Меню

Затвори
menu

Смолянски езера

Затвори
Смолянски езера
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.621244035950845, 24.677992256135312

В Родопите може да видите многобройни природни забележителности като: езера, водопади, пещери, ждрела, проломи и много други. Там може да посетите и красивите Смолянски езера. Те са група от 8 езера, като са пръснати северозападно от град Смолян.

До езерата се стига лесно с автомобил, като обстановката там е много спокойна и приятна. На едно от езерата – най-голямото – Тревистото езеро, има и места за посядане и широка полянка за игра на децата.

Мястото гледа към високите скали на Родопите, като е уникална идея за почивка през уикенда, особено през топлите сезони. Пътя до езерата е добър и поддържан, като те се намират само на 20-30 минути от град Смолян.

Маршрут

Смолянските езера се намират в Родопите, близо до град Смолян. До тях се стига, като от градът тръгнете в посока северозапад (към село Стойките), като след около 8 километра се прави десен завой, към самите езера. Може да въведете Смолянски езера в Google карти, за да стигнете до тях. Пред едно от езерата – Тревистото има и широка полянка, а малко преди нея има и широки места на пътя, където можете да оставите автомобила ви. Може също така да продължите в посока изток по добре маркирана пътека, която ще ви отведе и по интересен маршрут към другите езера, скрити по-нагоре.

Още за Смолянските езера

Езерата са 8 на брой, като 7 от тях са естественообразувани. Те се намират на над 1400 метра надморска височина в Родопите. Най-голямото от езерата е Тревистото езеро, което се вижда и първо, когато пристигнете с автомобила ви, то е с площ от 6-8 хектара. Най-дълбокото е Мътното езеро, което е дълбоко 4,5 метра, също така то е и най-високо разположеното – на 1500 метра надморска височина. Следва езерото Лагера което е малко по-малко от Мътното. Другите са по-малки: Платеното езеро, Бистрото езеро, Османовия гьол, Силажа, Милушевското езеро, Лиляковото езеро. Също така има и езеро Източно, което не е постоянно пълноводно.

Тревистото езеро се нарича така, тъй като по част от него има торфен, където растат големи треви през топлите сезони.

На юг от Тревистото езеро има и малък храм – Свети Дух, както и няколко масички и пейки, които са удобни за почивка.

Забележителности близо до езерата

Екопътека Невястата – екопътеката се намира на 9 километра югоизточно от езерата, до нея се стига като от главния път от Смолян, продължите за Пампорово, като на един от левите завой, вдясно ще видите голяма табела с името на екопътеката. Там има и малък паркинг, където можете да оставите автомобила ви. От там има 2 пътеки и голям път, вие трябва да поемете по дясната пътека, обозначена със синя маркировка. От там се движите само по нея, като тя се движи в посока югоизток, след около 30 минути ще стигнете и до нея край, където има красива панорамна площадка над цял град Смолян.

Каньона на водопадите – екопътеката се намира на 12 километра южно от езерата. До нея се стига, като тръгнете към град Смолян, след което продължите по пътя за Мугла. Малко след града (около 1-1.5 километра), вдясно ще видите и завой. Там трябва да завиете по него и да оставите колата си малко по-надолу на паркинга. От там продължавате в същата посока (северозапад) и ще започнете да се движите по екопътеката, която е пълна с водопади, от където идва и нейното име. Тя се обхожда за около 2-3 часа.

Язовир Пампорово – язовирът е много красив, намира се само на 15 километра североизточно от езерата. До него се стига, като тръгнете по главния път към Пампорово и малко преди курорта се прави ляв завой, по пътя за връх Снежанка. Малко след това, около 1.5 километра ще видите широка полянка, на един десен завой. Там може да оставите автомобила си извън пътя и вляво ще видите табели за язовира. Той представлява красив воден басейн, със дървени пейки и парк за децата. Мястото е отлична идея за почивка с цялото семейство.

Рейтинг: 3.5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареВръх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:Смолян


Връх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:СмолянТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин