Меню

Затвори
Меню

Римския мост до Ненково

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Римския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до село Ненково в Родопите
Река Боровица, близо до Римския мост до Ненково
Римския мост до село Ненково
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Ардино
Координати Координати:41.733304910196516, 25.219496608397503

Римския мост се намира на няколкостотин метра от село Ненково, което се намира в източните Родопи. През средновековието има много прокарани мостове през много реки. Покрай реките Боровица и Арда пътищата са свързвали Филипопол и Одрин. По времето на Римска империя се развива и изгражда пътна мрежа, която се състои от много пътища и мостове. Някои от мостовете са запазени и до днешни дни. Един такъв мост е Римския мост до Ненково. Той се намира над река Боровица, която е дълга 42 километра и е ляв приток на река Арда, вливаща се в язовир Кърджали.
Моста е дълъг 58 метра. Моста в днешни дни не се използва, но неговата красива конструкция е чудна идея за кратка разходка в тази област.

Маршрут

Мостът се намира близо до село Ненково в Родопите. Ненково се намира на 30 километра от Кърджали в посока североизток, малко над язовир Кърджали. За да стигнете до моста, трябва спрете на 700 метра южно от селцето по пътя към Пъдарци. Пътя се движи успоредно на река Боровица. До него може да се стигне, като оставите колата си встрани на пътя и продължите пеш няколко метра по полегата пътечка, която слиза надолу към реката.

Още за Римския мост до Ненково

Мостът има красива структура. Смята се, че преди много години е бил част от Римската трансконтинентална пътна мрежа. В днешни дни моста е частично разрушен и не се използва. До съседното село Ненково, тъй като то е от западната чат на река Боровица, също има мост, който е изграден за да могат жителите да излизат и влизат в селцето. Той е интересен въжен мост. Мостът е дълъг 58 метра и е изграден от блокове, като образува красиви форми.

Други забележителности близо до Римския мост до Ненково

Една интересна забележителност, която се намира само на няколко километра южно от моста е пещера Утробата. Тя е красива пещера, която се намира на запад от язовир Кърджали. До нея се стига за малко над 1 час по пътечка, която започва началото си по пътя от Ненково към Пъдарци.

Друга интересна забележителност е Меандъра на язовир Кърджали, това е красива извивка на язовира напомняща на подкова на кон. До нея се стига по удобен асфалтов път, с автомобил. Мястото, която е чудесно за наблюдаване над подковата се намира точно между селцата Стар Читак и Рибарци. Там има местенца където може да оставите автомобила си и да се насладите на интересните гледки.

Наблизо също така, се намира и Дяволския мост, който също е красив и с интересни гледки. Неговата форма наподобява Дявол, ако се гледа под определен ъгъл. До моста се стига през град Ардино, като се продължи към село Дядовци и малко след него в посока север, продължавате по асфалтиран път, който ще ви отведе до входа на местността, където трябва да заплатите такса и може да се качите на самия мост и на беседката до него.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано