Меню

Затвори
Меню

Пещера Стълбица

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Вътре в пещера Стълбица
Вътре в пещера Стълбица
Пещера Сталбица отвътре
Снимка в пещера Стълбица
Време Време:0:40
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Севлиево
Координати Координати:43.21770765597681, 24.973140914640094

Пещера Стълбица се намира в Деветашкото плато. Тя е подземна пещера и е доста интересна. За да влезете в нея, трябва да се спуснете надолу в отвор в земята по стълба. За разлика от много други пещери, ако решите да я посетите, тя се намира на землище, а не стандартно заградена от планини, както сме свикнали повечето хора.

Маршрут

Маршрут за пещера Стълбица

Покажи маршрута За да достигнете до пещерата трябва да стигнете до село Кърпачево, което се намира близо до Севлиево, Ловеч и Павликени. В селцето може да оставите колата, тъй като пътя не е много дълъг – приблизително 3 километра, а също така е в доста лошо състояние.

Ако решите да ходите с автомобил трябва да е доста висок, тъй като пътя се вие в обработваеми земи и е целия в дупки.

След като хванете пътя към пещерата, не очаквайте да видите типичния тип пещера, както споменахме вече, тя се намира в земята, поради това до последните 100-200 метра може да се чудите дали сте на правилния път и на правилното място.

От селото до пещерата, разстоянието се изминава за под 1 час. Върви се на югозапад от село Кърпачево. След приблизителено 1 километър се прави лек завой на ляво, след което по пътя се следи и прави лек завой вдясно и от там само направо.

От далече може да не познаете къде се намира пещерата. На нейния вход може да има храсти и други растения. За това най-добре да използвате GPS приложение.

Още за пещера Стълбица

Пещерата се намира в северна България, близо до Севлиево и Ловеч. До нея се стига лесно, за приблизително 30-40 минути нормално ходене.

Пещерата не се поддържа и няма осветление. През деня с хубаво слънце се очертава чудна гледка. За да влезнете в нея трябва да слезете по стръмна метална стълба.

Тя е чудесна идея за разходка, ако ще ходите например до Деветашката пещера или Крушунските водопади. Не се препоръчва за деца, тъй като входа е доста стръмен.

Може да вземете силен фенер, с който да си светите вътре ако обичате да разглеждате.

Още забележителности близо до пещера Стълбица

Една чудесна забележителност, която е само на няколко километра близо до съседното селце Деветаки е Деветашката пещера. Тя е огромна пещера, с чудни гледки и животинки, а дори има и течаща река. Тя се намира на няколко километра от селото, като има обособен паркинг. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете към село Деветаки като малко преди разклона за селото има завои вляво, където е и паркинга за пещерата.

Друга чудна забележителност, която е доста наблизо, се намира до село Крушуна – Крушунските водопади. Може да идете до селцето, да оставите колата си там и да продължите в посока юг, към края на селцето ще видите входа за водопадите, като там има много красиви гледки, както и ресторанти и игрални площадки за децата.

Дряновска екопътека – драновската екопътека е също наблизо, тя е много красива и лесна за разходка, намира се на ментри от дряновския манастир, който е близо до град Дряново.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано