Меню

Затвори
menu

Слонът до Настан

Затвори
Слонът до Настан
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Девин
Координати Координати:41.72076853082379, 24.423326280237326

В Южните Родопи е пълно с природни забележителности, там има много водопади, върхове, пещери и други. Близо до град Девин се намира и красиво скално образувание, което прилича на слон.

То се намира на Широколъшка река, на около 5 километра югоизточно от град Девин. Скалното образувание е високо над 10 метра и наподобява фигурата на слон, погледнато от изток.

До него се стига лесно и бързо, като наблизо има няколко удобни места за паркиране, а пътечката до него е приятна. Мястото е отлична идея за кратка разходка в Родопите със цялото семейство. Пътят до него е лесен и не е стръмен. Освен това можете да разгледате и други забележителности в района на Девин.

В тази част на Родопите е пълно с иглолистни гори, малини, къпини и други растения. Там също може да видите различни видове птици, лисици, таралежи, костенурки, зайци и други животни. Областта е изключително красива, мястото е отлично за посещение и с деца, като препоръчваме да отидете през края на пролетта или началото на лятото, когато всичко е зелено.

Маршрут

До скалното образувание се стига, като от град Девин продължите по пътя в посока юг (към Грохотно) – на около 3 километра след града има разклонение на пътя към село Беден. Малко след разклонение, вдясно, се намира и ВЕЦ Девин, където можете да отбиете и да оставите колата си. Оттам се запътвате няколко метра в посока север, по реката. Обръщайки се вдясно (в посока запад), ще видите огромната фигура, наподобяваща слон.

Още за слонът до Настан

Феноменът се намира на западния бряг на Широколъшка река. Tой е висок над 10 метра и образува огромна фигура, приличаща на слон, погледната от изток.

До него се стига лесно, като има място за няколко автомобила. Той се намира в Южните Родопи, югоизточно от град Девин.

Мястото е отлична идея за кратка разходка със семейството и би било интересно за децата.

Други забележителности близко до Слонът

Екопътека Струилица-Калето-Лъката – на 8.3 километра северозападно от феномена се намира чудна екопътека. Тя е на запад от град Девин, до нея има удобен асфалтиран път, като точно преди входа можете да оставите колата си на паркинг. До нея се стига, като от Девин тръгнете по улица Васил Левски в посока запад и продължите около 4 километра по пътя. Така ще стигнете точно до входа на екопътеката. Там можете да видите няколко красиви водопада, чудна река и дървени мостове.

Водопад Триград – водопадът е висок. красив и лесно достъпен. Намира се на около 17 километра южно по пътя към Триград. Той е вляво от пътя, където има и дървена беседка. До него се стига, като след Гьоврен продължите към Триград и след около 4.2 километра ще видите водопада вляво.

Панорамна площадка Орлово око – панорамната площадка предлага уникални гледки над Родопите. Тя се намира на запад от село Ягодина. До нея се достига, като тръгнете към село Ягодина. Около 1 километър преди него ще видите хотел Мурсал, където можете да паркирате автомобила си. Оттам продължавате нагоре, в посока север и след около 15-20 минути ще сте точно до площадката. Тя представлява метална конструкция, гледаща над Буйновското ждрело и околността.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Девин

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин