Меню

Затвори
Меню

Смолянска крепост

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Смолянска крепост
Смолянска крепост
Пътеката за крепостта Калето над Смолян
По пътя към крепостта
Време Време:0:15
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.59729038654808, 24.700982689797414

Смолянската крепост Калето се намира на около 9 километра северно от града. Крепостта е къстноантична, тя е реставрирана през 2013 година. Крепостта е построена по времето на Юстининан I, като нейната цел е военна, за да контролира и поддържа съобщенията и движението по пътя през Средните Родопи.

Крепостта се намира на височина от 1450 метра, като от нея се открива красива гледка над Родопите.

Крепостта е отлична идея за разходка през топлите дни, до нея маршрута е лек и приятен, като няма почти никакъв наклон и стръмни части, преди нея има и подходящ паркинг за автомобили.

Маршрут

До крепостта се стига по пътя между Смолян и Пампорово. Тя се намира на 9 километра северно от град Смолян. По пътя от Смолян към Пампорово, на един от завоите, вдясно, ще видите голям надпис и място за паркиране. Там е входа към екопътека Невястата, крепостта и манастир Свети Великомъченик Пантелеймон. Там има удобно място да оставите колата си, като има 2 пътеки и голям път. Вдясно пътеката сочи към екопътека Невястата, в средата пътеката е зад малките постройки, като тя ще ви отведе право към крепостта, а вляво пътят води надолу към манастира. След като поемете по пътеката, продължавате в посока юг, а след около 10 минути ще стигнете до дървена постройка, там трябва да продължите вляво от нея, и след още 5-10 минути ще стигнете до входа на крепостта. Общото разстояние от паркинга до началото на крепостта е малко под 1 километър, разстоянието се изминава за около 15-20 минути общо, има лека денивелация, но пътеката е удобна. Разходката е добра идея за цялото семейство.

Още за смолянската крепост Калето

Смолянаската крепост Калето се намира на около 9 километра северно от град Смолян. Пътят до нея е лек и приятен, като там има и удобно място за паркиране на автомобили. Тя е построена с цел да поддържа съобщенията движението на централния път през Средните Родопи. Според проучвания крепостта е била използвана през VI век и XI-XIII.

Тя е разположена на 1450 метра надморска височина, като от нея може да видите голяма част от Родопите, включително и град Смолян. Тя се намира в местността Турлука. При прехода до нея, ще стигнете до нейният главен вход. Там има няколко беседки и панорамна площадка от където да се насладите на невероятните гледки към Родопите.

Други забележителности близо до крепостта

Екопътека Невястата – екопътеката се намира източно от крепостта. До нея се стига, като след като оставите автомобила си на паркинга, трябва да продължите по пътеката вдясно, която е обозначена с табела – екопътека Невястата. Пътеката се движи на юг, като има няколко красиви панорамни площадки, и невероятни гледки към Родопите. Тя се изминава за около 30 минути в посока. На нея има поставени табели с информация, като пътят е почти полегат и няма къде да се объркате.

Манастир Свети Великомъченик Пантелеймон – може да посетите и манастирът, който се намира на минути от паркинга. От паркинга трябва да продължите по пътя вляво, като след 5-10 минути ще стигнете до самия манастир. Постройката е много красива и е добра идея за кратка разходка.

Смолянски езера – смлолянските езера се намират на около 9 километра северозападно от крепостта. До тях се достига по удобен асфалтов път, като вие трябва да отидете до Езерово (северозападно от град смолян, или западно от крепостта), след което да поемете на север. Може да въведете Смолянски езера в Google карти, като ще ви отведе на метри от тях, по добър асфалтов път.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано