Меню

Затвори
Меню

Синанишко езеро

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Синанишко езеро
Синанишко езеро
Синанишко езеро погледнато от югоизток
Гледки по пътя към Синанишко езеро
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Банско
Координати Координати:41.73139477941476, 23.36194744075181

Пирин е една от най-високите планини в цяла България. Там може да откриете много красоти – едни от най-високите върхове, чудна растителност, многобройни езера и интересни животни.

Синанишкото езеро е едно от най-красивите езера в планината. То се намира в северен Пирин, на височина 2181 метра. Близо до езерото също така се намира и хижа Синаница. До него се достига по няколко туристически маршрута, като там може да направите чудесна разходка и преспиване, било то в хижата или на палатка.

Преходът до езерото не е много лесен, според това откъде тръгвате, но определено си струва да се посети. Езерото има продълговата форма и сред най-дълбоките езера на Пирин планина.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен то Синанишко езеро

Покажи маршрута До Синанишко езеро може да се стигне по няколко маршрута. Един от тях е маршрутът от хижа Вихрен. Маршрутът започва от хижата, като тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се достига по удобен асфалтиран път, за около 30 минути. Ако решите да отидете през летния сезон, то е добре да знаете, че поради големия интерес, пътят е затворен малко преди хижата (на хижа Бъндерица) от 08:00 до 16:00 часа. Или трябва да отидете по-рано, или просто да може паркирате колата малко преди затворения път. Оттам продължавате пеша по асфалта нагоре, като ще стигнете хижа Вихрен за около 20-30 минути.

След като стигнете до хижа Вихрен, трябва да продължите на запад, по синьо-жълтата маркировка, която започва точно срещу входа на хижата. Тя продължава на юг (вляво), като се движи успоредно на Бъндеришка река. След около 500 метра в тази посока ще видите дървен мост. Не преминавайте през него, а продължете по същата маркировка. След около 30-40 минути вървене ще стигнете и до голямо красиво езеро – Муратово езеро. Там можете да поседнете, да похапнете и да починете малко. След това ви очаква стръмно изкачване до Бъндеришка порта. Тя се намира на запад от езерото, като вие трябва да продължите по същата маркировка. Горе на билото ще видите разделяне на няколко пътеки. Там трябва да продължите по синята маркировка в посока запад. Тя ще ви отведе до Синанишка порта, като пътеката е доста полегата и удобна за преход. Оттам тя продължава надолу, в посока северозапад, към хижа Синаница. Точно до хижата е разположено и езерото. И двете могат да бъдат видени от Синанишка порта. От нея до езерото ще ви отнеме около 20-30 минути спускане.

Общото разстояние от хижа Вихрен до Синанишко езеро е около 8 километра, като има и над 500 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 5 часа с нормално темпо.

Още за Синанишко езеро

Синанишко езеро е много красиво. Намира се на над 2000 метра надморска височина и е дълбоко над 11 метра. Езерото е сред най-дълбоките и най-красивите езера в Пирин. То има продълговата форма, като е широко 140 метра и дълго 90 метра. От езерото продължават води, които образуват Синанишка река. На метри от него се намира и хижа Синаница. До езерото се стига по няколко маршрута, като преходът до него е отлична идея за разходка в планината. Наблизо също така се намира и красив връх – Синаница. Върхът е висок 2516 метра. Той се намира на югозапад от езерото.

Забележителности близо до Синанишко езеро

Хижа Синаница – хижата се намира на североизток от езерото. Тя представлява двуетажна постройка. Има столова и кухня, спални помещения и други. Тя разполага с място за 50 човека и има също така ток и вода. Хижата е отлична идея за пренощуване в Пирин планина.

Връх Синаница – върхът се намира близо до езерото. До него има основен маршрут, който започва по пътя към езерото от Синанишка порта. Там продължавате на запад. Върхът се извисява над езерото, като от него се разкриват красиви гледки.

Момин връх – върхът се намира на метри от Синанишка порта. Тя е мястото, на което започвате да слизате към Синаница. Там трябва да продължите на запад, като изкачването е 15-20 минути. Върхът се намира на 300 метра на запад, до него се стига по удобна пътека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано