Меню

Затвори
menu

Стобски пирамиди

Затвори
Стобски пирамиди
Стобски пирамиди
Гледка към пирамидите
Красивите Стобски пирамиди
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.09254435788193, 23.12030915077905

Рила планина е най-високата планина на целия Балкански полуостров, нейният най-висок връх е връх Мусала (2925метра). Тя се намира в Западна България, там може да видите уникални езера, върхове, манастири, водопади и много други.

В западните части на планината, близо до село Стоб, се намират и Стобските пирамиди. Те представляват пирамидални и конусовидни земни форми, който са се образували по естествен начин от метеорологичните условия. Те варират много в своите размери, но средната височина е около 6 метра, а най-високите от тях са до около 12 метра.

Те се намират на южните склонове на западните части на Рила планина. Имат светло-жълти и тъмно-кафяви цветове. Те са обявени за природна забележителност през 1964 година.

Там има и богата растителност – зимни дъбове, келяви габъри, мъждряни, бадемолистни круши, брекини, брястове и други. Мястото е отворено за посещения през всички дни от седмицата, като трябва да заплатите малка такса. Пътеката до самите пирамиди не отнема повече от 40-ина минути, като е добре обособена и маркирана.

Маршрут

Маршрут от село Стоб до Стобски пирамиди

Покажи маршрута Начална точка за маршрута към пирамидите е село Стоб, то се намира на около 6 километра източно от Кочериново, малък град в западна България, близо до Благоевград. От Кочериново, трябва да помете в посока североизток, към село Стоб. В селцето трябва да продължите към неговите източни части, като там има и поставени табели за пирамидите. В края на селцето има и малък паркинг и каса за заплащане на таксата. След като заплатите таксата, тръгвате по екопътека, която започва точно до касата. Тръгвате в посока юг, като постепенно ще направите голям ляв завой, и посоката ще продължи на север-североизток. След 30-ина минути по тази пътека ще стигнете и до чудните гледки над пирамидите и няколко панорамни площадки. Разстоянието от паркинга до самите пирамиди е около 1.7 километра, като има и над 180 метра денивелация. До пирамидите се стига за около 40 минути с нормално темпо. Ако ходите там през топлите дни, носете повече вода, тъй като голяма част от маршрута е на открито. Маршрутът е леко под наклон в голямата част, а малко преди пирамидите е доста по-стръмен, може да се посетят и с деца. На места има и пейки за отдих.

Още за Стобските пирамиди

Скалите са често посещавани от туристи, като те са включени в Червената книга на България, като застрашено природно местообитание.

Пирамидите са едни от най-популярните скални пирамиди в държавата, те са композиция от различни остри, игловидни и пирамидални земни форми. Техните размери варират от няколко 5-6 метра, а най-високите са до 12 метра.

Те са разположени на изток от село Стоб, на южния склон на западните части на Рила планина. Те са обявени за забележителност през 1964 година. В днешно време могат да бъдат посетени, след заплащане на символична такса.

Около тях има много красива флора – може да видите габър, мъждрян, брекина, дрян, глог, маслинка, смрадлика, хвойна и много други.

Освен това може да видите и различни видове дребни животни. Мястото е добре обособено и поддържано, като на места има пейки за отдих. Голяма част от маршрута е на открито.

Други забележителности наблизо

Рилски манастир Свети Иван Рилски – най-големия български манастир се намира само на 27 километра източно от село Стоб. До него има добър асфалтиран път, като се стига за около 30 минути. От село Стоб, трябва да продължите в посока изток към село Рила и от там по същия път, като пред манастира има и паркинг. Манастирът има уникална архитектура и енергия.

Кирилова поляна – уникална местенце с много живописни гледки, прекрасна природа и животни. Мястото открива чудни гледки към едни от най-стръмните върхове на рила – връх Иглата, връх Двуглав, връх Злия Зъб и други. Поляната се намира на около 34 километра източно от село Стоб, като трябва да тръгнете на изток към Рилския манастир и след него трябва да продължите в същата посока още 7 километра. Мястото е отлична идея за пикник и отдих сред природата.

Бистришки водопад – един чуден водопад се намира само на около 35 километра северно от село Стоб. Бистришкия водопад е много красив, намира се в село Бистрица, което е югоизточно от Дупница. В източните части на селцето, в края на улица Хирсто Ботев, има добър паркинг. Там трябва да оставите автомобила си, след което да продължите по широк планински път в посока изток. Постепенно пътят преминава в посока юг, като има поставени табелки. След около 30 минутно по-стръмно изкачване, ще стигнете до голяма дървена постройка, а след нея продължавате по-голям планински път в същата посока още около 1 час и ще стигнете до водопада, който е на метри встрани от пътя, точно до красив дървен мост.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Кочериново

Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново