Меню

Затвори
menu

Пещера Утробата

Затвори
Гледка от пещера Утробата
Гледка от пещера Утробата
Пътека до пещера Утробата
Стълба пред пещера Утробата
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.70491575456975, 25.247773738376054

Родопи е най-голямата планина на територията на нашата държава, тя се намира в Южна България. На нейната територия можете да видите многобройни природни забележителности, уникална природа и животни, което я прави и много посещавана от туристи.

В Родопите се намира и уникалната пещера Утробата. Тя се намира северозападно от град Кърджали на около 20 километра, близо до село Пъдарци. Пещерата е древно светилище, датиращо от XI-X век пр. Хр. Представлява естествен хоризонтален процеп в скала, фигурата наподобява утроба, от където идва и нейното име. Отвора е висок 3 метра и широк 2,5 метра. Тя е дълбока малко над 20 метра. В дъното на пещерата има и олтар.

До пещерата се стига лесно по пътечка, която освен, че е приятна за разходка, предлага и много красиви гледки, по нея има много растения и също така се срещат и по-дребни животни. По пътеката също така има и места от които се вижда над язовир Кърджали.

Разходката до пещерата е подходяща за цялото семейство, като преходът се изминава за около 1 час в посока, пътят е почти изцяло полегат, като пред самата пещера има поставена и стълба за изкачването. Отлична идея за посещение през топлите сезони, като лятото е добре да отидете по-рано през деня.

Маршрут

Маршрут до пещера Утробата

Покажи маршрута Пещерата се намира близо до язовир Кърджали, на 23 километра от град Кърджали. За да стигнете до нея, от град Кърджали трябва да тръгнете към село Енчец, след това към село Пъдарци, а след него продължите към село Ненково. На около 5 километра след село Пъдарци, вдясно на пътя ще видите и табела и място да оставите автомобила ви.

Пътеката се пада точно срещу язовира, като е удобна, но на места стръмна и тясна. По нея се върви само в посока североизток, като има няколко чупки. Пътя от началото на пътеката до пещерата е 2.1 километра, а неговата денивелация е малко над 350 метра. Изминава се за около 1 час в посока с нормално темпо. Ако решите да спрете и да поснимате, може и малко над 1 час.

По пътечката има стръмни, също и полегати участъци, в началото е по-тясна и стръмна, после става по-удобна за ходене. Тя е добре поддържана като има и маркировка. На няколко места има беседки за почивка, които са супер ако решите да направите разходка със семейството и искате да се насладите на природата. Преди самата пещера пътеката става по-стръмна, а на нейния вход има поставена и стълба. Може да се покачите вътре и да разгледате. Пещерата е красива и добре осветена през деня.

Още за пещера Утробата

При изследвания на известни археолози, се открива, че пещерата е естествено карстова, но последните 6 метра са издълбани от хора. В пещерата няма открити археологически находки. Пещерата е с големи размери, входа и е около 3 на 2.5 метра а дълбочината е около 20 метра. Изключително красива форма, през деня вътре е много красиво осветено.

Пещера Утробата е много добра идея за кратка разходка сред природата, там можете да видите дребни животни като: катерици, лисици, жаби, гущери, соколи и други. Там има уникална природа и гледки над язовир Кърджали.

Разходката е кратка и може да се съчетае с други забележителности в района. По-голямата част от пътя е полегата и е удобна и за деца.

Други забележителности близо до пещера Утробата

Интересна забележителност, която се намира наблизо е Меандъра на язовир Кърджали. Той представлява интересна извивка на водата, която наподобява формата на подкова. Има обаятелни гледки, а до него можете да стигнете направо с автомобил. Панорамата над Меандъра се намира между селата Стар Читак и Рибарци, близо до Кърджали. Площадката сенамира на 52 километра южно от пътеката за пещера Утробата. Трябва да се върнете към град Кърджали, след това да поемете към Ардино, в даден момент се прави завой надясно към село Боровица и малко след него ще минете през село Стар Читак, а малко след него към село Рибарци (на изток) ще видите и площадката.

Наблизо, малко на север от град Ардино, се намира и Дяволския мост. Това е интересна забележителност, като има богата история, а освен това предлага и приказни гледки сред природата. Ако идете по обяд, може да видите отражението на моста във водата, което погледнато от определен ъгъл наподобява дявол. До моста се стига като отидете към Кърджали, а след тва към град Ардино, от там трябва да продължите на север към село Дядовци. Минавате по главния път и трябва да продължите на север по тесен път, който е асфалтиран. След около 4 километра има място където може да оставите автомобилите си пред самия вход на местността. Заплащате такса и можете да я разгледате.

Може също така да се порадвате и на красивите мостове – моста на Ненково. Той се намира на около 4 километра северно от началната точка на пътеката към пещерата. Продължете към село Ненково, като малко преди селцето, вляво ще видите отдалече и моста. Можете да слезете до него по кратка пътечка.

А също така и мост, който свързва селцето с главния път. Той се намира на входа на селцето, продължете по пътя в посока север към селото, като там ще видите голяма полянка, където се оставят автомобилите, и точно до нея ще видите и голям дървен мост.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЕкопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноПерперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали