Меню

Затвори
Меню

Попово езеро

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Попово езеро
Попово езеро
Попово езеро от север
Попово езеро от северозапад
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Добринище
Координати Координати:41.70750501136049, 23.507910051037584

Едно от най-големите езера в България е Попово езеро. То е разположено в Поповоезерния циркус, в северните части на Пирин планина. Езерото е най-голямото и най-дълбокото езеро (дълбоко е около 29 метра) в Пирин, също така и по воден обем (1 270 000 куб метра). Площта на езерото е около 123 декара което е на четвърто място по големина в цяла България. До езерото се стига по удобна маркирана пътека от близката хижа. Около него има много високи красиви върхове, чудна природа и животинки.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до Попово езеро

Покажи маршрута Най-удобна начална точка за маршрута до Попово езеро е хижа Безбог. Тя се намира на около 14 километра южно от Добринище.

До нея се стига с лифт, който може да хванете от хижа Гоце Делчев (1412 метра). Хижа Гоце Делчев се намира на около 10 километра южно от Добринище, до нея се достига по удобен асфалтов път с автомобил. До самата хижа има удобни полянки за автомобили.

След като оставите колата си там, трябва да хванете лифта, който ще ви изкачи до горната станция на хижа Безбог (2240 метра). Изкачването отнема около 20 минути.

От хижа Безбог, в посока юг, има зелено-бяла маркировка, която се движи към билото направо срещу хижата. Вие трябва да продължите покрай езерото от дясната му страна и да продължите към билото по маркираната и ясна пътека. На самото било има лек завой на североизток, след което пътя слиза надолу в посока към Попово езеро.

Там продължавате да следите пътеката в посока северозапад, която ще ви отведе в северните части на Попово езеро (зелена маркировка). Общото разстояние от хижа Безбог до Попово езеро е около 3.6 километра и денивелация от около 190 метра. Изминава се за малко над 1 час с нормално темпо. Маршрутът е относително полегат и е удобен и за деца. На езерото може да се нагледате на чудните красоти и растителност, както и съседните върхове.

Още за Попово езеро

Езерото се намира на 2236 метра надморска височина. То събира вода от валежите и два потока, които се вливат в неговата южна част. То е дълго 480 метра и широко 336 метра.

Покрай него са върховете Джангал (на югозапад) , Сиврия (на югоизток), Момини Двори (югозапад, зад връх Джангал) също и Кралев Двор зад Момини Двори и връх Джано.

Езерото има най-много вода през късна пролет, ако решите да отидете може да отидете тогава или в началото на лятото. Tо е красиво и през летния сезон и през зимния, зимния сезон обаче се стига доста по-трудно и е доста по-опасно заради снега и студа.

Други забележителности близо до Попово езеро

В областта на Попово езеро има много красиви езера и върхове.

Връх Джангал – много скалист и стръмен връх, който предлага чудни гледки към почти цяла Пирин планина се намира на северозапад от езерото. До върха не може да се стигне директно нагоре от Попово езеро, трябва да се върнете малко назад към хижата, след което да продължите в посока северозапад и последствие запад за да заобиколите върха от неговата северна страна. След това пътеката прави още един ляв завой, който ви води на юг към самия връх. Върхът е на около 3 километра и 460 метра денивелация. Като времето необходимо за изминаването на маршрута е малко над 1 час.

Връх Сирвия – връх Сиврия е много красив връх с форма на Пирамида. Намира се на около 1.9 километра югоизточно от Попово езеро. До него има подходящ маршрут, който стартира от южната част на езерото и продължава в посока изток към самия връх по стръмна пътечка. Трябва да изкачите около 325метра денивелация, като разстоянието се изминава за около 1 час. От върха може да видите много красиви панорамни гледки.

Връх Джано – един също чудесен връх, се намира само на 2.7 километра югоизточно от Попово езеро. До него се стига по удобна пътечка (синя маркировка), която се отправя в посока юг, след което на билото се продължава на изток (наляво) към самия връх. До него имате да изкачите около 370 метра денивелация, като маршрутът се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано