Меню

Затвори
menu

Планините в България

Затвори
Гледки от върха

Нашата държава е пълна с планини, над 30% от нейната територия е покрита с тях. Планината е топографска релефна земна форма, която има по-голяма надморска височина от заобикалящите я обекти. За да се нарече планина, тя се различава от хълма, тъй като има долна граница от 600 метра над морското равнище.

Планините могат да съществуват поотделно, но често са и част от големи планински масиви. Повечето хора знаят по-известните като: Рила, Пирин, Родопи, Стара планина и още няколко. В България има 39 планини. Те са характерни със своята красота и интересни гледки – предлагат уникален релеф, фауна и флора. По-голямата част от тях са разположени в южната и югозападната част на държавата.

Често са посещавани от любители туристи и напреднали алпинисти, тъй като предлагат многобройни маршрути – от малки леки разходки и красиви езера, до големи преходи и високи върхове.

Карта на планините в България

Карта на планините в България

Имена и информация за планините в България

 1. Странджа – намира се в Югоизточна България (в областите Бургас и Ямбол). Общата площ на планината е приблизително 10 000 кв. км. Най-високата точка на българска територия е връх Градище – 710 м.
 2. Сакар – намира се в югоизточна България – в областите Хасковска и Старозагорска. Планината е дълга 75 км от югоизток, а ширината ѝ в средата достига 35 километра. Най-високата точка на планината е връх Вишеград – 856 м. Той се намира в географския център на планината. Достъпът до върха е забранен. В Района на планината има 7 защитени територии и много природни красоти.
 3. Боздаг – намира се в Югозападна България, най-високият ѝ връх е Чиплакбаир – 1090 метра. Планината се намира основно в Гърция, като най-високата ѝ точка там е Профитис Илияс 2232 метра. Изградена е основно от мрамори.
 4. Черна гора – тя се намира в Западна България. Най-високата точка на планината е връх Тумба – 1129 м.
 5. Вискяр – тя се намира в Западна България, между Софийска и Пернишка област. Простира се от северозапад на югоизток около 15 км, а нейната максимална ширина е между 5 и 6 км. Най-високият ѝ връх е Чеканска бука – 1136 м.
 6. Гребен – планината се намира в Западна България, най-високият ѝ връх е Голеш – 1156 м.
 7. Голо Бърдо – тя се намира в Западна България, част е от Краищенска област. От северозапад на югоизток се простира около 25 км, а на ширина е между 6 и 7 км. Най-високият ѝ връх е Ветрушка – 1158 м.
 8. Рудина – тази планина се намира в Западна България, в област Перник. Тя е част от Руйско-Верилската планинска редица. Най-високият ѝ връх е Сирищнишка Рудина – 1172 м.
 9. Завалска планина – това е планина, намираща се в Западна България, в Пернишка област. Тя се простира от северозапад на югоизток приблизително 20 км и максималната ѝ широчина е 5км. Най-високата точка на планината е връх Китка, който е висок 1181 м.
 10. Пенкьовска планина – тази планина се намира в Западна България, близо до градовете Перник и Кюстендил. Дължината ѝ е приблизително 25 км, а ширината ѝ достига 4 км. Най-високият ѝ връх е Конски връх – 1187 м.
 11. Стъргач – тази планина е разположена в Югозападна България и Северна Гърция. Тя е най-ниската планина в Рило-Родопския масив. Най-високата точка на планината е връх Асенов връх – 1218 м.
 12. Ездимирска планина – също позната като Чука, тя се намира в Западна България, в област Перник. Разположена е югоизточно от град Трън. Дължината ѝ от северозапад на югоизток е 5 км, а максималната ѝ ширина е 3 км. Най-високият връх на планината е Големи връх, който е висок 1219 м.
 13. Люлин планина – намира се в Западна България. Най-високата точка на планината е връх Дупевица, който е висок 1256 м.
 14. Земенска планина – тази планина се намира в Западна България, в Кюстендилска и Пернишка област. Простира се от север на юг приблизително 17 км, а ширината ѝ от запад на изток достига 12 км. Най-високият ѝ връх е връх Тичак – 1295 м.
 15. Еловишка планина – това е планина, разположена в Западна България, област Перник. Планината има форма на равнобедрен триъгълник. Дължината ѝ е около 16 км, а максималната ѝ ширина е 7 км. Най-високият връх на планината е връх Плоча – 1329 м.
 16. Плана планина – това е планина, намираща се в Западна България. Планината има широко било на височина между 1250 и 1300 м. Най-високият връх на Плана е връх Манастирище – 1337 м.
 17. Кобилска планина – планината се намира в Западна България, област Кюстендил. Най-високият ѝ връх е връх Бели камък – 1356м, който се намира 2 километра западно от село Габрешевци.
 18. Стража Планина – намира се в Западна България, област Перник. Най-високият ѝ връх е връх Стража, който е висок 1389 м.
 19. Любаш Планина – тази планина се намира в Западна България, област Перник. Най-високия й връх е връх Любаш, който е висок 1398 м.
 20. Верила – планината се намира в Западна България, област Пернишка, Кюстендилска и Софийска. Тя се простира от северозапад на югоизток около 20 км и е широка около 12 км. Нейният най-висок връх е връх Голям Дебелец – 1415 м.
 21. Ерулска планина – тази планина се намира в Западна България, област Перник. Нейният най-висок връх е Големи връх, който е висок 1481 м.
 22. Конявска планина – тя се намира в Западна България, област Пернишка и Кюстендилска. Нейния най-висок връх е връх Виден – 1487 м.
 23. Чудинска планина – това е планина намираща се в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Арамлия – 1496 м.
 24. Лисец Планина – това е планина в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Връшник – 1500 м.
 25. Средна Гора – това е планина, разположена в Централна България. Нейният най-висок връх е връх Богдан – 1604 м.
 26. Огражден – това е планина, намираща се в Югозападна България. Нейният най-висок връх е връх Билска чука – 1643 м.
 27. Руй планина – тази планина се намира в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Руй – 1706 м.
 28. Милевска планина – това е планина, разположена в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Милевец – 1733 м.
 29. Кървав Камък – това е планина в Западна България и Югоизточна Сърбия. Нейният най-висок връх е връх Било – 1737 м.
 30. Малешевска планина – това е планина, намираща се в Югозападна България. Нейният най-висок връх е Ильов връх, който е висок 1803 м.
 31. Влахина е планина, намираща се в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Ореяк – 1924 м.
 32. Беласица – това е планина, разположена в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Радомир, който е висок 2029 м.
 33. Родопи – планина в Южна България. Това е най-обширната планина в България. Тя е дълга между 220 и 240 км, а максималната ѝ ширина достига 100 км. Нейният най-висок връх е връх Голям Перелик – 2191 м.
 34. Славянка – това е планина в Югозападна България. Нейният най-висок връх е Гоцев връх, който е висок 2212 м.
 35. Осоговска планина е планина в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Руен – 2251 м.
 36. Витоша планина е разположена в Западна България. Черни връх е най-високото място в планината, с височина от 2290 м.
 37. Стара планина – това е планина, простираща се от Сърбия до източната част на България. Нейният най-висок връх е връх Ботев, който е висок 2376 м.
 38. Пирин – тази планина се намира в Югозападна България. Нейният най-висок връх е връх Вихрен, който е висок 2914 м.
 39. Рила планина се намира в Западна България. Нейният най-висок връх е връх Мусала, който е висок 2925 метра. Той е и най-високият връх на целия Балкански полуостров.

