Меню

Затвори
menu

Пещера Очите на Бога

Затвори
Пещера Очите на Бога
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.1750710833739, 24.073980710457622

В Северна България има многобройни природни забележителности, там може да видите: водопади, пещери, скални образувания, върхове, екопътеки и много други. Близо до Карлуково можете да посетите и една уникална пещера – Очите на Бога. Тя се намира на 250 метра надморска височина, северно от село Карлуково, като до нея има удобен път и паркинг, малко преди входа.

Пещерата е огромна – дълга е 365 метра, а на горната и част, малко след входа се виждат и самите очи. До пещерата се стига лесно с автомобил, като също така не се заплаща вход. Пещерата е също познато като пещера Преходна.

Ако искате да направите една чудесна разходка и да разгледате уникалните форми и животинки, то можете да посетите пещерата Очите на Бога.

Маршрут

Пещерата се намира на 1.4 километра от Карлуково. До нея се стига като от селцето, тръгнете в посока север към Луковит. След около 1.4 километра ще видите отбивка от пътя вдясно, вие трябва да продължите натам, като след 20-30 метра ще видите и полянка, където има паркирани автомобили, можете да оставите колата си там. Самият вход на пещерата е малко след това в посока юг. Тя се обхожда за 20-30 минути.

Още за пещера Очите на Бога

Пещера Проходна (Очите на Бога) е една от най-известните в България. Тя е лесно достъпна и проходима, като може да се види през всички сезони на годината, но най-приятно е през пролетта и лятото. Пещерата е дълга над 360 метра, като е открита през 1962 година. Тя е висока 56 метра. Пещерата е вид коридор, като се позиционирана от изток на запад. Счита се че е образувана преди 66-68 милиона години. Мястото е отлично за разходка със семейството, като пътят до нея е лесен. Пред нея също така има и сергийки със сувенири.

Други забележителности наблизо

Каменните къщи до Карлуково – каменните къщи са красиви малки постройки, които са частна собственост, не може да се отсяда в тях, но пък са отлична идея за приказна разходка със семейството. Те се намират на 5.5 километра северно от Карлуково. От селцето тръгвате на север към Луковит, малко след това (след около 2 километра) има завой вляво, трябва да продължете натам. След това след около още 2 километра има разделение на пътя, вие трябва да продължите вдясно и следвате пътя ще няколко минути в същата посока, успоредно с река Искър. Ще стигнете до къщичките, където има и място за паркиране на вашия автомобил.

Златен Парк – парка е много красив, той има чудни декорации, вода и животни. Отлична идея за приятна почивка със семейството. Намира се на около 10 километра североизточно (в началото на град Луковит). От Карлуково трябва да тръгнете в посока север към Луковит, като в града трябва да поемете по главния път за Петревене (в посока юг). Малко преди края на града, вдясно има отбивка към самия парк, а малко след това има и място за автомобили.

Екопътека Искър-Панега – екопътеката е уникална. Има много чудни гледки. Тя се намира на около 12 километра източно от Карлуково. До нея се стига като от Карлуково тръгнете към Луковит. Ако решите да тръгнете от пътя към градчето от юг, то екопътеката се пада малко преди самия град, вляво, където ще видите голям паркинг. Тя се намира на около 3.9 километра от Петревене.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Луковит

Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
Близо до:Луковит


Златен Парк в Луковит
Златен парк в Луковит
Близо до:Луковит


Каменни къщи до Карлуково
Каменни къщи до Карлуково
Близо до:Луковит