Меню

Затвори
menu

Седемте рилски езера

Затвори
Седемте рилски езера
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:

В Рила планина има над 100 езера, много от тях са изключително красиви. Седемте рилски езера са група от седем високопланински езера, намиращи се в Северозападна Рила. Те са на надморска височина от 2095 до 2535 метра. Те са едни от най-известните езера в България, като са също част от стоте национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз. Печат можете да получите в хижа Рилски езера, която е и началната точка на пешеходния маршрут. Езерата са разположени близко едно до друго, като има удобен кръгов маршрут, техните имена са: Долното, Бъбрека, Сълзата, Окото, Близнака, Трилистника и Рибното. Мястото е доста добре обособено и маркирано, като е отлично за посещаване с цялото семейство особено след късна пролет.

Маршрут

Маршрут от хижа Рилски езера до Седемте рилски езера

Покажи маршрута За да видите красивите рилски езера, трябва да отидете до Сапарева баня, след което към Паничище, след което да продължите в посока югоизток, към лифта за хижа Рислки езера. Лифтовата станция работни ежедневно, като преди нея има и удобен платен паркинг. Можете да я намерите в Google карти.

След като оставите автомобила си, трябва да се качите на лифт, който след около 20 минути ще ви остави на горната станция хижа Рилски езера. Вдясно от хижата, ще видите красива малка пътечка, която постепенно се изкачва на съседното било, тя също така е маркирана с червена маркировка и има табели. От там се движите само по пътеката и същата маркировка, в посока юг. Пътят е полегат в голямата си част. След около 20-ина минути вдясно ще видите първото езера – Бъбрека. След като му се насладите трябва да продължите в същата посока по същата маркировка нагоре. Следващото езеро е Окото, то се намира на около още 30-40 минути нагоре по пътеката. След него идва езеро Сълзата, а малко след него ще се изкачите и на красивата панорамна площадка на връх Езерен (2559 метра). От там трябва да слезнете по обратния път до малко преди езеро бъбрека, след което трябва да завиете вдясно, за да направите кръговия маршрут и да видите и другите езера. Следете зелено/жълтата маркировка тя ще ви отведе първо до езеро Близнака, вдясно на пътеката, следва езеро Трилистник, вляво на пътеката, а малко след него вдясно, точно до хижа 7-те езера е езеро Рибното. Продължете след хижата наляво по червената маркировка, а след това след около 5-10 минути ще видите вдясно продължаване на пътеката маркирана със зелен цвят, тя ще продължите на север след което ще ви отведе до езеро Долното. След него трябва да се върнете леко назад към пътеката и да продължите в посока север, след още 30-ина минути ще се върнете и на изходната точка – хижа Рилски езера.

Маршрутът е кръгов, като отнема около 5 часа. Имате да изминете около 6 километра, както и над 500 метра денивелация. Маршрутът е доста посещаван поради това е трудно да се объркате, добре е маркиран и почти винаги има хора там. В хижите можете да поседнете и да похапнете.

Можете също така да пренощувате и в хижите или да не се качвате на лифта, има пътека, която може да се използва, тя започва от лифтовата станция и се движи почти успоредно на лифта, но е добре да имате карта с вас за да не объркате пътя.

Още за Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са най-известните езера в България. Те са група от 7 езера, които се намират в Северозападна Рила. До тях има удобна пътека, като също така трябва да се качите и на лифт, който ще ви отведе до началната точка на пешеходния маршрут – Хижа Рилски езера. От хижата можете да си вземете и печат за книжката от Българския Туристически Съюз , тъй като езерата са сред 100-те национални туристически обекта.

Езерата са с ледников произход, намират се на надморска височина от над 2090 метра, като най-високото е над 2535 метра.

Езеро окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – цели 37.5 метра. Близнака е най-голямото по площ сред седемте езера, има обща площ от 91 декара. Най-ниското е Долното езеро, а най-високото е езеро Сълзата, което се намира точно до Езерен връх.

Други забележителности близо до езерата

Връх Харамията – изключително красив връх, той се намира на неколкостотин метра източно от езеро близнака. До него можете да стигнете от Рибното езеро, като там има ясна пътека, която се движи право към върха, в началото тя се насочва към него (посока югоизток) по-късно тя прави ляв завой, излиза горе на седловината и там трябва да продължите надясно към върха. Пътеката го изкачва от неговата източна страна. Изкачването отнема около 40-60 минути.

Връх Кабул – върхът е изключително красив (висок 2543 метра), намира се на запад от езерата, на около 3 километра разстояние. До него можете да стигнете, като от езеро окото продължите в посока запад, по синя маркировка, която постепенно ще ви изкачи на съседното било, продължете в посока северозапад, и малко след това ще се изкачите и на върха. Разстоянието се изминава за около 2-3 часа.

Водопад Скакавица – един изключително красив водопад, се намира само на няколко километра западно от езерата. Най-лесният маршрут за него е като се върнете на началната точка, долната станция на лифта, след което се върнете с колата около 1.3 километра, ще видите път вляво. Тръгнете по него малко след това ще стигнете на красива поляна – Зелени преслап. Там трябва да оставите автомобила ви, след което да продължите пеша по червена маркировка, след около 1-1-5 часа по нея ще стигнете до хижа Скакавица. От нея трябва да продължите в посока юг, като след няколко минути по удобна пътека ще видите и водопада пред вас. Можете да отидете до самия водопад.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева Баня


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:СофияБоянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:СофияРилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново