Меню

Затвори
menu

Стражите в Пирин

Затвори
Рид Стражите в Пирин планина
Рид Стражите в Пирин планина
По пътя към рид Стражите
Гледки по пътя
Време 3:30 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.73387199460916, 23.494091604203447

В северните части на Пирин планина се намира алпийски ръб, по който има няколко изразени върха. Той започва от връх Полежан и се движи на север по пътя към връх Каймакчал, който се намира на северозапад от Полежан. Надморската височина на рида варира, като средно е около 2800 метра.

По рида има няколко добре изразени върха, като най-северния от тях е Голяма стража, той се намира в северната част на ръба. Висок е 2800 метра.

Скалистия рид е един от най-трудните участъци в Пирин планина и поради това не препоръчваме да отивате там ако сте начинаещи. Пътят по тях не е обезопасен и няма маркировка. От тях можете да видите доста голяма част от северен Пирин, включително върхове като Газей, Тодорка, Вихрен, Кутело, Безбог, Полежан и няколко красиви езера.

Една от най-удобните точки за изкачването на рида е хижа Безбог, до която има и удобен седалков лифт от хижа Гоце Делчев, близо до град Добринище.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до скалистия рид Стражите в Пирин

Покажи маршрута Една от най-близките хижи от която можете да тръгнете към скалистия рид е хижа Безбог. Тя се намира южно от град Добринище в Северен Пирин. За да стигнете до нея, трябва да отидете в град Добринище, след което да продължите на юг към хижа Гоце Делчев, която се намира на около 11 километра от града. В града има поставени табелки, но като цяло трябва да следите улица Паисий в посока юг.

След като стигнете до хижа Гоце Делчев, трябва да се качите на лифт, той ще ви отведе до горна станция хижа Безбог (на над 2200 метра надморска височина). От там трябва да продължите в посока юг, ще видите Безбожко езеро пред хижата, пътеката се движи в дясно на него. В началото е зелена/жълта маркировка, като тя ще ви отведе на отсрещното било.

На билото трябва да продължите вдясно (посока запад) по удобна пътека, която постепенно ще ви отведе до следващото било, където трябва да продължите вляво, а насреща ви ще видите и връх Полежан. Трябва да преминете през него, движете се само в посока запад. След върха продължете в същата посока (запад), като вдясно ще видите и връх Ушиците и след него Стражите. Пътеката се движи понякога през тях а понякога ги подсича, на няколко места е доста стръмна и за това не препоръчваме на неподготвени туристи, също така в зимни условия не е въобще удобно място за преминаване.

Общото разстояние от хижа Безбог до скалистия рид Стражите е около 5 километра, имате да изкачите над 700 метра денивелация. Времето което ще ви отнеме с нормално темпо е над 3 часа. По пътя няма къде да пиете вода, освен да си закупите на хижа Безбог или съседното малко заведение.

Още за Стражите в Пирин

Мястото е едно от най-трудните участъци в цялата Пирин планина. До него няма маркировка, но има пътека и поставени пирамиди от планинарите.

Средната височина на рида е около 2800 метра, а от него можете да видите много от красотите на Северен Пирин – връх Ушиците, Полежан, Малък Полежан, Газей, Каймакчал, Безбог, Газейско езеро, Вихрен, Тодорка и много други.

Мястото е изключително красиво, но труднодостъпно. На места има доста стръмни и тесни участъци. Трудно е да се изгубите но пътят е труден и трябва да се движите бавно и предпазливо.

Забележителности близо до Стражите

Връх Полежан – един от 10-те най-високи върха в България (висок 2852 метра) се намира точно по пътя към Стражите. Ако тръгнете от хижа Безбог, то пътят минава през него, ще го познаете по красивата му пирамидна форма.

Безбожко езеро – на юг, до хижа Безбог, можете да видите едно изключително красиво езеро. То се намира на над 2200 метра надморска височина. А до него природата е много приятна, през лятото е супер място за приятна лека разходка и похапване.

Връх Малък Полежан – върхът се намира на югозапад от Полежан, като той също е сред най-високите върхове в България – висок е 2823 метра. До него можете да стигнете, като след връх Полежан, продължите на запад, след което направите ляв завой, ще видите върха отсреща ви. Изкачването му отнема около 20-30 минути, пътят до него не е маркиран, като също е доста стръмен но гледките от върха са уникални.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Добринище

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Момин връх
Момин връх
Близо до:Банско


Връх Синаница
Връх Синаница
Близо до:БанскоСуходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:ДобринищеВръх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище


Връх Кутело
Връх Кутело
Близо до:Банско