Меню

Затвори
Меню

Седловина Кончето

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Седловина Кончето
Седловина Кончето
Гледки до седловина Кончето
Гледки кам Кончето
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Висока
Близо до Близо до:Банско
Координати Координати:41.780215452072525, 23.394950077573853

Пирин е красива планина в западна България, по нея има невероятни местенца – високи върхове, красива растителност, чудни езера, китни хижи и други. На едно от основните била, където се намират върховете Кутело и Бански Суходол се намира и екстремната седловина Кончето. Седловината се намира в северен Пирин. Тя е стръмна, труднодостъпна и много интересна. Намира се на 2810 метра надморска височина на главното планинско било, между върховете Кутело на югоизток и Бански Суходол на северозапад. Седловината е дълга приблизително 400 метра като ширината й варира от 50 сантиметра до няколко метра. Цялата седловина е обезопасена със метални въжета и колове за по-лесно преминаване. Мястото е доста известно и много хора, които имат опит в планините отиват там, защото е красиво, но и екстремно.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до седловина Кончето

Покажи маршрута До седловина Кончето най-лесно се стига от хижа Вихрен. Хижа Вихрен се намира на 16 километра южно от град Банско, като до нея се достига по удобен асфалтов път. През летните сезони, в периода 15.06 до 15.09 обикновено има забрана за преминаване малко преди хижа Бъндерица в часовете между 8:00 и 16:00. Ако решите да ходите през тези месеци или отидете по-рано или може да оставите колата си преди забранения път, след което да продължите пеш до хижата. Ако оставите колата си на паркинга преди хижа Бъндерица, до хижа Вихрен имате да изминете около 30 минути пеша по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, трябва да тръгнете по червената маркировка, която започва на запад, точно срещу входа на хижата. Това е пътя към връх Вихрен, като в даден момент, след около 30 минути маркировката се разделя на две. Вляво продължава главния път към връх Вихрен, а направо в посока север продължава пътя към заслон Казана. Най-удобно е да минете през заслона, тъй като връх Вихрен е доста висок и след него трябва да се спускате и изкачвате отново, което ще удължи доста пътя.

След като поемете направо, в посока север, трябва да вървите по пътечката, която има червена маркировка, която ви води към част от Джамджиевия ръб, като ще повървите по неговата ниска и широка част няколко десетки метра след което ще завиете надясно в посока запад, по пътеката, която върви успоредно на върха. Тя ще ви отведе до малка дървена постройка (заслон Казана). Там може да си починете и след което трябва да продължите на запад към седловина Премката, това е седловината, която свързва връх Вихрен (южно от вас) и връх Кутело (северно от вас). След като се качите на седловината, трябва да продължите на северозапад по пътека, която подсича връх Кутело и продължава към седловина Кончето. След няколкостотин метра ще достигнете и самата седловина.

Общото разстояние от хижа Вихрен до седловина Кончето е около 5 километра, като имате да изкачите около 800 метра денивелация. Разстоянието се изминава за приблизително 3 часа в посока с нормално темпо.

Още за седловина Кончето

Седловината е стръмна и труднодостъпна, поради което не се препоръчва за начинаещи туристи. Тя е дълга около 400 метра но трябва да се върви бавно и внимателно, тъй като е доста тясна. Разположена е на главното било в Северен Пирин като височината и е 2810 метра.

Североизточните стени са 400-500 метрови и стръмни. Южните са по-полегати.Седловината е изградена основно от мрамор.

Тя се предпочита от напреднали туристи и планинари, тъй като предлага уникални гледки, а също така и адреналин, нейното преминаване е много интересно, но и опасно. От връх Бански Суходол може да продължите на запад до другите върхове на чудната Пирин планина – Баюви дупки, Разложки Суходол и други. Също може да видите и заслон Кончето.

Други забележителности близо до седловина Кончето

Връх Кутело – върхът е втория по височина в Пирин (2908 метра) и трети в цяла България. Той се намира на югоизток от седловината, до него най-лесно се стига като от заслон казана поемете на север или от седловина Премката поемете на североизток. Той се изкачва за около 1 час със средно темпо.

Връх Бански Суходол (2884) – върхът е много красив, като много хора го посещават заедно със седловината, тъй като тя води до него. Върхът се намира на западния край на седловина Кончето. От него се откриват много красиви гледки към западен Пирин.

Заслон Кончето – заслонът се намира на 2760 метра. Той се намира след връх Бански Суходол в посока северозапад, до него се достига като вървите по билото след Кончето и подминете Бански Суходол и продължите в същата посока. Ще видите малка постройка точно на самото било. В заслона могат да се поберат между 10 и 15 човека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано