Меню

Затвори
Меню

Пещера Утробата

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Гледка от пещера Утробата
Гледка от пещера Утробата
Пътека до пещера Утробата
Стълба пред пещера Утробата
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Кърджали
Координати Координати:41.70491575456975, 25.247773738376054

Пещера утробата се намира в Родопите, близо до град Кърджали. Тя е древно светилище, датиращо от XI-X век пр. Хр. Тя е естествен хоризонтален процеп в скала, фигурата наподобява утроба. Отвора е висок 3 метра и широк 2,5 метра. А самата пещера е дълбока малко над 20 метра. В дъното на пещерата има и олтар. До пещерата се стига лесно по пътечка, която освен че е приятна за разходка, предлага и много красиви гледки.

Маршрут

Маршрут до пещера Утробата

Покажи маршрута Пещерата се намира близо до язовир Кърджали, на 23км от град Кърджали. За да стигнете до нея, може да оставите колата си, близо до началото на пътеката, която се намира на 5км южно от село Ненково.

Пътеката се пада точно срещу язовира, като е удобна, но на места стръмна и тясна. По нея се върви само в посока североизток, като има няколко чупки. На входа на пътеката има местенце за спиране на автомобила, както и указателна табела. Пътя от началото на пътеката до пещерата е 2.1 километра, а неговата денивелация е малко над 350 метра. Изминава се за около 1 час с нормално темпо. Ако решите да спрете и да поснимате, може и малко над 1 час.

По пътечката има стръмни, също и полегати участъци, в началото е по-тясна и стръмна, после става по-удобна за ходене. На няколко места има беседки за почивка, които са супер ако решите да направите разходка със семейството и искате да се насладите на природата. Преди самата пещера пътеката става по-стръмна, а на нейния вход има поставена и стълба. Може да се покачите вътре и да разгледате. Пещерата е красива и добре осветена през деня.

Още за пещера Утробата

При изследвания на известни археолози, се открива, че пещерата е естествено карстова, но последните 6 метра са издълбани от хора. В пещерата няма открити археологически находки.

Пещерата е много добра идея за кратка разходка сред природата, като предлага много интересни гледки и чудесна история. До нея се стига по удобна пътека, която е маркирана и лесно различима.

На няколко места може също така да се обърнете и да видите чудесни гледки над язовир Кърджали и други части на Родопите.

Разходката е кратка и може да се съчетае с други Забележителности в района.

Други забележителности близо до пещера Утробата

Интересна забележителност, която се намира наблизо е Меандъра на язовир Кърджали. Той представлява интересна извивка на водата, която наподобява формата на подкова. Има чудесни гледки, а може да се стигне и направо с автомобила. Той се намира между селата Стар Читак и Рибарци, близо до Кърджали. Там на един от завоите има разширение на пътя и може да оставите автомобила си и да се насладите на чудната панорама, ако решите да отидете през уикенда може да има и други хора и да няма място, в този случай продължете към Рибарци след няколкостотин метра ще видите местенца където може да оставите автомобила си и да се върнете пеш за 10-ина минути до площадката.

Наблизо, малко на север от град Ардино, се намира и Дяволския мост. Това е интересна забележителност, като има богата история, а освен това предлага и чудни гледки сред природата. Ако идете по обяд, може да видите отражението на моста във водата, което погледнато от определен ъгъл наподобява дявол. До моста се стига като от град Ардино се поеме на север към село Дядовци. От там трябва да продължите на север по тесен път. След няколко километра има място където може да оставите автомобилите си пред самия вход на местността.

Може също така да се порадвате и на красивите мостове – моста на Ненково, който се намира на пътя към самото селце, моста свързва селцето с пътя. А също така и на средновековния мост, който се намира малко преди селцето – на около 600 метра в посока юг.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано