Меню

Затвори
menu

Света Богородица в Хасково

Затвори
Монумент Света Богородица в град Хасково
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.92831519520009, 25.55402668062753

В град Хасково има изграден чуден монумент изобразяващ Света Богородица. Той представлява 14 метра скулптура, която тежи над 80 тона, изградена върху 17 метров постамент, като там има и малък параклис. Общата височина е 31 метра. През 2004 година монументът влиза в рекордите на Гинес в раздел Религия, като най-високата статуя на Богородица с Младенеца.

Георги Иванов, кмет на общината от 1999 до 2015 дава идеята за изграждането на монумента. Изпълнители са Петьо Александров и Никола Стоянов и други. Официалното откриване на паметника е на 8ми Септември 2003 на празника – Рождество Богородично, като е осветен от Митрополит Арсений.

До паметника има и много красив парк с пейки и е чудно място за гледки над град Хасково и разходки. Мястото е отлично за посещаване през топлите сезони, като можете да отидете с цялото семейство, наблизо също така има и удобни места за паркиране.

Маршрут

Статуята се намира в южните части на град Хасково. Ако влизате от север в града през бул. Г.С. Раковски, продължете по него, след което направете десен завой по булевард Съединение, след това продължете наляво по бул. България. Следва десен завой булевард Освобождение, след това се прави десен завой по улица Панорама. След около 300 метра по тази улица, вляво ще видите паметника, като малко преди него има паркоместа за десетки автомобили. Оставете автомобила ви там и тръгнете към паметника, от дясната му страна има стълби, които ще ви отведат към Камбанарията от която можете да видите монумента отвисоко, а също така можете да влезете и вътре в параклиса под самия паметник.

Още за паметника на Света Богородица

Паметникът е изграден в южните части на град Хасково на възвишение от където можете да видите чудна гледка над града и околията. До самата статуя има и чуден парк, а близо е и стадион Хасково. Скулптурата е в рекордите на Гинес, като най-високата статуя (31 метра с постамента). Официалното откриване е през 2003 година на празника Рождество Богородично. Самия паметник представлява изобразена Света Богородица и младенеца, който държи в ръцете си. Самата статуя тежи внушителните 80 тона. Мястото е изключително красиво и приятно за разходка през топлите сезони.

Други забележителности наблизо

Камбанарията – само на 30 метра западно се намира красива камбанарийна кула открита през 2010. Мястото е много красиво, като тя е една от най-високите на Балканския полуостров. Забранена е за посещение през определени часове, когато се чува камбанният звън, там има поставени табелки. През останалото време можете да се качите по метални стълби до върха, от където се открива чудна гледка както към монумента на Света Богородица така и към целия град Хасково.

Паметник на загиналите срещу Фашизма – паметника представлява висока каменна постройка, като до нея има и българския флаг поставен на 30 метров пост. Той се намира само на 300 метра западно от монумента. За да стигнете до него тръгнете надясно към камбанарията, след което вляво от нея по стълбите нагоре. Ще ви отнеме не повече от 5 минути. От там също има уникална гледка над Хасково както и пейки, който са супер идея за отсядане със семейството през лятото.

Къща музей – Шишмановата къща – къщата е била собственост на един от най-богатите търговци в града Христодул Шишманов. Днес къщата е превърната в музей, като можете да видите много интересни предмети и история, както и различни занаяти. Тя се намира на около 10 минути с автомобил на северозапад от монумента. Можете да продължите по улица Панорама на запад, след това се прави десен завой , слизате на булевард България с десен завой, следва ляво завой по улица Петър Берковски, и веднага след това пак в ляво на улица Братя Минчеви, малко след това ще видите и самата къща вдясно на вас.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Хасково

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Белинташ
Белинташ
Близо до:Асеновград


Перперикон
Перперикон
Близо до:КърджалиВодопад Лястовичи вир
Водопад Лястовичи вир
Близо до:Асеновград


В началото на пътя към връх Драгойна
Връх Драгойна
Близо до:Първомай