Меню

Затвори
menu

Панорамна площадка над язовир Доспат

Затвори
Панорамна площадка над язовир Доспат в Западните Родопи
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.68993090957252, 24.133832492463814

Родопи е планина в Южна България, тя заема над 14 000 квадратни метра, което е над 10% от нашата територия. На територията на планината можете да видите многобройни красиви места и забележителности, там има богато разнообразие от диви животни, красиви растения, екопътеки, върхове, пещери, реки, езера и други.

В Западните Родопи се намира град Доспат, а наблизо е и един от най-големите язовири на България – язовир Доспат. Той се намира на 1200метра надморска височина, построен е през 1968 година, има общ обем от 449 300 000 кубични метра.

Близо до язовира има уникално красива панорамна площадка, от която можете да видите почти целия язовир и дори град Доспат отвисоко. Тя се намира на главния път към града, на 1500 метра надморска височина, като има удобно място за паркиране на няколко автомобила.

Маршрут

Площадката се намира на 8.4 километра северно от град Доспат, по главния път към град Батак в Западните Родопи. Ако идвате от град Батак, то малко след разклона към град Сърница (около 300 метра) вдясно ще видите широката площадка, като там има място за 3-4 автомобила, има също така и дървена пейка, където можете да поседнете да се налюбувате на гледката. Също така можете да я намерите и в Google Карти, мястото е отбелязано.

Още за панорамната площадка над язовира

Площадката се намира на север от язовир Доспат, на около 1500 метра надморска височина, от нея се открива много красива гледка в посока юг, като се вижда почти целия язовир, град Доспат и голяма част от Родопите. Мястото е изключително спокойно и приятно, като също така е лесно достъпно за всички от семейството.

Забележителности близо до площадката

Язовир Широка поляна – едни доста известен и красив язовир, се намира само на 9.5 километра на север от площадката. За да стигнете до язовира, трябва просто да продължите по пътя към град Батак, след около 10 минути вдясно ще видите и самия язовир.

Язовир Голям Беглик – на около 16 километра северно се намира и друг красив язовир. До него можете да стигнете, като тръгнете по главния път към град Батак и след около 20 минути вляво ще го видите.

Панорамна площадка Орлово око – площадката предлага уникални гледки, намира се на 38 километра източно от панорамата над язовир Доспат. До нея можете да стигнете, като продължите към град Доспат, след което към Борино, от там към село Ягодина, като малко преди него вляво ще видите малък красив хотел – Мурсал, там трябва да оставите автомобила си и да продължите в посока север по стръмна пътека, след около 20-30 минути по нея ще стигнете до красива панорамна площадка от която се виждат голяма част от Родопите. Мястото е изключително красиво.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Доспат

Язовир Широка поляна
Язовир Широка поляна
Близо до:Батак


Язовир Голям Беглик
Язовир Голям Беглик
Близо до:Батак


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:ДевинКрайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин


Глинената къща в село Лещен
Глинената къща в село Лещен
Близо до:Гоце ДелчевЯзовир Доспат
Язовир Доспат
Близо до:Доспат


Дяволска екопътека - Дървен мост
Дяволска екопътека
Близо до:Девин