Меню

Затвори
menu

Римския мост до Ненково

Затвори
Римския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до село Ненково в Родопите
Река Боровица, близо до Римския мост до Ненково
Римския мост до село Ненково
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.733304910196516, 25.219496608397503

Покрай реките Боровица и Арда пътищата са свързвали Филипопол и Одрин. По времето на Римската империя се развива и изгражда пътна мрежа, която се състои от много пътища и мостове.

Някои от мостовете са запазени и до днешни дни. Римският мост се намира на около 700 метра южно от село Ненково, което е в Източните Родопи. Мостът представлява красива структура, като може да се мине по него, но не се използва. Той е изграден над река Боровица, която е дълга 42 километра и е ляв приток на река Арда, вливаща се в язовир Кърджали.


Мостът е дълъг 58 метра и има невероятни форми, също така е и лесно достъпен. Природата в околността е уникална, там можете да видите ела, смърч, бял и черен бор, бук, бреза, хвойна, къпина, малина, шипка, горски ягоди и много други. Също така има и голямо разнообразие от дребни животни като: дива свиня, сърна, заек, лисица, златка, белка, катерица, вълк, чакал и много други. Изключително приятна разходка за цялото семейство, особено през пролетта и лятото.

Маршрут

Мостът се намира близо до село Ненково в Родопите. Ненково се намира на 30 километра от Кърджали в посока североизток, малко над язовир Кърджали. За да стигнете до мостът преди Ненково, от Кърджали трябва да тръгнете в посока северозапад, към село Енчец, след това към Дъждовница, след това към Пъдарци и от там само на север към село Ненково. За да стигнете до моста, трябва спрете на 700 метра южно от селцето. Пътя се движи успоредно на река Боровица. До самият мост можете да стигнете, като оставите колата си встрани на пътя и продължите пеш няколко метра по полегата пътечка, която слиза надолу към реката.

Още за Римския мост до Ненково

Мостът има красива структура в римски стил. Смята се, че преди много години е бил част от Римската трансконтинентална пътна мрежа. В днешни дни моста е частично разрушен и не се използва. Мостът е дълъг 58 метра, висок е над 3 метра и е изграден от блокове, като образува красиви форми. Мостът е отлично място за приятна разходка в планината с цялото семейство. Наблизо също така има и други забележителности, които можете да посетите.

Други забележителности близо до Римския мост до Ненково

Една интересна забележителност, която се намира само на няколко километра южно от моста е пещера Утробата. Тя е красива пещера, с интересна форма която наподобява утроба. До нея се стига за малко над 1 час по пътечка, която започва началото си по пътя от Ненково към Пъдарци. На около 5 километра от село Ненково по пътя към Пъдарци (в посока юг) ще видите поставена табелка, като там е старта на екопътеката, тя е добре поддържана и маркирана, движи се само в посока изток.

Друга интересна забележителност е Меандъра на язовир Кърджали, това е красива извивка на язовира напомняща на подкова на кон. Намира се на около 57 километра южно от село Ненково. До нея се стига по удобен асфалтов път, с автомобил. Трябва да продължите към Пъдарци и след това към Кърджали, от там поемата на югоизток, към Ардино. След село Бойно се прави десен завой към Боровица и малко след това се поема към Стар Читак. От там продължавата на изток към Рибарци, като между двете селца, вляво на пътя, ще видите и невероятната панорама. Има и място за няколко автомобила. Мястото, която е чудесно за наблюдаване.

Наблизо също така, се намира и Дяволския мост. Неговата форма наподобява Дявол, ако се гледа под определен ъгъл между 11 и 12 на обяд. Мостът се намира на около 69 километра южно. До моста се стига през град Ардино, тръгвате към Пъдарци, след което към Кърджали и от там по пътя към Ардино. След като стигнете в Ардино се продължава към село Дядовци (посока север). Влизате в селцето по главния път и продължавате по него в посока север, по асфалтиран път, който ще ви отведе до входа на местността. Там има паркинг, трябва да заплатите такса за входа и може да се качите на самия мост и на беседката до него.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Ардино

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:АрдиноТракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:КърджалиГледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино


Дяволския мост
Дяволския мост
Близо до:Ардино