Още информация за планините

Най-дългата планина в България е Стара планина. Тя се простира в централната част на държавата, започвайки от най-източната, близо до Черно море и продължавайки почти в права линия на запад до границата ни със Сърбия. Планината е дълга 530 километра и е широка около 15 километра (в нейната централна част). Площта, която заема планината е 11 596 кв. километра. По нея се простира и най-дългият туристически маршрут в България – Ком-Емине. Той започва от най-западната ѝ точка – връх Ком и свършва на най-източната ѝ точка – нос Емине.

Най-високата планина в България е Рила. Планината се намира в Западна България, северно от Пирин и южно от Стара планина. Нейната най-висока точка – връх Мусала, е висока 2925 метра и е най-високата точка на целия Балканския полуостров. Поради дейности на ледниците през кватернера, в планината има и голям брой ледникови езера. Там са събрани и голям брой от най-високите върхове в България, като например: връх Малка Мусала (2902 м), връх Иречек (2852 м), връх Дено (2790 м), връх Голям Близнак (2779 м), връх Малък Близнак (2777 м), връх Манчо (2771 м) и други.

Планината с най-високото езеро в България – Горно Полежанско езеро, намиращо се на 2710 м надморска височина, е Пирин планина. В планината има над 180 езера. Там се намират и голяма част от 10-те най-високи върха в България, сред които и 3-тия най-висок връх на Балканския полуостров – връх Вихрен (2914 метра), който е и най-високият връх в Пирин. В Пирин се намира и седловина Кончето, която е известна със своята красота и екстремно преминаване, като тя е обособена с метални въжета и колове. На планината могат да се видят и голяма част от многобройните растения в държавата, както и над 200 вида животни, сред които: различни видове птици, планински бозайници, риби и други.

Най-голямата по площ планина в България е Родопи – тя има обща площ близо 18 000 квадратни километра, но в България е общо 14 735 квадратни километра. Тя се намира в южна България, на изток от Пирин и западно от Сакар планина. Северно граничи с Горнотракийската низина.

Рейтинг: 4.5

Все още не е гласувано