Меню

Затвори
menu

Римски мост до Тополово

Затвори
Римски мост до ТОполово
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.8931135787013, 25.00267450499811

Тополово е малко населено място намиращо се в Северните Родопи на около 18 километра югоизточно от Асеновград.

Природата около него е изключително красива и приятна за разходка, около селцето има гориста местност и красиви гледки. Наблизо, в южните крайща на селцето се намира малък красив Римски мост. Той се намира в Тополовския проход свързва селцето с други близки села Загражден и Давидвкото.

Мостът е много красив, а под него минава малка река. Той е дълъг около 14 метра и широк около 3. В момента е добре поддържан. До него можете да стигнете с автомобил, но последните 100-200 метра след края на селцето пътят е неподдържан и не става много за ниски коли. Можете да спрете в края на селцето и да отидете за 5-10 минути пеша.

Маршрут

При влизането в село Тополово, откъм Асеновград, трябва да направите десен завой по улица Цар Калоян, в края на улицата има Т-образно кръстовище, тръгнете надясно, малко по-късно се прави ляв завой, след малък храм, улицата се казва Тополовски Проход, движете се само по нея и ще излезете от селцето. Там преценете до къде искате да стигнете с колата ви и продължете пеша, мостът е само на няколко минути по главния път.

Още за моста до Тополово

Населеното местенце се намира в Северните Родопи, там има около 2500 човека, като е изключително тихо и спокойно, пътищата са поддържани, а природата е много красива.

Мостът е изграден в типичен римски стил, като в днешно време той не се използва, но има много местенце за разходка след него. Можете да се качите нагоре към Родопите да направите лека и приятна разходка сред гората, там е пълно със смърч, бор и други иглолистни дървета.

До моста можете да поседнете да се налюбувате на природата, а защо не и да си направите и пикник със семейството. Малко преди него също така има и беседка със чешма. Там е много красиво, особено през топлите сезони.

Други забележителности близо до Моста

Водопад Новаково – само на 8 километра източно се намира красив водопад. За да стигнете до него трябва да се върнете към главния път между Асеновград и Кърджали, да завиете надясно към село Новаково. В началото на селцето се прави десен завой, по-късно следва друг десен завой по улица Родопи, малко след това ляв завой по улица Оборище. В края на уличката ще видите широка полянка. Оставете автомобила си там, продължете по широкият път, след което се прави завой наляво към реката, след това ще видите малък мост, преминете през него и продължете наляво, след това ще видите дървена постройка и табелка за водопада отново вляво, пътечката слиза и се движи успоредно на реката, след 1-2 минути ще видите водопада пред вас.

Водопад Лястовичи вир – още един много красив водопада се намира само на 7 километра северозападно от моста. За да стигнете до него трябва да се върнете до главния път, след което поемете към Асеновград, след около 2.5 километра ще видите път вляво, поемете по него. Той е асфалтиран и добре поддържан. Движете се само по него в посока юг, пътят ще стане планински, продължете по него. Малко след това ще излезете на широка полянка, а срещу вас ще видите Ранчо Дивият Град. Отидете там, оставете колата си и влезте навътре пеша, почти веднага вляво ще видите пътека и маркировка, със жълт цвят. Пътят е широк и се движи през гората, постепенно слиза надолу по реката, идва лек ляв завой. Малко след това ще видите дървен мост, прекосете го и след това поемете наляво и ще стигнете до водопада.

Водопад Свети Георги – на около 10 километра западно се намира водопад Свети Георги, той е малък водопад, близо до пътя между село Червен и село Орешец. За да стигнете до него се върнете по главния път, тръгнете към Асеновград, малко преди село червен се прави ляв завой към село Орешец. На около 5 километра южно от селцето ще видите табела вдясно на пътя и малка полянка за паркиране на автомобили. Оставете си колата там и тръгнете по пътеката срещу вас, след 15-20 метра ще видите и красивия водопад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградАраповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:КърджалиЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица