Меню

Затвори
menu

Сопотски водопад

Затвори
Сопотски водопад
Време 0:35 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.672739911570666, 24.752720502010558

Сопот е малък град в Южна България, той се намира в Задбалкана, градът е пълен с история. Сопот е известен с поета Иван Вазов и много важни моменти в българската история.

Много близо до града, можете да намерите и красиви места за разходка, едно от които е водопада над Сопот. Водопадът се намира на север от града, до него се стига по красива екопътека, която се движи успоредно на Манастирска река. По пътя към водопада можете да видите много красива растителност, там има:дъб, бор, явор, смърч, ела, шипка, хвойна и други. Също така можете да видите и животни, като например: сойка, орел, сокол, ястреб, белка,златка, лисица и много други.

Маршрутът е приятен и по-голямата част от него е полегата, разходката до водопада отнема около 30-40 минути, като е супер за разходка с цялото семейство през топлите сезони. По-голямата част от пътя е в сянка, но препоръчваме да отидете по-рано през деня.

Маршрут

Маршрут от лифтова станция Сопот до Сопотския водопад

Покажи маршрута Удобна начална точка за маршрута до водопада е лифтовата станция на град Сопот. Тя се намира в северните части на града, като може да я намерите по табелите в града или като въведете в GPS навигацията.

Пред станцията има безплатен паркинг, като там може да оставите автомобила си и трябва да продължите по пътека на изток, към Сопотския Манастир Свети Спас, който се намира на няколкостотин метра от паркинга. След като стигнете манастира, ще видите от неговата лява страна табелки и дървена ограда. Трябва да тръгнете от там, по добре изградена пътека, като има табелки доста често и дори жълта маркировка.

От там продължавате в същата посока (на север) като пътеката ще се движи от лявата страна на Манастирска река. Има лек наклон, но маршрута е изключително приятен за разходка, дори за деца.

Малко преди да стигнете самия водопад има и няколко мостчета, през които трябва да преминете по-бавно, но останалата част от маршрута е много приятна.

От началото на маршрута до самия водопад имате да изминете около 1.5 километра и около 200 метра денивелация, като маршрутът се изминава за около 30-40 минути с нормално темпо.

Още за Сопотския водопад

Водопадът се намира на няколко километра северно от град Сопот, малко след Сопотския манастир Свети Спас. Водопадът е много красив, а пътеката до него е отлична за разходка със семейството. Той се намира на река Манастирска, висок е около 10-12 метра. До него се достига по удобна пътека, която се движи успоредно на реката и е отлична идея за топлите сезони, най-добре за посещение е края на пролетта и началото на лятото.

Водопадът представлява няколко малки и един голям пад, които образуват много красива забележителност, отлична за почивка през лятото.

Природата в областта е изключително живописна, през лятото там е прохладно и приятно, а след разходката до водопада можете да похапнете в град Сопот.

Други забележителности близо до водопад Сопот

Крепост Аневско Кале – крепостта е много красива, намира се само на няколко километра западно от водопада. До нея се стига, като от град Сопот продължите към село Анево (на запад от града) и там ще видите табела, която ви сочи да завиете надясно, тя се намира малко след края на града. След като направите десен завой, следва завой вляво, след това карате по пътя без да отбивате, в посока север. След няколко минути ще подминете постройки, малко след тях можете да оставите колата си и трябва да продължите нагоре, като там ще видите и маркировка със син цвят, вие трябва да я следите и ще се изкачите на крепостта.

Водопад Сучурум – водопадът се намира на няколко километра източно от Сопот. Той е в северните части на град Карлово, до него се достига като в град Карлово отидете до улица Водопада и тръгнете пеша нагоре по нея, като тя ще ви отведе до ВЕЦ Левски, и малко след него ще може да видите и самия водопад.

Местност Кръста над Карлово – местността е отлична за разходка със семейството, тя се намира северно от Карлово, като до нея се достига по стръмен но удобен маршрут, за около 40-50 минути. От нея се откриват страхотни гледки над околията. До нея се стига, като отидете в Карлово на улица Бузлуджа, в северните части на града, там тя завършва с Т-образно кръстовище. Там трябва да тръгнете пеша нагоре, правите десен завой, след което веднага ляв и тръгвате нагоре по пътеките. Продължавате нагоре в посока север, след малко ще видите и синя маркировка, продължавате по нея, след което ще стигнете до полянка с табели. След това продължавате нагоре по зелената маркировка. Тя ще ви отведе на северозапад към местността.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура