Меню

Затвори
Меню

Ситовски надпис

Затвори
Ситовски надпис
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.943951760567224, 24.61621268401548

Ситовския надпис представлява надпис, който е гравиран върху скала, които и до ден днешен не е ясно нито какво означава, нито на какъв език е.

Разходката до него е лека и приятна, като предлага интересни гледки и леко изкачване в Родопите.

Надписа е известен от преди повече от 50 години, открито от местни жители, които предават за него на различни професори, които се опитват да установят неговия произход.

Маршрут

До надписа се стига по удобен асфалтов път. Той се намира на около 3 км преди село Ситово, което се намира в северните Родопи. По пътя към селцето на няколко км преди него, в даден момент пътя се разделя на две , като има табела, ако завиете на дясно през моста, ще отидете към Лилково, а ако продължите направо отивате към Ситово. Вие трябва да продължите направо, след което около 1 километър след разклона в ляво на пътя ще видите табела за Ситовския надпис, както и място където може да оставите колата си.

До надписа се стига за около 10-ина минути, като пътя в началото е стръмен, но после става доста по-полегат. Общата дължина на пътечката е под 100 метра, но тъй като е стръмно ще ви отнеме около 10-15 минути.

Надписа се намира в дясно на самата пътека, която продължава нагоре в Родопите. Изобразен е върху голяма Скала, която е подпряна на няколко по-малки скали. Отпред е излгадена като надписа е дълъг около 3 метра и е широк около 30 см.

Още за Ситовския Надпис

Надписа се намира в северните Родопи, на около 2 километра северно от село Ситово. Той е открит през 1928 година, като местни дървосекачи споменават за надписа на тогавашния председател на Пловдивското археологическo дружество – др Аленсандър Пеев. Той първи изследва надписа но не успява да предостави конкретни сведение за него.

Скалата, на която е издълбан надписа се крепи върху 5 отделни скали. Върху един от тях е разпознат образа на Богината майка от епохата на неолита.

Надписа се е запазил и до наши дни, тъй като е издълбан на място където няма ерозия.

Други забележителности близо до Ситовския надпис

Ситовския водопад – водопада е малък но красив, като той се намира точно на разклона за Лилково и Ситово, на около 1 км северно от началото на надписа. До него пътя е много добър асфалтиран и се стига лесно. Най-удобно място да посетите водопада е да свиете по пътя към Лилково като веднага след завоя (през моста) има широки местенца, където може да оставите колата си. Има 2 пътеки, по които може да слезете до самия водопад, едната е след моста, а другата преди него, като и двете не са обособени и са стръмни. Не са подходящи за деца.

Крепост Щутград – крепостта се намира много близо до село Ситово. До нея се стига като оставите колата си на центъра на селцето и поемете на запад, към стръмен но широк път, които постепенно минава към север и ви превежда през гориста местност. От селцето до крепостта са около 2 километра като се стига за приблизително 40-50 минути. Самата крепост е след гористата местност, като се движите почти само направо. Крепостта има светилища и дървени стълби, като също така предлага и панорамна гледка. Отново не препоръчваме да ходите там с деца.

Водопада до Храбрино – ако идвате от страната на Пловдив, ще минете първо през Първенец после през Храбрино. Малко след първенец, на около 300 метра след края на селцето, в дясно ще видите отбивка, която слиза надолу към реката. Там може да слезете надолу с автомобила си, като там има няколко заведения и дървен мост. Преди моста има широк паркинг, където може да оставите колата си. След това преминете през моста и поемете на ляво, като там има маркирана пътека, която е дълга около 500 метра, тя ще ви отведе направо до чуден малък, но доста красив водопад, които е чудесна идея за кратка разходка , която може да заведете както приятели така и семейство, дори със деца.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности наблизо

Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:ПерущицаЕвангелска съборна църква
Евангелска съборна църква
Близо до:Пловдив


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:ПловдивПаметник на Съединението в Пловдив
Паметник на Съединението
Близо до:Пловдив


Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица


Форум на Филипопол
Форум на Филипопол
Близо до:Пловдив