Меню

Затвори
menu

Сахат тепе

Затвори
Часовниковата кула на Сахат тепе
Часовниковата кула на Сахат тепе
Гледки към Родопите от Сахат тепе
Гледки над град Пловдив
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.14636142784609, 24.746418530577465

Пловдив е вторият по големина град в България. Той се намира в южните части на държавата, в града има многобройни красиви места за посещаване. Градът е прочут с Античния театър, Римския стадион, Тепетата, Гребната база и Стария град.

Едно от красивите тепета – Сахат тепе, се намира западно от главната улица на града. На него е изградена и красива часовникова кула, а до нея има и пейки и красиви гледки, както над самия град, така и към съседните планини.

До кулата се стига за броени минути от главната улица, като не изисква много усилия, а гледките отгоре определено си струват. Препоръчваме да посетите кулата и да се налюбувате на гледките в следобедните часове през топлите сезони, когато цветовете са най-красиви и има най-малко хора.

Маршрут

Тепето се намира западно от централната улица на град Пловдив – улица Княз Александър 1-ви. За да се качите на него трябва да тръгнете по пешеходната улица, като трябва да се качите по стълбите, който се намират на улица Ангел Букурущлиев, това е мястото със стълбите и надписа на град Пловдив, точно до статуята на Мильо. От там се качвате нагоре, след което продължавате в същата посока (запад), като изкачвате още едни стълби , които се вият леко вдясно. Продължавате още нагоре, като след няколко метра пътят продължава надолу и вляво, вие трябва да продължите вляво към самия хълм. От там имате още 5 минути изкачване и ще се качите на тепето. Вляво ще видите големи антени, а вдясно ще видите и часовниковата кула.

Общото разстояние от централната улица до кулата е около 350 метра, и около 40 метра денивелация. Изминава се за около 10 минути.

Още за Сахат тепе

Тепето също така е познато и като Данов хълм, кръстено е на възрожденец и книгоиздател Христо Г. Данов. Тепето се намира в централната част на град Пловдив, като до него има удобна пътека. То е разположено на 210 метра надморска височина и около 40 метра над самия град. От него може да видите красива панорамна над почти целият град.

Идеално място за разходка и красиви гледки, особено през топлите сезони. От там може да видите както части от Родопите и почти целия град, така и дори голяма част от Стара планина.

Кулата изградена на тепето издава звук на определени часове, като тя е била използвана и като пожарникарска наблюдателница.

На тепето също така има и изграден паметника на Христо Г. Данов през 1933 година. Близо до него, има и няколко пейки и красива панорамна площадка, която гледа към източните части на град Пловдив, откъдето се виждат и голяма част от старият град и части от Римския стадион.

Забележителности близо до Сахат тепе

Едно от най-близките места, които може да посетите е цялата пешеходна улица на град Пловдив. Тя се намира на около 300 метра източно от тепето. Там може да видите най-различни магазини, статуи, паркове и уникални сгради. Там също така се намира и градската художествена галерия, Римският стадион, красив фонтан и много други.

Градската градина – на около 700 метра южно от тепето, се намира и Цар Симеоновата градина. Голям и красив парк в центъра на града. Там има чудни фонтани – пеещите фонтани, които вечер светят (през топлите сезони), а понякога се пуска и красива музика. В парка също така има красив ресторант, кафене и катерушки за децата. До мястото се стига като от тепето отидете на изток към централната улица на града, след което продължите вдясно по нея (посока юг) около 10 минути, като парка е точно срещу пощата на града.

На изток от Сахат тепе, може да отидете и до старият град. Мястото е пълно с история и уникална архитектура. Чудна идея за кратка разходка и похапване. До него се стига като от Сахат тепе слезете на главната улица на Пловдив, и продължите вляво (посока север). Ще стигнете до Римският стадион и Джумаята, след което трябва да продължите вдясно (в посока изток) като пътят постепенно ще ви отведе до старият град. Стига се за около 15-20 минути ходене пеш с нормално темпо. Разстоянието е около 1 километър.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив