Меню

Затвори
Меню

Ситовски водопад

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Ситовски водопад
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Пловдив
Координати Координати:41.950512418345554, 24.609179760655945

Ситовския водопад е интересен водопад, намиращ се на разклона на пътя за две малки родопски селца – Ситово и Лилково. Той се намира само на 30 километра югозападно от град Пловдив. Водопадът образува интересни форми и се намира на леснодостъпно място, точно до самия път. Ако решите да слезете до него, за да се нарадвате на красотите на природата, имайте предвид, че пътеката е стръмна и хлъзгава.

Маршрут

До водопада се стига много лесно. Трябва да тръгнете към село Ситово, като малко преди селцето, на около 3 километра северно от него, пътя се разклонява на две, ако продължите направо отивате към село Ситово, а вдясно има мост, пътя който минава през моста продължава към село Лилково. Водопадът е точно под моста, като удобно място да се остави колата е малко след моста, където има разширение в страни на пътя. Ако решите да слезете до самия водопад, който е няколко метра по надолу, под моста трябва да минете по стръмна пътечка.

Още за Ситовския водопад

Ако искате да направите кратка разходка из Родопите то пътя към село Ситово е чудесна идея. Ситовския водопад е близо до град Пловдив, и до него се стига по асфалтиран път. Водопадът е красив, а също така може да се порадвате и на рекичката. Близо до водопада, също така има и други интересни местенца, които са добра идея за кратка разходка.

Други забележителности близо до Ситовския водопад

Една интересна забележителност, с неясна история се намира само на няколкостотин метра по пътя към село Ситово – Ситовския надпис. Това е надпис направен от йероглифи, който така и не са разчетени. До надписа се стига директно от пътя, по стръмна, кратка пътечка, пред която има табела с информация. До надписа отнема не повече от 20-30 минути пеш.

Друга интересна забележителност е местността Щутград. Тя се намира на север от село Ситово. Там има останки от крепост и също така се откриват много красиви панорамни гледки. До нея се стига за около 1 час от селцето по планински път, който преминава през гората и става в пътечка.

Също наблизо се намира и Момина скала – това е много красива панорамна площадка насред скалите. До нея се стига от село Извор, като може да оставите колата си на центъра на селцето и да поемете на запад. Може да се ориентирате по маркировката, която е по стълбовете. От селцето до Момина скала разходката е лека и приятни и не отнема повече от 1 час, без много изкачвания. От нея се откриват също много красиви гледки към Родопите.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано