали с хората, но ако попаднете на стада, кучетата може да опитат да ви стреснат или нападнат, за това е добре да имате с какво да се отбранявате.

Изтеглете gps приложение, което може да работи без интернет, така ще имате информация за вашето местоположение дори в гори и по планините, в които доста често няма интернет достъп.

Носете си сухи дрехи и обувки в автомобила, така ако се намокрите, ще може да се преоблечете и преобуете.