Меню

Затвори
menu

Ситовски водопад

Затвори
Ситовски водопад
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.950512418345554, 24.609179760655945

Ситовският водопад е интересен водопад, намиращ се на разклона на пътя за две малки родопски селца – Ситово и Лилково. Той се намира само на 30 километра югозападно от град Пловдив, като се до него се стига за около 30-40 минути от града. Водопадът образува интересни форми и се намира на леснодостъпно място, на метри до самия път. Той се вижда и отгоре, но можете да слезете до него, за да се нарадвате на красотите на природата отблизо. Имайте предвид, че пътеката е стръмна и хлъзгава.

Маршрутът до водопада е лесен, като той може да се посети с цялото семейство. Ако решите да отидете, то най-добре отидете през лятото, когато е най-красиво. По-сухото време означава и по-лесно достигане на водопада по не толкова кална пътека.

До водопада се стига лесно с автомобил, като около него има места за паркиране извън пътя. Освен него там можете да видите и много растения като: бор, бук, къпини, малини и други. Също така в областта можете да видите и много дребни животни като: сокол, орел, лисица, лалугер, таралежи и други.

Маршрут

До водопада се стига много лесно. Трябва да тръгнете към село Ситово, като малко преди селцето, на около 3 километра северно от него, пътят се разклонява на две. Ако продължите направо, отивате към село Ситово, а ако продължите вдясно, има мост – пътят, който минава през моста, продължава към село Лилково.

Водопадът се намира точно под моста, като удобно място за оставяне на автомобила ви е малко след него, където има разширение в страни от пътя.

Ако решите да слезете до самия водопад, който е няколко метра по-надолу, под моста трябва да минете по стръмна пътечка, която е дълга 10-ина метра. Водопадът е леснодостъпен – може и да не слизате до него – пак се вижда цялостно. Природата около него също е много красива, което прави гледката и разходката невероятни.

Още за Ситовския водопад

Ако искате да направите кратка разходка из Родопите, то пътят към село Ситово е чудесна идея. Пътят минава през много красиви места, които в топлите дни предлагат уникално спокойствие и гледки. Ситовският водопад се намира близо до град Пловдив, на не повече от 30-ина минути с автомобил. До него се стига по асфалтиран път, който е в добро състояние, но има доста завои.

Водопадът е малък, но красив – отлична идея е за приятна разходка, като можете също така да се порадвате и на рекичката. Близо до водопада има и други интересни местенца, които са добра идея за кратка разходка. Водопадът е в няколко пада, като те са високи около 1.5-2 метра, образувайки красива гледка.

Други забележителности близо до Ситовския водопад

Една интересна забележителност, с неясна история, се намира само на няколкостотин метра по пътя към село Ситово – Ситовският надпис. Това е надпис, съставен от йероглифи, които така и не са разчетени. До надписа се стига директно от пътя, по стръмна и кратка пътечка, пред която има табела с информация. Пътят до надписа отнема не повече от 20-30 минути пеша.

Друга интересна забележителност е местността Щутград. Тя се намира на север от село Ситово. Там има останки от крепост и също така се откриват много красиви панорамни гледки. До нея се стига за около 1 час от селцето по планински път, който върви през гората и преминава в пътечка.

Също така наблизо се намира и Момина скала – това е много красива панорамна площадка насред скалите. До нея се стига от село Извор, като можете да оставите колата си на центъра на селцето и да поемете на запад. Може да се ориентирате по маркировката, която е по стълбовете. От селцето до Момина скала разходката е лека и приятни и не отнема повече от 1 час. Без много изкачвания е и от нея се откриват също много красиви гледки към Родопите.

Рейтинг: 4.3

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив