Меню

Затвори
Меню

Страшното езеро

Затвори
Следваща
Предишна
Страшното езеро
Страшното езеро
Гледка към Страшното езеро от север
Гледка към Страшното езеро от югоизток
Време:3 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Самоков
Координати:42.18018436570673, 23.400412570927923

В Рила планина има много красиви местенца. Ако искате да направите една лека разходка и да посетите високопланинско езеро, да се порадвате на природата и красивите гледки в планината, то може да посетите Страшното езеро.

Страшното езеро е разположено в Северните части на Рила планина на 2465 метра надморска височина. То е голямо езеро, като около него се извисяват и много красиви върхове. До него маршрута е със лека до средна трудност. Пътеката е добре маркирана и е добра идея за разходка дори със деца.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до Страшното езеро

Покажи маршрута До страшното езеро най-лесно се отива през Централна Планинска Школа Мальовица и след това през хижа Мальовица. ЦПШ Мальовица се намира на около 25км югозападно от Самоков, като до там се стига по удобен асфалтов път. Там може да оставите колата си на платен паркинг, или ако продължите в ляво по асфалтирания път малко след това има и полянка, удобна за оставяне на автомобилтие извън пътя.

От там трябва да продължите в посока югозапад, като след около 2-5 минути ще видите оккрита поляна а насреща и голяма дървена табела с надпис Национален Парк Рила. Трябва да тръгнете към табелета и по пътя в посока югозапад към хижа Мальовица. От табелата до хижа Мальовица имате да изминете около 3 километра. Разстояноето се изминава за около 1 час, като пътя е леко стръмен и е добре маркиран със синя маркировка. Той се движи успоредно на река Мальовица, там трудно ще се объркате.

След като стигнете до хижа Мальовица трябва да продължите малко след нея в посока юг, след което да завиете на ляво по малка пътечка, към реката. Там има малък мост, по който трябва да прекосите и да тръгнете по пътеката, която завива в ляво след моста и продължава в посока север. Маркировката е жълто и червено. Пътеката постепенно се изкачва на билото и преминава от другата му страна. След което сменя посоката надясно в посока юг и продължава до Страшното езеро.

От хижа Мальовица имате да изминете около 3 километра и около 450 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-2 часа.

Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до страшното езеро е около 6 километра, което се изминава за между 2 и 3 часа в посока.

Пътеката е удобна, но има и стръмни места, най-стръмно е изкачването на билото малко след хижата, след това е доста по-равно.

Още за Страшното езеро

Езерото е дълго 200 метра и широко 75 метра, неговата дълбочина достига до 2 метра. То е около 14 декара голямо.

Името на езерото е художника Христо Йончев, той е рисувал Рила планина, като близо до езерото се е появила силна буря, поради силните гръмотевици и шумове и тътени, той нарича езерото Страшното езеро.

Езерото има много красиви гледки, а близо до него се намират и много красиви върхове, също така точно до него е и заслона Страшното езеро.

Други забележителности близки до Страшното езеро

Връх Малък Купен – Връх Малък Купен е много красив връх, той се намира на около 850 метра южно от Страшното езеро. До него се достига по стръмна пътечка, като тя върви основно само на югозапад към върха като малко преди него завива леко в ляво, и после самия връх се изкачва от изток. До върха се стига по немаркирана пътека, като има пирамидки за около 1 час.

Заслон Страшното езеро – заслона се намира точно до езерото на неговата северна страна. Той е красив малък заслон, като той побира няколко човека. Постройката е интересна и може да се посети ако имате нужда от подслон.

Хижа Мальовица – хижата е много красива, като тя се намира на около 3 километра северозападно от Страшното езеро. Основния маршрут за него минава точно през нея. Разстоянието от хижата до езерото се изминава за около 1-2 часа, според темпото ви.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано