Меню

Затвори
Меню

Планините в България

Затвори
Гледка към връх Вихен от Кутело

Нашата държава е пълна с планини, над 30% от нейната територия е покрита с тях. Планината е топографска релефна земна форма, която има по-голяма надморска височина от заобикалящите я обекти. За да се нарече планина, тя се различава от хълма, тъй като има долна граница от 600 метра над морското равнище. Планините може да съществуват по отделно, но често и са част от големи планински масиви. Повечето хора знаят по-известните като: Рила, Пирин, Родопи, Стара планина и още няколко. В България има 39 планини. Те имат своята красота и интересни гледки – предлагат уникален релеф, фауна и флора. По-голямата част от тях са разположени в южната и югозападната част на държавата. Те често са посещавани от любители туристи и напреднали алпинисти, тъй като предлагат многобройни маршрути – от малки леки разходки до красиви езера, до големи преходи до високи върхове.

Имена и информация за планините в България

 1. Странджа – намира се в югоизточна България (в областите Бургас и Ямбол). Общата площ на планината е приблизително 10 000кв км. Най-високата точка на българска територия е връх Градище 710м.
 2. Сакар – намира се в югоизточна България области Хасковска и Старозагорска. Планината е дълга 75км от югоизток а ширината и в средата и достига 35км. Най-високата точка на планината е връх Вишеград – 856м. Той се намира в географския център на планината.
 3. Боздаг – най-висок връх Чиплакбаир – 1090м
 4. Черна гора – тя се намира в западна България. Най-високата точка на планината е връх Тумба 1129м.
 5. Вискяр – тя се намира в западна България, между Софийска и Пернишка област. Тя е дълга от северозапад на югоизток около 15км, а нейната максимална ширина е между 5 и 6км. Най-високия връх е Чеканска бука – 1136м.
 6. Гребен – най-висок връх Голеш 1156м.
 7. Голо Бърдо – тя се намира в западна България, част от Краищенска област. От северозапад на югоизток е около 25км а нейната ширина е между 6 и 7км. Най-високия връх е Ветрушка 1158м.
 8. Рудина – тази планина се намира в западна България, в област Перник, тя е част от Руйско-Верилската планинска редица. Най-висок връх е Сирищнишка Рудина които е висок 1172м.
 9. Завалска планина – това е планина намираща се в западна България в Пернишка област. Тя се простира от северозапад на югоизток приблизително 20км и е широка до 5км. Най-всоката точка на планината е връх Китка, който е висок 1181м.
 10. Пенкьовска планина – тази планина се намира в западна България, близо до Перник и Кюстендил. Дължината и е приблизително 25км а ширината до 4км. Най-високия връх е Конски връх, който е 1187м.
 11. Стъргач – тази планина се намира в Югозападна България и Северна Гърция, тя е най-ниската планина в Рило-Родопския масив. Най-високата точка на планината е връх Асенов връх – 1218м.
 12. Ездимирска планина – също позната като Чука, се намира в Западна българия, област Перник. Тя е разположена югоизточно от гр. Трън. Дължината и от северозапад на югоизток е 5км, а максималната и ширина е 3км. Най-високия връх на планината е Големи връх, който е висок 1219м.
 13. Люлин планина – планината се намира в западна България. Най-високата точка на планината е връх Дупевица, които е висок 1256м.
 14. Земенска планина – тази планина се намира в западна България, в Кюстендилска и Пернишка област. Тя се простира от север на юг на приблизително 17км а ширината и от западна изток достига до 12км. Най-високия връх е връх Тичак, който е висок 1295м)
 15. Еловишка планина – това е планина в западна България, област Перник. Планината има форма на равнобедрен тригъгълник. Дължината й е около 16км, а максималната ширина 7км. Най-високия връх на планината е връх Плоча (1329м).
 16. Плана планина – това е планина, намираща се в западна България. Планината има широко било на височина между 1250 и 1300м. Най-високия връх на планина Плана е връх Манастирище (1337м).
 17. Кобилска планина – планината се намира в западна България, област Кюстендил. Най-високия връх е връх Бели камък (1356м), които се намира 2 километра западно от село Габрешевци.
 18. Стража Планина – намира се в западна България, област Перник. Най-високия и връх е връх Стража, който е висок 1389м.
 19. Любаш Планина – тази планина се намира в западна България, област Перник. Най-високия й връх е връх Любаш, който е висок 1398м.
 20. Верила – планината се намира в западна България, област Пернишка, Кюстендилска и Софийска. Тя се простира от северозапад на югоизток около 20км и е широка около 12 километра. Нейния най-висок връх е връх Голям Дебелец, който е висок 1415м.
 21. Ерулска планина – тази планина се намира в западна България, област Перник. Нейния най-висок връх е Големи връх, който е висок 1481м.
 22. Конявска планина – тя се намира в западна България, област Пернишка и Кюстендилска. Нейния най-висок връх е връх Виден, който е висок 1487м.
 23. Чудинска планина – това е планина намираща се в западна България. Нейния най-висок връх е връх Арамлия с 1496м.
 24. Лисец Планина – това е планина в западна България. Нейния най-висок връх е връх Връшник, той е висок 1500м.
 25. Средна Гора – това е планина в централна България. Нейния най-висок връх е връх Богадн 1604м.
 26. Огражден – това е планина в Югозападна България. Нейния най-висок връх е връх Билска чука, който е висок 1643.
 27. Руй планина – тази планина се намира в западна България. Нейния най-висок връх е Руй, който е висок 1706м.
 28. Милевска планина – това е планина в западна България. Нейния най-висок връх е връх Милевец 1733м.
 29. Кървав Камък – това е планина в западна България и югоизточна Сърбия. Нейния най-висок връх е Било 1737м.
 30. Малешевска планина – това е планина в югозападна България. Нейния най-висок връх е Ильов връх, който е висок 1803м.
 31. Влахина – това е планина в западна България. Нейния най-висок връх е връх Ореяк 1924м.
 32. Беласица – това е планина в западна България. Нейния най-висок връх е връх Радомир, който е висок 2029м.
 33. Родопи – планина в южна България. Това е най-обширната планина в България. Тя е дълга между 220 и 240км и широка до 100км. Нейния най-висок връх е в Голям Перелик – 2191м.
 34. Славянка – това е планина в югозападна България. Нейния най-висок връх е Гоцев връх, който е висок 2212м.
 35. Осоговска планина – е планина в западна България. Нейния най-висок връх е връх Руен – 2251м.
 36. Витоша – това е планина в западна България. Черни връх е най-високото място в планината, който е висок 2290м.
 37. Стара планина – това е планина, която се простира от Сърбия до източната част на България. Нейният най-висок връх е връх Ботев, който е висок 2376м.
 38. Пирин – тази планина се намира в югозападна България. Нейния най-висок връх е връх Вихрен, който е висок 2914м.
 39. Рила – това е планина в западна България. Нейният най-висок връх е връх Мусала, който е висок 2924 метра, който също така е и най-високия на целия Балкански полуостров.

Още информация за планините

Най-дългата и голяма по-площ планина в България е Стара планина. Тя се простира в централната част на държавата, започвайки от най-източната част на държавата, близо до Черно море и продължава почти в права линия на запад до границата ни със Сърбия. Планината е дълга 530 километра и широка около 15 километра (в нейната централна част). Площта, която заема планината е 11 596 км2. По нея се простира и най-дългия туристически маршрут в България – Ком-Емине. Той започва от най-западната точка връх Ком и свършва на най-източната и точка – нос Емине.

Най-високата планина в България е Рила. Планината се намира в западна България, северно от Пирин и южно от Стара планина. Нейната най-висока точка – връх Мусала е висок 2925 метра и е най-високата точка на Балканския полуостров. Поради дейности на ледниците през кватернера, в планината има и голям брой ледникови езера. Планината също така има и голям брой от най-високите върхове в България, като например: връх Малка Мусала (2902м), връх Иречек(2852м), връх Дено(2790м), връх Голям Близнак(2779м), връх Малък Близнак(2777м), връх Манчо(2771м) и други.

Планината с най-високото езеро в България – Горно Полежанско езеро, намиращо се на 2710 метра надморска височина е Пирин планина. Освен това в Пирин се намират и много от 10-те най-високи върха в България, сред които и 3-тия най-висок връх на Балканския полуостров – връх Вихрен 2914 метра (който е и най-високия връх в Пирин). Там също така се намира и седловина Кончето, която е известна със своята красота и екстремно преминаване, като тя е обособена с метални въжета и колове.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано