Меню

Затвори
Меню

Перперикон

Затвори
Следваща
Предишна
Перперикон
Перперикон
Гледки от крепост Перперикон
Гледка от Перперикон
Крепост перперикон - гледки
Време:15 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Кърджали
Координати:41.71498378114217, 25.465974382907035

Перперикон е античен и средновековен български каменен комплекс. Той се намира в източните Родопи, на 21км североизточно от град Кърджали.

Състой се от голямо мегалитно светилище, паметници от античността и средновековна крепост.

Там са живяли римляни, готи, ромеи и българи.

Маршрут

До Перперикон, може да се стигне много лесно с автомобил. Мястото се намира на няколко километра северозападно от Мургово, то се намира на 16км североизточно от град Кърджали.

До Перперикон се стига по-добър асфалтов път, като има и паркинг. След като оставите колата си на паркинга, трябва да заплатите входна такса.

След това се изкачвате нагоре по пътеката, която е полегата и удобна и може да разгледате останките от крепостта и чудните гледки. Горе има също така и няколко панорамни площадки, които са чудни за гледки и снимки.

Още за Перперикон

Перперикон се намира в източните Родопи, състои се от мегалитно светилище, паметници и средновековна крепост. Там са живяли траки, римляни, готи, ромеи и българи. Мегалитното светилище датира от VI – V хилядолетие преди Христа.

Перперикон е обект на изследване от 1931 година. Скалното светилище, представлява планински масив, в който скалната повърхност е била обработена от човешка ръка. На върха са разположение басейн, скални тронове, просторни помещения и пейки.

Перперикон е обявен за паметни на недвижимото културно наследство от национално значение от 1968 година. Крепостта заема най-високия връх над долината – 735м. Близо до нея тече и река Перперек, която е ляв приток на река Арда – язовир Студен Кладенец.

Други интересни забележителности близо до Перперикон

Само на 10-ина километра северно , близо до село Широко поле, може да видите най-дългия въжен мост на България – моста на село Лисиците.
Това представлява красив мост, минаващ над язовир Студен Кладенец, като е дълъг 260 метра. До него се стига като продължите на юг малко след село Широко поле, по пътя който е успореден на ЖП линиите. След като стигнете почти до брега на язовира ще видите постройки, там може да оставите колата си и да продължите пеш по релсите в посока югозапад. След 20-30 минути ще видите и спирка, на която трябва да хванете в ляво надолу през гората, след няколкостотин метра ще може да се насладите и на гледките на моста.

На около 50км в посока изток се намира и меандъра на язовир Кърджали. Това е красива водна извивка, която наподобява подкова. Там се стига лесно и има много красиви гледки и чудесна панорама.
За да стигнете до меандъра, трябва да идете малко след село Стар Читак и да продължите към село Рибарци. В ляво може да се насладите на чудни гледки над язовира, а в даден момент има и широко местенце на пътя на което може да оставите колата и да се порадвате на чудните панорамни гледки над язовира и Родопите. Ако там няма място, може да продължите още няколкостотинметра след което да оставите колата си в разширение в ляво на пътя и да се върнете пеша.

Малко над град Ардино, който се намира на 33км западно от Кърджали, може да посетите и Дяволксия мост. Това е чуден мост с красиви гледки, а ако отидете по обяд под определен ъгъл той наподобява фигурата на Дявол. До него се стига като от град Ардино продължите на север към село Дядовци и малко след селцето може да оставите колата си на разширение на пътя, след което да продължите пеш около 30 минути, по широк и удобен път. Там ще стигнете до входа на местността, където трябва да заплатите такса и може да разгледате красивите гледки и да се качите на моста.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано