Меню

Затвори
menu

Славееви Скали

Затвори
Славееви скали гледка
Славееви скали гледка
По пътя към Славееви скали
Стълбата на Славееви скали
Време 1:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.04410845284754, 23.936912661830025

Велинград е известен като СПА столицата на Балканите, там е пълно със СПА центрове, минерални бани, басейни, плажове и други. Мястото е отлично за хора, които обичат да правят приятни почивки с любимия човек. Градът се намира на границата между Родопите и Рила планина в Югозападна България. Освен тези интересни места за почивка и забавления, около града има много красива гора и природни забележителности.

Близо до него може да посетите Славееви скали. Те се намират в масива Алабак, на 5 километра западно от града. До тях се достига лесно по удобен път, който в голямата си част е широк, само малко преди изкачването е по-тесен и стръмен.

На скалите има панорамна площадка от която има много хубави гледки над околията. Мястото е леснодостъпно, но не препоръчваме за деца тъй като малко преди тях има поставена дървена стълба, която е висока над 2 метра.

Славееви скали са чудесно място за лека разходка в планината или гората. След тях може да посетите и Велинград, където може да похапнете и да се разходите.

Маршрут

Маршрут Славееви скали - Велинград

Покажи маршрута За да достигнете до Славееви скали, можете да оставите колата си във Велинград и да поемете посока запад, по булевард Хан Аспарух, след което към края на града трябва да продължите вдясно. Пътя върви успоредно на пътя за Юндола. След около 2 километра по този път се прави десен завой и се продължава на северозапад. Пътят е поддържан и има табели с информация. Широкия път става в тесен горски път, което е почти накрая на разходката. Малко след това, ще изкачите нагоре и ще достигнете до чудните гледки на Славееви скали. Прехода от Велинград до местността е приблизително 5.5 километра. Изминава се за около 1.5 часа.

Още за Славееви скали

Скалния феномен се намира на няколко километра западно от Велинград. Мястото е чудна идея за кратка разходка в гората или в планината. Ако обичате да правите панорамни снимки или видеа, мястото открива живописни гледки. Пътя до площадката е добре обозначен. От скалите можете да видите Родопите и техните прекрасни гледки. Славееви скали са център на тракиисйки некропол. При разкопки са намери остатъци от керамични съдове и глина, свързани със късната брознова или желязна епоха. През 2009 година мястото е регистрирано в Арехолическата карта на България.

Още забележителности близо до Славееви скали

Може да посетите историческия музей във Велинград, където може да научите много интересни истории. Той се намира в северните части на града.

Наблизо, също така се намира и парк Клептуза, той е в южната част на Велинград. Там има езерце и чудесни гледки, супер идея за една лека разходка.

Наблизо се намира също така конна база Сивек, тя се намира в източните часи на Велинград.

Също може да посетите и Плиоценския музей, там има находки от плиоцена, открити в находище в местността. Той се намира в село Дорково, на 14 километра източно от града. В Дорково трябва да продължите на северозапад по удобен път, в центъра на селцето се прави ляв завой като пътят продължава на северозапад, самия музей е на около 1 километър.

Наблизо е и връх Милеви Скали. Той се намира на север от Велинград, в северните части на Родопите. До него можете да стигнете, като отидете до село Семчиново, което е на 31 километра от града. След това в центъра на селцето се прави ляв завой, в посока юг, като този път ще ви отведе до върха. Можете да се качите с автомобил но пътят не е отличен, можете също така да се качите и пеша, но разстояние е над 15 километра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Велинград

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Връх Баташки снежник
Връх Баташки снежник
Близо до:Батак


Язовир Батак
Язовир Батак
Близо до:БатакЯзовир Белмекен
Язовир Белмекен
Близо до:Долна Баня


Връх Белмекен в Рила
Връх Белмекен
Близо до:Якоруда


Връх Манчо в Рила
Връх Манчо
Близо до:СамоковВръх Милеви Скали
Връх Милеви скали
Близо до:Септември


Езеро Грънчар
Грънчарско езеро
Близо до:Якоруда