Меню

Затвори
menu

Пещера Стълбица

Затвори
Вътре в пещера Стълбица
Вътре в пещера Стълбица
Пещера Сталбица отвътре
Снимка в пещера Стълбица
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.21770765597681, 24.973140914640094

Една много мистична и красива, но не поддържана пещера – Стълбицата, се намира в Северна България в Деветашкото плато. Тя е подземна пещера, входът и е с размери 5-7 метра, като той слиза вертикално надолу.

За да влезете в нея, трябва да се спуснете надолу в отвор в земята по метална стълба. За разлика от много други пещери, ако решите да я посетите, тя се намира на землище, а не хоризонтален отвор в планина. След като слезете в пещерата, няма никаква светлина, освен тази която влиза от входа. Навътре можете да видите много малка част, като трябва да носите силни фенери.

Пътя до пещерата е удобен за по-високи коли, а самото слизане надолу не се препоръчва за деца. Мястото е изключително мистично и красиво.

Маршрут

Маршрут за пещера Стълбица

Покажи маршрута За да стигнете до пещерата трябва да отидете до село Кърпачево, което се намира северно от Севлиево. В селцето може да оставите колата, тъй като пътя не е много дълъг – приблизително 3 километра, а също така е в доста лошо състояние. Ако решите да ходите с автомобил трябва да е доста висок, тъй като пътя се вие в обработваеми земи и е целия в дупки.

От селцето, трябва да продължите по път, който се движи в посока запад. След около 2 километра по този път, се прави и десен завой, и малко след това ще видите храсти, където е входът и на самата пещера.

След като тръгнете пътя към пещерата, не очаквайте да видите типичния тип пещера, както споменахме вече, тя се намира в земята, поради това до последните 100-200 метра може да се чудите дали сте на правилния път и на правилното място.

От селото до пещерата, разстоянието се изминава за под 1 час. Върви се на югозапад от село Кърпачево. След малко над 1.5 километра се прави лек завой наляво, след което по пътя продължава и прави лек завой вдясно и от там само направо.

Отдалече може да не познаете къде се намира пещерата. На нейния вход може да има храсти и други растения. За това най-добре да използвате GPS приложение.

Още за пещера Стълбица

Пещерата се намира в северна България, близо до Севлиево. До нея се стига лесно, за приблизително 30-40 минути нормално ходене. А ако решите можете, да отидете и в по-висок автомобил направо до нейния вход.

Пещерата не се поддържа и няма осветление. През деня с хубаво слънце се открива чудна гледка. За да влезнете в нея трябва да слезете по стръмна метална стълба.

Тя е чудесна идея за разходка, ако ще ходите например до Деветашката пещера или Крушунските водопади. Не се препоръчва за деца, тъй като входа е доста стръмен.

Може да вземете силен фенер, с който да си светите вътре ако обичате да разглеждате, но внимавайте тъй като е доста тъмно и хлъзгаво.

Още забележителности близо до пещера Стълбица

Една чудесна забележителност, която е само на няколко километра близо до съседното селце Деветаки е Деветашката пещера. Тя е огромна пещера, с чудни гледки и животинки, а дори има и течаща река. Тя се намира на няколко километра от селото, като има обособен паркинг. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете към село Деветаки, като малко преди разклона за селото има завой вляво, където е и паркинга за пещерата. Малко след паркинга е и входа.

Друга чудна забележителност, която е доста наблизо, се намира до село Крушуна – Крушунските водопади. Можете да идете до селцето (на около 7 километра северно от Кърпачево), да оставите колата си там и да продължите в посока юг, към края на селцето ще видите входа за водопадите. Там има много красиви гледки, както и ресторанти и игрални площадки за децата.

Дряновска екопътека – Дряновската екопътека е също наблизо (близо до град дряново, на около 81 километра югоизточно). Тя е много красива и лесна за разходка, намира се на минути от дряновския манастир, който е близо южно от град Дряново.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Севлиево

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик
Близо до:АприлциЕменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико Търново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Деветашка пещера
Деветашка пещера
Близо до:Ловеч