Меню

Затвори
menu

Водопад Райско пръскало

Затвори
Водопад Райското пръскало в Стара планина
Над Хижа Рай
Панорама и пейки по пътя за хижа Рай
Райското Пръскало отблизо
Водопад Райското пръскало
Водопад Райското пръскало в Стара планина
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.701172779168665, 24.925460296856166

Водопад Райско пръскало се намира в централната част на Стара Планина, на южната страна под най-високият връх на планината – Връх Ботев (2376 метра). Водопадът е на територията на резерват Джендема, който е част от национален парк Централен Балкан.

Райското пръскало се образува от реката Пръскалска, която идва от вечния снежник, намиращ се малко под връх Ботев. Снежника е наречен така, тъй като снега му стои дори през летния сезон.

Водопадът е много красив и омайващ, близо е до маршрута за връх Ботев, той е посещаван целогодишно от много туристи, поради чудните гледки които предлага. Той е най-високият постоянно пълноводен водопад на Балканите – висок е 124 метра. Около него природата е изключително живописна. Маршрута до него отнема около 3 часа, като е отлична идея за топлите сезони, особено през пролетта, когато има най-много вода. Най-малко вода има в края на лятото. А зимата е труднодостъпен, поради снега и студените условия. Маршрутът до него е полегат в по-голямата си част, като минавата през чудни букови гори и също така можете да видите уникални панорами.

Маршрут

Маршрут от Паниците до Райското пръскало

Покажи маршрута За да стигнете до Райското пръскало е най-удобно да спрете в местността Паниците, която се намира на приблизително 5 километра северно от град Калофер.

След като сте в град Калофер има на места табелки, на които пише Паниците и посока на която трябва да карате. Ако не успеете да ги видите, може да въведете бунгала Букаците в търсачката на навигацията, те се намират малко след мястото за паркиране. Като цяло в Калофер трябва да тръгнете по улица Севлиевска, в посока север, като тя се движи успоредно на река Тунджа.

За да стигнете до бунгалата се кара по добър асфалтов път, като след приблизително 5 километра се прави завои в ляво, слизате на планински път, по който трябва да карате 50-ина метра и може да оставите колата си там, обикновено има други паркирали автомобили.

След като оставите колата си, трябва да прекосите реката по моста пред вас, като минете покрай бунгала Букаците. Продължете направо и в дъното на сградите може да видите пътечки, има също и маркировка. Маршрутът започва по много стръмен и хлъзгав път.

Следете маркировката, тя е синьо-бяла и води към връх Ботев.

Пътят отнема приблизително 3-3,5 часа и е дълъг малко над 10 километра. Маршрутът има голяма денивелация от над 900метра. Преминава през стръмни, равни, открити и закрити места. Има също така панорамни площадки и пейки по пътя. Най-трудните участъци са в началото, които отнемат приблизително 20-30 минути, след това имате няколко километра почти равен маршрут.

Следва най-трудната част, която е изкачването в гората, тъй като след това изкачване сте на 5 минути от хижа Рай, която се намира много близо до водопада. В гората има много добра маркировка и удобни пътечки, там може да се насладите на чудни мостчета, рекички и също така има и красиви чешми.

След като стигнете на хижа Рай, имате два варианта – да снимате от хижата, или ако решите да видите водопада отблизо, трябва да продължите по пътеката нагоре към самия водопад. Той изглежда близо, но поради голямата денивелация, от хижата до водопада може да ви отнеме приблизително 30 минути.

Ако решите да продължите по пътечката към водопада, горе има няколко подходящи места за чудесни гледки и уникални снимки, както на самия водопад, така и красива панорамна гледка към хижа Рай и Райските купени (върховете до нея).

Още за водопад Райско пръскало

Водопадът е отличен за разходка – особено през топлите сезони. Близо до него се намира хижа Рай, която е начална точка за много маршрути. Основният маршрут за връх Ботев, преминава през хижата и близо до Райското пръскало.

Водопадът започва от река Пръскалска, която идва от снежник под върха, след което тече по полегат склон и стига долния край на скален пояс, които се нарича Райски скали от където прави своя скок. Райското пръскало е един от най-красивите водопади в България и най-високия постоянен водопад, както за България така и за целия Балкански полуостров. Той е висок 124,5 метра.

Той привлича много туристи, особено през пролетните и летните сезони, тъй като тогава времето е прекрасно, а водата на пръскалото е най-много. Обявен е за защитен природен обект.

Други забележителности близо до Райско пръскало

Може да посетите хижа Рай, която предлага вкусна храна и място за почивка. Тя е на няколкостотин метра от пръскалото. Отлично място за почивка през уикенда, природата около нея е много красива, има гори и широки полянки, а дори и коне.

Ако решите, може да останете да поспите в хижата и на другия ден да изкачите и най-високия връх на Стара Планина – връх Ботев. Той се намира на няколко часа нагоре, по стръмна пътечка, като може да се изкачи за 2-3 часа в посока.

Друга интересна забележителност, която е наблизо е екопътека Бяла река. За да стигнете до нея, трябва да се върнете до град Калофер след което да хванете пътя към пътеката, който започва от северната част на град Калофер и продължава към Стара Планина на север. Ако имате по-висока кола, може да въведете името на екопътеката в навигацията и да идете до входа и с колата, където има място за паркиране, а ако решите – може да оставите колата си в Калофер и да отидете пеша. Пътя пеша е малко над 1 час, като разстоянието е 5-6 километра. Там има много красива река и няколко панорамни площадки.

Рейтинг: 4.4

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня