Меню

Затвори
menu

Попово езеро

Затвори
Попово езеро
Попово езеро
Попово езеро от север
Попово езеро от северозапад
Време 3:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.70750501136049, 23.507910051037584

В Пирин планина има над 100 езера, като едно от най-големите в България се намира в Северните части на планината – Попово езеро. То е разположено в Поповоезерния циркус, до него има удобен маршрут от хижа Безбог, която се намира на север. Около него също така има и други езера и много красиви върхове.

Езерото е дълбоко около 29 метра, то е най-дълбокото езеро в Пирин, също така е и сред най-големите по воден обем (1 270 000 куб метра). Площта на езерото е около 123 декара, което го нарежда на четвърто място по големина в цяла България.

По маршрута до езерото можете да видите много красиви растения: хвойна, клек, и други. Там също така може да видите и много диви животни сред които: дива коза, лисица, орел, сокол, заек, кукумявка, сърна и други. Маршрутът е лек и приятен, като е най-удобен за минаване през лятото, можете да отидете и с деца. Отнема около 1-1.5 часа в посока.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до Попово езеро

Покажи маршрута Най-удобна начална точка за маршрута до Попово езеро е хижа Безбог. Тя се намира на около 14 километра южно от Добринище.

До нея се стига с лифт, който може да хванете от хижа Гоце Делчев (1412 метра). Хижа Гоце Делчев се намира на около 10 километра южно от Добринище, до нея се достига по удобен асфалтов път с автомобил. До самата хижа има удобни полянки за автомобили. В Добринище трябва да продължите към южната част на града и да излезете от него по улица Попово езеро. Движете се около 10 километра по този път и ще стигнете до хижа Гоце Делчев.

След като оставите колата си там, трябва да хванете лифта, който ще ви изкачи до горната станция на хижа Безбог (2240 метра). Изкачването отнема около 20 минути.

От хижа Безбог, в посока юг, има пътека със зелено-бяла маркировка, която се движи към билото срещу хижата. На самото било има лек завой на североизток (дясно), след което пътя слиза надолу в посока към Попово езеро. Там продължавате да следите пътеката в посока северозапад, която ще ви отведе в северните части на Попово езеро (зелена маркировка). Общото разстояние от хижа Безбог до Попово езеро е около 3.6 километра и денивелация от около 190 метра. Изминава се за малко над 1 час с нормално темпо. Маршрутът е относително полегат и е удобен и за деца. На езерото може да се нагледате на чудните красоти и растителност, както и съседните върхове. Идеално място за разходка и пикник сред природата.

Още за Попово езеро

Езерото се намира на 2236 метра надморска височина. То събира вода от валежите и два потока, които се вливат в неговата южна част. То е дълго 480 метра и широко 336 метра. Има обща площ от 123 декара, което го прави най-голямото в планината и сред най-големите в България. Освен това е дълбоко над 29 метра.

Покрай него са върховете Джангал (на югозапад) , Сиврия (на югоизток), Момини Двори (югозапад, зад връх Джангал) също и Кралев Двор зад Момини Двори и връх Джано.

Езерото е най-пълноводно през късна пролет, ако решите да отидете може да отидете тогава или в началото на лятото. Tо е красиво и през летния сезон и през зимния, през зимния сезон обаче се стига доста по-трудно и е доста по-опасно заради снега и студа.

Други забележителности близо до Попово езеро

В областта на Попово езеро има много красиви езера и върхове.

Връх Джангал – много скалист и стръмен връх, който предлага чудни гледки към почти цяла Пирин планина се намира на северозапад от езерото. До върха не може да се стигне директно нагоре от Попово езеро, трябва да се върнете малко назад към хижата, след което да продължите в посока северозапад и последствие запад за да заобиколите върха от неговата северна страна. След това пътеката прави още един ляв завой, който ви води на юг към самия връх. Върхът е на около 3 километра и 460 метра денивелация. Като времето необходимо за изминаването на маршрута е малко над 1 час.

Връх Сирвия – връх Сиврия е много красив връх с форма на Пирамида. Намира се на около 1.9 километра югоизточно от Попово езеро. До него има подходящ маршрут, който стартира от южната част на езерото и продължава в посока изток към самия връх по стръмна пътечка. Трябва да изкачите около 325метра денивелация, като разстоянието се изминава за около 1 час. От върха може да видите много красиви панорамни гледки.

Връх Джано – един също чудесен връх, се намира само на 2.7 километра югоизточно от Попово езеро. До него се стига по удобна пътечка (синя маркировка), която се отправя в посока юг, след което на билото се продължава на изток (наляво) към самия връх. До него имате да изкачите около 370 метра денивелация, като маршрутът се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Добринище

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Връх Кутело
Връх Кутело
Близо до:Банско