Меню

Затвори
menu

Римски крепостни стени на Хисаря

Затвори
Южна порта на Хисаря
Южна порта на Хисаря
Крепостна стена на град Хисаря
Римска крепостна стена
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.49874962404495, 24.705893032252025

Хисаря е град в Южна България, който е известен със своите извори и лечебни минерални води. Той е отлична идея за почивка през летния сезон и не само.

Градът съществува от 4-3 век преди Новата ера и е основан от Диоклециан (Римски император) заради ценните минерални извори. Той е бил населяван от траки, римляни, славяни и българи.

Тъй като римляните са разпознали лечебните качества на минералните води, те основават града Диоклецианопол. През 293 година градът бива укрепен с голяма крепостна стена. В днешни дни могат да се видят нейните останки. Те са отличен представител на римската архитектура. В града има разкрити сгради, амфитеатър, бани и други ценни исторически находки. През годините част от укрепленията и стената са били сринати.

Крепостната стена е играла важна роля за защитата на града – тя е дълга 2315 метра, като е широка между 2.6 и 4 метра. Извисява се на над 12 метра височина, като на нея е имало 44 кули, 4 главни порти и 6 други входа.

В днешно време най-добре е запазена нейната южна порта, като тя е и един от символите на града.

Маршрут

Крепостната стена огражда част от град Хисаря. Тя започва от бул. „Христо Ботев“ (горна северна точка) и стига до улица „Бели Брези“ (в южната част на град Хисаря).

Най-добрият вариант за начало на разходката покрай римската стена е някоя от улиците на север от булевард „Христо Ботев“. Там бихте могли да оставите автомобила си и да тръгнете към булевард „Иван Вазов“, която ще ви отведе към Централния парк на града. Оттам можете да разгледате Минералните извори, Римските терми, парка, Амфитеатъра. Малко след това ще излезете на Южната порта, откъдето можете да продължите на изток, по приятна асфалтирана пътека, която се движи точно до стената.

Още за Римските крепостни стени на град Хисаря

Крепостните стени са едни от най-запазените останки от укрепителни системи в Европа. Те са с внушителни размери – високи са над 12 метра, като ограждат голяма част от центъра на град Хисаря. Те започват от булевард „Христо Ботев“ (на север) и приключват на улица „Бели Брези“ (на юг).

Най-видният символ на стените е Южната порта, която се намира в южната част на крепостните стени (откъм улица „Бели Брези“). Оттам можете да продължите на изток пеша, обикаляйки цялата стена отвън, като има приятна асфалтирана пътека и пейки, на които можете да починете. Разходката е отлична идея за уикендите със семейството и е подходяща за деца.

След като разгледате останките, бихте могли да посетите и другите забележителности в града, а след това да похапнете в някой от ресторантите.

Други забележителности близко до Римските стени

Термите на Диоклецианопол – това са едни от малкото запазени места, в които са били извършвани процедури по лечение с минерална вода. Те се намират в югозападната част на града и за да стигнете до тях, трябва да тръгнете от булевард „Христо Ботев“ по булевард „Иван Вазов“. Там пътят става пешеходен и малко след това, вдясно, ще видите голям парк. Римските терми са едно от първите места, които ще видите.

Амфитеатъра – Амфитеатърът се намира малко след Термите, като до него се стига по същия път. Той се намира в централната част на града на територията на парка. Амфитеатърът е построен през IV век и там са се провеждали спортни състезания и други събития. Той е отлична идея за разглеждане.

Минерален извор – изворът е посещаван от много хора всекидневно, които се възползват от свободния достъп до минерална вода. Около него е изградена красива постройка. Намира се точно до Амфитеатъра, който е в главния парк на град Хисаря.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Хисаря

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:Хисаря


Форум на Филипопол
Форум на Филипопол
Близо до:ПловдивСопотски водопад
Сопотски водопад
Близо до:Сопот


Местност кръста над Момина баня в Хисаря
Кръста над Момина баня
Близо до:Хисаря


Водопад Сучурум в Карлово
Водопад Сучурум
Близо до:КарловоВръх Амбарица
Връх Амбарица
Близо до:Сопот