Меню

Затвори
menu

Рилски манастир

Затвори
Рилски манастир
Рилски манастир
Двор на Рилския манастир
Хрельова кула
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.13330546948617, 23.339904373805275

В България има многобройни манастири, те са разположени на най-различни места, като ежедневно биват посещавани от много хора, които искат да се докоснат до свещената енергия и красиви стенописи.

Рилският манастир (Свети Иван Рилски) е най-големият български манастир, той е разположен в централните части на Рила планина (най-високата планина на Балканския полуостров).

Манастирът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Той е с много големи размери, територията му обхваща 8800м2, като 5500 от тях са застроена площ. Манастирът е място, което ежедневно е пълно с хора, които искат да го разгледат. То е забулено в прегръдките на Рила, като гледките там са невероятни. Може да бъде посетен без заплащане на такса, като пред него има паркинг за автомобили.

Маршрут

Рилския манастир се намира в централните части на едноименната планина. До него се достига с автомобил, като от град Кочериново тръгнете в посока град Рила и продължите по пътя, в посока изток. Манастирът се намира на около 29 километра от Кочериново, като с кола това разстояние се изминава за малко над 30 минути. Минавате близо до село Стоб, след което през град Рила, след това през Пастра, а малко след това е и самия манастир. Пред него има удобен паркинг, с доста места, но през уикендите когато посещаемостта е огромна, той често е запълнен. Преди него по пътя има също паркинг, а също така и малко след входа на манастира има друг паркинг. Обиколката на манастира отнема около 30-40 минути.

Още за Рилския манастир

Свети Иван Рилски е ставропигиален (под пряка юрисдикция на върховната църковна власт). Той е един от най-известните манастир в страната, като е и много значим паметник на културата на България, той също така е включен в списъка на ЮНЕСКО, както и в 100-те национални туристически обекта. Печат за него може да намерите в музея на манастира.

Манастирът е отворен за посещения между 8 и 18 часа всеки ден, като през уикендите има най-много интерес от туристите.

Природата около него е невероятна, от него се виждат част от Рилските върхове. Манастирът е основан през X век от свети Йоан Рилски Чудотворец. Той е разположен в централните части на рила, близо до Рилска река. Манастирът е внушителен по размери, като има 5 етажа и огромен двор. Всичко по сградите е уникално красиво, а в самите църкви може да видите и много чудни икони и стенописи.

В манастирът също така се намира и красива отбранителна кула – Хрельовата кула. Тя е построена през 1335 година от местен феодален владетел Хрельо Войвода. Сградата е най-старата запазена сграда в манастирския двор. На нейния връх има параклис – Свето Преображение.

При основаването си манастирът е книжовно и просветно средище. През възраждането Неофит Рилски развива в манастира педагогическа дейност, той открива килийно училище. Манастирът е давал подслон и на много велики български революционери, като: Гоце Делчев, Пейо Яворов, Васил Левски и други.

Забележителности наблизо

Кирилова поляна – мястото е уникално красиво. То представлява широка поляна сред гориста местност, чудесна идея за почивка сред природата. То се намира само на 7 километра източно от манастира, като след Рилския манастир продължите по асфалтирания път в посока изток. След около 15-ина минути ще стигнете до широката полянка. Там може да се налюбувате на тишина и релакс, а срещу вас, в посока северозапад, може да видите и едни от най-стръмните върхове на Рила планина – връх Иглата, Двуглав, Злия зъб и Ловница.

Стобски пирамиди – уникалните пирамиди са интересни форми в почвата, те се намират само на 26 километра западно от манастира. До тях се достига, като отидете към село Стоб, като в неговите източни части има паркинг и място за заплащане за такса. След като заплатите таксата, тръгвате по добре поддържана и маркирана екопътеката, която след около 30-40 минути ще ви отведе на чудните пирамиди, където има няколко панорамни площадки и дървени парапети.

Сухото езеро – езерото се намира на североизток от поляната. До него има удобна пътека, която е малко стръмна, тя започва на север от самата поляна, като е маркирана със зелена маркировка. Постепенно се движи в посока север, след което започва да криволичи в посока североизток. До езерото разстоянието е около 3 километра, но имате няколкостотин метра денивелация, а на места маршрута е стръмен, за това ще ви отнеме около 1.5-2 часа да го достигнете.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кочериново

Стобски пирамиди
Стобски пирамиди
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново