Меню

Затвори
menu

Суходолско езеро

Затвори
Суходолско езеро
Време 2:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.805650254902474, 23.36337594526939

Пирин е една от най-високите планини в България, на чиято територия биха могли да бъдат видяни множество езера. Те са разположени на голяма надморска височина, а природата около тях е уникална. В северните части на планината се намира Суходолското езеро. То е разположено на юг от хижа „Яворов“, до която можете да стигнете с автомобил.

Езерото се намира на 2312 метра надморска височина, в подножието на връх Разложки Суходол. До него има удобна пътека, започваща от съседната хижа, която продължава към главното било на планината.

Езерото е отлична идея за приятна разходка в планината, като времето, за което се стига до него е под 2 часа. Мястото е подходящо за пикник и почивка в планината, като по-голямата част от пътя до него не е стръмна. Около езерото можете да видите много от красотите на Пирин, сред които – връх Разложки суходол, връх Албутин, Връх Баюви дупки, Средоноса и уникална иглолистна гора и хвойни.

Маршрут

Маршрут от Хижа Яворов до Суходолско езеро

Покажи маршрута Начална точка за маршрута до езерото е хижа „Яворов“, която се намира на около 20 километра западно от град Банско. До пътя се стига, като от главния път между Банско и Градово направите ляв завой, след около 8 километра от Банско. Там пътят е добре поддържан и ви води на юг към планината, към Пирин Голф & Кънтри Клуб. Малко след него пътят ще стане планински. Пътят е подходящ и за по-ниска кола, но не е много поддържан. Препоръчваме ви да отидете с по-висока кола или да планирате разходката през топлите сезони.

Оттам имате да изминете около 7 километра, само в посока юг. Пътят ще ви отведе точно до хижа „Яворов“, намираща се на 1755 метра надморска височина. Можете да оставите колата си на удобна широка поляна до хижата. Трябва да продължите пеша в посока юг, по пътека, която е маркирана с червена маркировка. Имате да изминете около 3.3 километра и малко над 630 метра денивелация. Пътеката се движи само в посока югозапад, като не е много стръмна. Движете се само по нея и след около 2 часа ще стигнете до красивото Суходолско езеро.

Още за Суходолско езеро

Езерото е едно от най-високите в Пирин планина, намира се на над 2300 метра надморска височина. Мястото предлага прекрасни гледки, природата е уникално красива, а атмосферата е много спокойна и тиха. До езерото има удобна пътека, която води към съседния връх – Разложки суходол. Около него има много иглолистни храсти. Чудесна идея е за приятна разходка в Пирин, като можете да комбинирате с разходка до близки върхове.

Забележителности близо до езерото

Връх Разложки суходол (2728 метра) – върхът има полегата красива форма, като е леснодостъпен от езерото. Той се намира на 2 километра югоизточно от Суходолското езеро. Имате да изминете около 360 метра денивелация, като маршрутът ще ви отнеме около 1 час. За да стигнете до върха, трябва да продължите по пътеката, посока юг, по същата червена маркировка. След като се качите на седловината отсреща, пътят ще завие вляво. Оттам имате още 20-ина минути и ще стигнете до самия връх. Маркировката продължава южно от върха, а вие трябва да поемете почти веднага вляво по пътеката, която се изкачва право към върха.

Връх Албутин – върхът е висок 2688 метра, като също се намира близо до езерото. Той е разположен в посока югозапад. До него се стига, като продължите по същата пътека в посока юг, по червената маркировка до съседната седловина. Там маркировката продължава наляво, в посока изток. Вие трябва да продължите надясно. Движейки се само по билото, след около 15-20 минути ще стигнете и до самия връх.

Връх Баюви Дупки – един от най-високите върхове в България е връх Баюви дупки. Той е висок 2828 метра и се намира на около 3.3 километра югоизточно от езерото. До него се стига, като продължите по същата пътека в посока юг, по червената маркировка. След като изкачите съседното било, пътят ще поеме вляво, в посока изток. Малко след това ще стигнете до връх Разложки суходол. След около 500 метра маркировката ще продължи вдясно, а вляво има пътека, която ще ви отведе до върха за около 5-10 минути.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:Банско


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище