Меню

Затвори
menu

Синанишко езеро

Затвори
Синанишко езеро
Синанишко езеро
Синанишко езеро погледнато от югоизток
Гледки по пътя към Синанишко езеро
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.73139477941476, 23.36194744075181

Пирин е една от най-високите планини на Балканите. Тя се намира в Югозападна България и на нейната територия можете да видите едни от най-високите върхове, както в България, така и на Балканския полуостров. В планината се среща голямо разнообразие от растения, сред които: мура, хвойна, известното цвете – eделвайс и много други. Там можете да видите и разнообразие от животински видове, сред които: балканска пъстърва, планинска водна жаба, живороден гущер, пернатоногата кукумявка, кълвачи и други. На нейната територия се намират над 170 езера, сред които и най-високото езеро в България – Горното Полежанско езеро, което е разположено на 2710 метра височина.

Синанишкото езеро е едно от най-красивите езера в планината. То се намира в Северен Пирин, на 2181 метра надморска височина, а близо до него е построена и хижа Синаница. До езерото се стига по няколко туристически маршрута, като преходът до него е чудесна идея за разходка в планината с преспиване, било то в хижата или на палатка до нея.

Преходът до езерото не е много лесен и зависи откъде тръгвате, но определено си струва да се посети. То има продълговата форма и е сред най-дълбоките езера на Пирин планина – около 12 метра.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен то Синанишко езеро

Покажи маршрута До Синанишко езеро може да се стигне по няколко маршрута. Един от тях е маршрутът, започващ от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтиран път за около 30 минути. Ако решите да отидете през летния сезон, то е добре да знаете, че поради големия интерес, пътят е затворен малко преди хижата (на хижа Бъндерица) от 08:00 до 16:00 часа. Или трябва да отидете по-рано, или просто можете да паркирате колата си малко преди затворения път. Оттам продължете пеша по асфалта нагоре, като ще стигнете до хижа Вихрен за около 20-30 минути.

След като стигнете до хижа Вихрен, трябва да продължите на запад, по синьо-жълтата маркировка, която започва точно срещу входа на хижата. Тя продължава на юг (вляво), като се движи успоредно на Бъндеришка река. След около 500 метра в тази посока ще видите дървен мост. Не преминавайте по него, а продължете по същата маркировка. След около 30-40 минути вървене ще стигнете и до голямо красиво езеро – Муратово езеро. Там можете да поседнете, да похапнете и да си починете за кратко.

След това ви очаква стръмно изкачване до Бъндеришка порта. Тя се намира на запад от езерото, като вие трябва да продължите по същата маркировка. Горе на билото ще видите разделяне на няколко пътеки. Там трябва да продължите по синята маркировка в посока запад. Тя ще ви отведе до Синанишка порта, като пътеката е доста полегата и удобна за преход. Оттам тя продължава надолу, в посока северозапад, към хижа Синаница. Точно до хижата е разположено и езерото. И двете могат да бъдат видени от Синанишка порта. Спускането от нея до езерото ще ви отнеме около 20-30 минути.

Общото разстояние от хижа Вихрен до Синанишко езеро е около 8 километра, като има над 500 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 5 часа с нормално темпо.

Още за Синанишко езеро

Синанишкото езеро е една прекрасна дестинация, която заслужава да се посети. Намира се на 2181 метра надморска височина и е дълбоко 12 метра. Езерото е сред най-дълбоките и най-красивите езера в Пирин. То има продълговата форма, като е широко 140 метра и дълго 90 метра. От езерото продължават води, които образуват Синанишка река. На метри от него се намира и хижа Синаница. До езерото се стига по няколко маршрута, като преходът до него е отлична идея за разходка в планината, особено през топлите сезони. Наблизо се намира и красивият връх Синаница, който е висок 2516 метра и е разположен на югозапад от езерото.

Забележителности близо до Синанишко езеро

Хижа Синаница – хижата се намира на североизток от езерото. Тя представлява двуетажна постройка със столова и кухня, спални помещения и място за 50 човека. Има ток и вода и е отлична идея за пренощуване в Пирин планина.

Връх Синаница – върхът се намира близо до езерото. До него има основен маршрут, който започва по пътя към езерото от Синанишка порта. Там трябва да продължите на запад. Върхът се извисява над езерото, като от него се разкриват красиви гледки.

Момин връх – върхът се намира на метри от Синанишка порта. Тя е мястото, от което започвате да слизате към Синаница. Там трябва да продължите на запад, като изкачването отнема около 15-20 минути. Върхът се намира на 300 метра на запад, като до него се стига по удобна пътека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище