Меню

Затвори
Меню

Пещера Стълбица

Затвори
Следваща
Предишна
Вътре в пещера Стълбица
Вътре в пещера Стълбица
Пещера Сталбица отвътре
Снимка в пещера Стълбица
Време:40 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Севлиево
Координати:43.21770765597681, 24.973140914640094

Пещера Стълбица се намира в Деветашкото плато. Тя е подземна пещера и е доста интересна. За да влезете в нея, трябва да се спуснете надолу в отвор в земята по стълба.

За разлика от много други пещери, ако решите да я посетите, тя се намира на землище, а не стандартно заградена от планини, както сме свикнали повечето хора.

Маршрут

Маршрут за пещера Стълбица

Покажи маршрута За да достигнете до пещерата трябва да стигнете до село Кърпачево, което се намира близо до Севлиево, Ловеч и Павликени. В селцето може да оставите колата, тъй като пътя не е много дълъг – приблизително 3 км, а също така е в доста лошо състояние.

Ако решите да ходите с автомобил трябва да е доста висок, тъй като пътя се вие в обработваеми земи и е целия в дупки.

След като хванете пътя към пещерата, не очаквайте да видите типичния тип пещера, както споменахме вече, тя се намира в земята, поради това до последните 100-200 метра може да се чудите дали сте на правилния път и на правилното място.

От селото до пещерата, разстоянието се изминава за под 1 час. Върви се на югозапад от село Кърпачево. След приблизителено 1 км се прави лек завои на ляво, след което по пътя се следи и прави лек завои в дясно и от там само направо.

От далече може да не познаете къде се намира пещерата. На нейния вход може да има храсти и други растения. За това най-добре да използвате GPS приложение.

Още за пещера Стълбица

Пещерата се намира в северна България, близо до Севлиево и Ловеч. До нея се стига лесно, за приблизително 30-40 минути нормално ходене.

Пещерата не се поддържа и няма осветление. През деня с хубаво слънце се очертава чудна гледка. За да влезнете в нея трябва да слезете по стръмна метална стълба.

Пещерата е чудесна идея за разходка, ако ще ходите например до Деветашката пещера или Крушунските водопади. Не се препоръчва за деца, тъй като входа е доста стръмен.

Може да вземете силен фенер, с които да си светите вътре ако обичате да разглеждате.

Още забележителности близо до пещера Стълбица

Една чудесна забележителност, която е само на няколко километри близо до съседното селце Деветаки е Деветашката пещера. Тя е огромна пещера, с чудни гледки и животинки, а дори има и течаща река. Тя се намира на няколко км от селото, като има обособен паркинг. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете към село Деветаки като малко преди разклона за селото има завои в ляво, където е и паркинга за пещерата.

Друга чудна забележителност, която е доста наблизо, се намира до село Крушуна – Крушунските водопади. Може да идете до селцето, да оставите колата си там и да продължите в посока юг, към края на селцето ще видите входа за водопадите, като там има много красиви гледки, както и ресторанти и игрални площадки за децата.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано