Меню

Затвори
menu

Седловина Кончето

Затвори
Седловина Кончето
Седловина Кончето
Гледки до седловина Кончето
Гледки кам Кончето
Време 3:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.780215452072525, 23.394950077573853

Пирин е красива планина в Западна България, на нейната територия има невероятни красоти – едни от най-високите върхове, красива растителност, чудни езера, уютни хижи и други. На едно от основните била, в Северен Пирин, се намира и екстремната седловина Кончето. Тя е стръмна, труднодостъпна и много интересна.

Намира се на 2810 метра надморска височина на главното планинско било, между върховете Кутело на югоизток и Бански Суходол на северозапад. Седловината е дълга приблизително 400 метра като ширината ѝ варира от 50 сантиметра до няколко метра. Цялата седловина е обезопасена с метални въжета и колове за по-лесно преминаване. Мястото е доста известно и е предпочитана дестинация от хора с опит в планината, тъй като предлага не само уникални гледки, но и екстремно преминаване.

Пътят през седловината се движи от югоизток на северозапад, към връх Бански суходол, като от север и юг има стръмни пропасти. Името на седловината идва от това, че преди тя да бъде обезопасена с въжета и колове, туристите е трябвало да сядат отгоре, като седло на кон. В днешно време, особено през топлия сезон, мястото е често посещавано, тъй като е по-обезопасено и по-леснодостъпно.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до седловина Кончето

Покажи маршрута До седловина Кончето най-лесно се стига от хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско, като до нея се стига по удобен асфалтов път. През летните сезони, в периода 15.06 до 15.09, обикновено има забрана за преминаване малко преди хижа Бъндерица в часовете между 8:00 и 16:00. Ако решите да ходите през тези месеци, трябва или да отидете по-рано или можете да оставите колата си преди забранения път – на добър паркинг. След което трябва продължите пеш до хижата. Ако оставите колата си на паркинга преди хижа Бъндерица, до хижа Вихрен имате да изминете около 30-40 минути пеша по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, трябва да тръгнете по червената маркировка, която започва на запад, точно срещу входа на хижата. Това е пътят към връх Вихрен, като в даден момент, след около 30 минути, маркировката се разделя на две. Вляво продължава главния път към връх Вихрен, а направо, в посока север, продължава пътят към заслон Казана. Най-удобно е да продължите направо, през заслона, тъй като връх Вихрен е доста висок и след него трябва да се спускате и изкачвате отново, което ще удължи доста пътя.

След като поемете направо, в посока север, трябва да вървите по пътечката, която има червена маркировка, тя ви води към част от Джамджиевия ръб, като ще повървите по неговата ниска и широка част, няколко десетки метра, след което ще завиете надясно в посока запад. Там продължавате по пътеката, която минава успоредно на върха. Тя ще ви отведе до малка дървена постройка (заслон Казана). Там може да си починете и след което трябва да продължите на запад към седловина Премката, това е седловината, която свързва връх Вихрен (южно от вас) и връх Кутело (северно от вас). След като се качите на седловината, трябва да продължите на северозапад по пътека, която подсича връх Кутело и продължава към седловина Кончето. След няколкостотин метра ще достигнете и самата седловина.

Общото разстояние от хижа Вихрен до седловина Кончето е около 5 километра, като имате да изкачите около 800 метра денивелация. Разстоянието се изминава за приблизително 3 часа в посока с нормално темпо.

След като преминете през седловината, ще стигнете и до връх Бански суходол (един от най-високите върхове в България 2884 метра), след това трябва да се върнете обратно по нея.

Още за седловина Кончето

Седловината е стръмна и труднодостъпна, поради което не се препоръчва за начинаещи туристи. Тя е дълга около 400 метра, който се изминават за 20-ина минути, тъй като трябва да се върви бавно и внимателно – тя е доста тясна. Разположена е на главното било в Северен Пирин на височина от 2810 метра.

Североизточните стени са 400-500 метрови и стръмни. Южните са по-полегати. Седловината е изградена основно от мрамор.

Тя се предпочита от напреднали туристи и планинари, тъй като предлага уникални гледки, а също така и адреналин, нейното преминаване е много интересно, но и опасно. От връх Бански суходол може да продължите на запад до другите върхове на чудната Пирин планина – Баюви дупки, Разложки Суходол и други. Също може да видите и заслон Кончето.

Други забележителности близо до седловина Кончето

Връх Кутело – върхът е втория по височина в Пирин (2908 метра) и трети в цяла България. Той се намира на югоизток от седловината, до него най-лесно се стига като от заслон Казана, поемете на север по тясна и стръмна пътека, която ви води право към върха, отнема около 1 час. Също така можете да минете и през седловина Премката – трябва да поемете на поемете на североизток, по пътека, която ви води към седловината, насреща ви. Върхът се изкачва за около 1 час със средно темпо.

Връх Бански суходол (2884 метра) – върхът е много красив, като много хора го посещават заедно със седловината, тъй като тя води до него. Той се намира на западния край на седловина Кончето. От него се откриват много красиви гледки към западен Пирин. Той е един от най-високите върхове в България.

Заслон Кончето – заслонът се намира на 2760 метра надморска височина, западно от седловината. Той се намира след връх Бански суходол в посока северозапад. До него се стига, като вървите по билото след Кончето и подминете Бански суходол и продължите в същата посока. Ще видите малка постройка точно на самото било. В заслона могат да се поберат между 10 и 15 човека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище