Меню

Затвори
menu

Правила при разходка в планината

Разходката сред природата е нещо много приятно, тя ви откъсва от ежедневния стрес на населените места, бързината на задачите и отговорностите на работа. Разходките са много добра дейност, тъй като те съчетават няколко важни фактора – красиви гледки на които може да се порадвате и също така да поснимате, свеж въздух – особено по по-високите части на планините, достъп на слънчева светлина, която допринася за производството на витамин D, отлична идея за разходка със семейството и приятели, а също така и физиески добро натоварване, което се отразява като тонизира тялото ви и увеличава енергията ви, а също така може да помогне и с поддържане на килограмите или дори отслабване.

Разходките сред планините са отлична идея, тъй като те съчетават природата и физическото натоварване, в планината може да видите уникални гледки – върхове, езера, пещери и много други. Нашата държава има много красиви местенца в планините, а около 30% от нейната територия е от планини. За разлика от другите забележителности, в планините – тъй като сме далеч от цивилизацията – трябва да спазваме няколко основни правила, за да не създаваме излишни опасни ситуации за нас или за животинките, които живеят там.

1.Не вдигайте излишен шум

В планината е добре да не се прекалява със шума, може да си говорите с приятели, да се смеете и дори да пеете, но не трябва да се крещи или прекалява със силни викове. Това от една страна може да уплаши животни и да предизвика среща с някои от тях, а от друга страна може да се стигне дори до свлачища – било то заради звука ви или заради затичали се животинки, уплашени от силните звучи издавани от хората.

2.Подбирайте правилното облекло

В планината времето се мени доста бързо, през летните сезони може да идете на слънчево време, а след 20 минути вече да вали дъжд и да духа силен вятър. През зимата, може да идете на 10 градусови температури, а само след няколко часа да сте на температури под нулата и студени ветрове. Основните дрехи трябва да са така подбрани, че да имате вариант да ви пазят от вятър и дъжд, а също така през студените месеци е добре да имате шапки и ръкавици в раницата ви. Най-добре е да погледнете прогнозата няколко дни преди пътуването и след това на самия ден когато тръгвате, така ще имате най-актуална информация. След това изберете такива дрехи, че да има разлика от температурата до 10-15 градуса нагоре или надолу от предвидената.

3.Прегледайте добре маршрута

Много важно правило в планината е да прегледате предварително маршрута. Дори да разполагате с GPS е добре да имате информация за това къде са близките хижи и населени места, в която посока са, как е пътя – има ли растителност, стръмни места и други. Също така дали има подходяща видима маркировка – било то с цветове от боя или колова. Ако трябва, запишете номерата на хижите в околността, за да може да се свържете с тях и да попитате за съвет или свободни места, ако се наложи да пренощувате някъде. Информация за маршрутите може да намерите, както в нашия сайт, така и в сайтове като bgmountains и други.

4.Прибирайте остатъците от храна

Винаги е добре да вземете храна и вода с вас, дори на кратки преходи от 1 час в посока. Ако се забавите или решите да се полюбувате на природата повече време, ще огладнеете и е добре да похапнете и починете няколко минути. Да не забравяме обаче, че в планината рядко има кошчета за боклук. А дори да има кошчета, често няма кой да ги изчисти, за това най-добре е да носите допълнителна торбичка, която да използвате за отпадъците от храната, особено опаковки и найлонови торбички, тъй като те се разграждат много бавно в природата. Остатъците като обелки и други от плодове и зеленчуци се разграждат, но също е добре да не ги хвърляме наляво и надясно из планината, тъй като там може да има много хора (например на места като рилските езера) и ако всеки започне да изхвърля обелките от ябълките и бнананите си , горе всичко ще стане в мръсотия.

5.Не рушете приспособленията

В планината се среща колова маркировка или метални конструкции, които се поставят на някои върхове. В интернет често може да видите,че хората се хващат или покатерват на тях. Това не е добра идея, тъй като тези конструкции се изграждат трудно и рядко се поддържат, а служат за ориентация на туристите. Те често са направени от метал и след като няколкостотин туриста се покатерят или отпуснат на тях, само може да се досетите , че те ще станат в лошо състояние и дори може да се разршуат.

6.Носете подходящи обувки

Разходката в планината не е по равни местенца, за това е добре да подберете подходящи обувки. Освен правилния размер и форма, трябва да походите предварително с тях за да сте сигурни, че ще можете даги носите поне няколко часа по неравни местенца. Те трябва да са удобни, леки и с добър грайфер, подходящи за сезона, в които искате да се разхождате. Добра идея е да попитате във спортен магазин за конкретени модели и марки, като също така е добре да подберете обувки които не пропускат вода.

7.Екипировка

Добре е да имате с вас приспособления като – фенерче, челници, шапки, ръкавици, дъждобрани, допълнителна батерия за телефона, щеки, слънчеви очила и удобна раница.

8. Слънцезащитен крем

Слъцнезащитния крем е нещо което повечето хора използват на плажа през лятото, но в планината нещата не стоят точно така. Там може да има силно слънце дори през зимата, поради голямата надморска височина, за това е добре да носите с вас слънцезащитен крем – дори през зимата, дори да сте покрити целите в дрехи, то ръцете и лицето е добре да се намажат, за да се защитите от изгаряния. Може да се получат изгарания дори при облачно време. Препоръчваме да попитате в аптеките за конкретен защитен фактор за вашите изисквания.

9.GPS устройства

Може да закупите специално пригодени GPS устройства, който са точни и са подходящи за различни условия на температура и други. Друг вариант е да използвате GPS на телефона ви, но имайте превдив,че трябва да свалите приложение с подходящата информация за планините, като също така не се изисква достъп до интернет, тъй като често в планините няма достатъчно обхват за обаждане или интернет свързване. Другото важно нещо е, че ако използвате GPS на телефона, трябва да прецените и колко често да го използвате, тъй като ако останете почти без батерия, може да ви се наложи да използвате телефона в по-късен етап през деня, за да се свържете с някои – било то да кажете на ваш приятел къде сте и че сте достигнали хижата, или да изпратите снимка на познат или дори в се свържете със спасителите в планината.