Меню

Затвори
menu

Перперикон

Затвори
Перперикон
Перперикон
Гледки от крепост Перперикон
Гледка от Перперикон
Крепост перперикон - гледки
Време 0:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.71498378114217, 25.465974382907035

Перперикон е античен и средновековен български каменен комплекс. Има останки от различни епохи. Той се намира в Източните Родопи, на 21 километра североизточно от град Кърджали. Състой се от голямо мегалитно светилище, паметници от античността и средновековна крепост.

Там са живели римляни, готи, ромеи и българи. Той е леснодостъпен, като пред него има и паркинг. За да го посетите се заплаща такса. Мястото е отлично за разходка през топлите сезони, можете да го посетите със семейство или приятели. Там има много красиви останки и уникални гледки.

Обиколката на комплекса отнема около 1 час. В началото има малко изкачване по удобни пътеки, а след това пътят е доста по-полегат. Ако ще го посещавате през лятото е добре да отидете по-рано, тъй като почти цялата местност е на открито и е доста топло.

Маршрут

До Перперикон, можете да отидете много лесно с автомобил. Мястото се намира на няколко километра северозападно от Мургово, то се намира на 16 километра североизточно от град Кърджали. Между селцата Горна Крепост и Мургово има път, който продължава в на северозапад към крепостта, ако идвате от север, завоя се пада вдясно.

До Перперикон се стига по-добър асфалтов път, като има и паркинг. След като оставите колата си на паркинга, трябва да заплатите входна такса.

След това се изкачвате нагоре по пътеката, която е полегата и удобна и може да разгледате останките от крепостта и чудните гледки. Горе има също така и няколко панорамни площадки, които са много добри за гледки и снимки.

Още за Перперикон

Перперикон се намира в Източните Родопи, състои се от мегалитно светилище, паметници и средновековна крепост. Там са живели траки, римляни, готи, ромеи и българи. Мегалитното светилище датира от VI – V хилядолетие преди Христа. Смята се че е бил столица и крепост с царски дворец.

Перперикон е обект на изследване от 1931 година. Скалното светилище, представлява планински масив, в който скалната повърхност е била обработена от човешка ръка. На върха са разположение басейн, скални тронове, просторни помещения и пейки.

Перперикон е обявен за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение от 1968 година. Крепостта заема най-високия връх над долината – 735 метра. Перперикон е най-големия мегалитен комплекс на балканите, той има площ от 5000 квадратни метра. Близо до Перперикон тече и река Перперек, която е ляв приток на река Арда – язовир Студен Кладенец.

Комплекса е в списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Други интересни забележителности близо до Перперикон

Само на 10-ина километра южно, близо до село Широко поле, може да видите най-дългия въжен мост на България – моста на село Лисиците. Той е красив мост, минаващ над язовир Студен Кладенец, дълъг е 260 метра. До него се стига като продължите на юг малко след село Широко поле, по пътя който е успореден на ЖП линиите. След като стигнете почти до брега на язовира ще видите постройки, там може да оставите колата си и да продължите пеш по пътека успоредна на релсите в посока югозапад. След 20-30 минути ще видите и спирка, на която трябва да хванете в ляво надолу през гората, след няколкостотин метра ще може да се насладите и на гледките на моста.

На около 50 километра западно се намира и меандъра на язовир Кърджали. Това е красива водна извивка, която наподобява подкова. Там се стига лесно и има много красиви гледки и чудесна панорама. За да стигнете до меандъра, трябва да продължите към Кърджали а от там към Ардино, след село Бойо трябва да продължите към село Стар Читак. След селцето продължавате на изток към село Рибарци. Някъде по средата на пътя между двете селца, можете да се насладите на чудни гледки над язовира. Ако там няма място, може да продължите още няколкостотин метра след което да оставите колата си в разширение в ляво на пътя и да се върнете пеша.

Малко над град Ардино, който се намира на 33 километра западно от Кърджали, може да посетите и Дяволския мост. Това е чуден мост с красиви гледки, а ако отидете по обяд под определен ъгъл той наподобява фигурата на Дявол. До него се стига като от град Ардино продължите на север към село Дядовци и трябва да продължите по главния път на селцето в посока север. Малко след това ще стигнете до входа на местността (след около 4 километра), където трябва да заплатите такса и може да разгледате красивите гледки и да се качите на моста. Мястото е леснодостъпно и удобно за цялото семейство.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЕкопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноКрепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино