Меню

Затвори
menu

Страшното езеро

Затвори
Страшното езеро
Страшното езеро
Гледка към Страшното езеро от север
Гледка към Страшното езеро от югоизток
Време 3:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.18018436570673, 23.400412570927923

В Рила планина има много природни красоти, там е пълно с високи върхове, чудни езера и невероятни водопади. Ако искате да направите една лека разходка, да посетите високопланинско езеро, то може да посетите Страшното езеро.

Страшното езеро е разположено в северните части на Рила планина на 2465 метра надморска височина. То е голямо езеро (общата му площ е около 14 декара), като около него се извисяват и много красиви върхове, а маршрута до него е много красив и приятен.

До него маршрута е с ниска трудност, отнема между 1.5 и 2 часа в посока. Пътеката е добре маркирана и можете да отидете и с деца. Най-доброто време за разходка е през лятото.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до Страшното езеро

Покажи маршрута До Страшното езеро най-лесно се отива през Централна Планинска Школа Мальовица и след това през хижа Мальовица. ЦПШ Мальовица се намира на около 25 километра югозападно от Самоков, като до там се стига по удобен асфалтов път. Там може да оставите колата си на платен паркинг или ако продължите вляво по асфалтирания път, малко след това има и полянка, удобна за оставяне на автомобилите извън пътя.

От там трябва да продължите в посока югозапад, като след около 2-5 минути ще видите открита поляна, а насреща и голяма дървена табела с надпис Национален Парк Рила. Трябва да тръгнете към табелата и по пътя в посока югозапад към хижа Мальовица. От табелата до хижа Мальовица имате да изминете около 3 километра. Разстоянието се изминава за около 1 час, като пътя е леко стръмен и е добре маркиран със синя маркировка. Той се движи успоредно на река Мальовица, там трудно ще се объркате.

След като стигнете до хижа Мальовица трябва да продължите малко след нея, в посока юг, след което да завиете наляво, по малка пътечка, към реката. Там има малък мост, по който трябва да прекосите и да тръгнете по пътеката, която завива вляво след моста и продължава в посока север. Маркировката е жълто и червено. Пътеката постепенно се изкачва на билото и преминава от другата му страна. След което сменя посоката надясно в посока юг и продължава до Страшното езеро.

От хижа Мальовица имате да изминете около 3 километра и около 450 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1-2 часа. Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до страшното езеро е около 6 километра, което се изминава за между 2 и 3 часа в посока. Пътеката е удобна, но има и стръмни места, най-стръмно е изкачването на билото малко след хижата, след това е доста по-равно.

Още за Страшното езеро

Езерото е дълго 200 метра и широко 75 метра, неговата дълбочина достига до 2 метра. То е с обща площ от около 14 декара.

Името на езерото е от художника Христо Йончев, той е рисувал Рила планина, като близо до езерото се е появила силна буря, поради силните гръмотевици и шумове и тътени, той нарича езерото Страшното езеро.

Мястото е изключително красиво и отлична идея за разходка в планината. Там има чудни гледки, а близо до него се намират и много върхове, също така точно до него е и заслона Страшното езеро.

По пътя към езерото, можете да видите много видове растения, сред които: боровинка, малина, хвойна, бреза, бяла мура, бор, ела, шипка и много други. Освен това там се срещат и много видове животни, сред които: орел, сокол, сойка, лисица, лалугер, златка, белка, таралеж, катерица, гущери и други.

Други забележителности близки до Страшното езеро

Връх Малък Купен – Връх Малък Купен е много красив връх, той се намира на около 850 метра южно от Страшното езеро. До него се достига по стръмна пътечка, като тя върви основно само на югозапад към върха като малко преди него завива леко вляво и после самия връх се изкачва от изток. До върха се стига по немаркирана пътека, като има пирамидки, за около 1 час.

Заслон Страшното езеро – заслонът се намира точно до езерото на неговата северна страна. Той е красив малък заслон, като той побира няколко човека. Постройката е интересна и може да се посети ако имате нужда от подслон.

Хижа Мальовица – хижата е много красива, като тя се намира на около 3 километра северозападно от Страшното езеро. Основния маршрут за него минава точно през нея. Разстоянието от хижата до езерото се изминава за около 1-2 часа, според темпото ви.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София