Меню

Затвори
Меню

Водопад Райско пръскало

Затвори
Следваща
Предишна
Водопад Райското пръскало в Стара Планина
Водопад Райското пръскало в Стара Планина
Над Хижа Рай
Панорама и пейки по пътя за хижа Рай
Райското Пръскало отблизо
Водопад Райското пръскало
Време:3,5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Калофер
Координати:42.701172779168665, 24.925460296856166

Водопад Райско пръскало се намира в централната част на Стара Планина, на южната страна под най-високия връх на планината – Връх Ботев (2376м.). Водопада е на територията на резерват Джендема, които е част от национален парк Централен Балкан.

Райското пръскало се образува от реката Пръскалска, която идва от вечния снежник, намиращ се малко под връх Ботев. Снежника е наречен така, тъй като снега му стои дори през летния сезон.

Водопада е изключително красив и е близо до маршрута за връх Ботев, той е посещаван целогодишно от много туристи, поради чудните гледки които предлага.

Маршрут

Маршрут от Паниците до Райското пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до Райското пръскало, най-удобно е да спрете на местността Паниците, която се намира на приблизително 5км северно от град Калофер.

След като сте в град Калофер има на места табелки, на които пише Паниците и посока на която да карате. Ако не успеете да ги видите, може да въведете бунгала Букаците в търсачката на навигацията, те се намират малко след мястото за паркиране.

За да стигнете до тях се кара по добър асфалтов път, като след приблизително 5 км се прави завои в ляво, слизате на планински път, по които трябва да карате 50-ина метра и може да оставите колата си там, обикновено има други паркирали автомобили.

След като оставите колата си, трябва да прекосите реката по моста пред вас, като минете покрай бунгала Букаците. Продължете направо и в дъното на сградите може да видите пътечки, има също и маркировка. Маршрута започва по много стръмен и хлъзгав път.

Следете маркировката, тя е синьо-бяла и води до връх Ботев.

Пътя отнема приблизително 3-3,5 часа, и е дълъг малко над 10км. Маршрута има голяма денивелация от над 900метра. Преминава през стръмни, равни, открити и закрити места. Има също така панорамни площадки, и пеики по пътя. Най-трудните участъци са в началото, които отнемат приблизително 20-30 минути, след това имате няколко километра почти равен маршрут.

Следва най-трудната част, която е изкачването в гората, тъй като след това изкачване сте на 5 минути от хижа Рай, която се намира много близо до водопада. В гората има много добра маркировка и удобни пътечки, там може да се насладите на чудни мостчета, рекички и също така има и красиви чешми.

След като стигнете на хижа Рай, имате два варианта – да снимате от хижата, или ако решите да видите водопада отблизо трябва да продължите по пътеката нагоре към самия водопад. Той изглежда близо, но голямата поради голямата денивелация, от хижата до водопада може да ви отнеме приблизително 30 минути.

Ако решите да продължите по пътечка към водопада, горе има няколко подходящи места за чудесни гледки и уникални снимки, както на самия водопад, така и уникална панорамна гледка към хижа рай и Малкия Райски купен (върха до нея).

Още за водопад Райско пръскало

Водопада е много висок и предлага чудни гледки. Близо до него се намира хижа Рай, която е начална точка за много маршрути. Основния маршрут за връх Ботев, преминава през хижата и близо до Райското пръскало.

Водопада започва от река Пръскалска, която идва от снежник под върха, след което тече по полегат склон и стига долния край на скален пояс, които се нарича Райски скали от където прави своя скок. Райското пръскало е един от най-красивите водопади в България и най-високия постоянен водопад, както за България така и за целия Балкански полуостров. Той е висок 124,5 метра.

Той привлича много туристи, особено през пролетните и летните сезони, тъй като тогава времето е прекрасно а водата на пръскалото е най-много. Водопада е обявен за защитен природен обект.

Други забележителности близо до Райско пръскало

Може да посетите хижа Рай, която предлага вкусна храна и място за почивка. Тя е на няколкостотин метра от пръскалото.

Ако решите, може да останете да поспите в хижата и на другия ден да изкачите и най-високия връх на Стара Планина – връх Ботев. Той се намира на няколко часа нагоре, по стръмна пътечка, като може да се изкачи за 2-3 часа в посока.

Друга интересна забележителност, която е наблизо е екопътека Бяла река. За да стигнете до нея, трябва да се върнете до град Калофер след което да хванете пътя към пътеката, който започва от северната част на град Калофер и продължава към Стара Планина на север. Ако имате по-висока кола, може да въведете името на екопътеката в навигацията и да идете до входа и с колата, където има място за паркиране, а ако решите – може да оставите колата си в Калофер и да отидете пеша. Пътя пеша е малко над 1 час, като разстоянието е 5-6км. Екопътеката предлага чудни гледки, много красива река и няколко панорамни площадки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано