Меню

Затвори
menu

Панорамна площадка над Бистрица

Затвори
Панорамна площадка над Бистрица
Панорамна площадка над Бистрица
Гледка от площадката
Гледки над село Бистрица и град Дупница
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.23597319833621, 23.173127213430703

Село Бистрица се намира на 5 километра югоизточно от град Дупница. Селцето е малко, но е разположено сред много красива природа. Над селцето, в посока юг, започват различни маршрути, които продължават нагоре в Рила планина.

Една отлична идея за разходка е панорамната площадка над селцето. Тя се намира на около 1.5 километра югоизточно от Бистрица. До нея се стига по планински път или пътека, за около 30-40 минути с нормално темпо. Тя се намира на над 900 метра надморска височина.

От панорамната площадка се откриват красиви гледки към цялата околия. Бихте могли да видите селцето и дори град Дупница от високо, а също така и части от Рила планина. Разходката до площадката не е много дълга и няма много стръмни участъци по пътя. Катоцяло е супер идея за разходка в планината през уикенда.

Маршрут

Маршрут от Бистрица до панорамната площадка

Покажи маршрута Маршрутът за площадката започва от източните части на село Бистрица. Селцето се намира в близост до град Дупница и до него бихте могли да стигнете по удобен асфалтиран път. Стигайки в Бистрица, трябва да поемете на изток, по улица Христо Ботев. В края на селцето ще видите широк паркинг, където можете да оставите колата си.

Оттам продължете в същата посока, като след малко ще видите широк планински път. Пътят е обозначен с червена маркировка и табели за водопада, който се намира по-нагоре в планината. В началото пътят се разделя на няколко посоки. Вие трябва да продължите по средния път, като следите табелите за водопада. Имате два варианта – единият е да продължите по тясна пътечка през гората (вдясно), която да ви спести малко път и време, като тя излиза точно до площадката. Другият вариант е да продължите по широкия път, като там няма къде да се объркате, тъй като той води точно до площадката и продължава нагоре в планината.

Пътят се движи на изток и след малко прави десен завой, в посока юг. И по двата пътя имате да изминете около 20-30 минути пеша, след което ще стигнете до дървената постройка и метална конструкция, откъдето бихте могли да видите красиви гледки над селцето.

Още за панорамната площадка над Бистрица

Площадката се намира на югоизток от село Бистрица, близо до град Дупница, в Западна България. До нея се достига по широк планински път за около 30 минути. Пътят е удобен за вървене, като почти няма къде да се объркате. Площадката е на метри от пътя.

Там ще видите дървена постройка, няколко дървени пейки и метална конструкция. От нея бихте могли да наблюдавате панорамна гледка към цялото село и околността.

Панорамната площадка е отлична идея за разходка през уикендите, особено през топлите сезони. Преходът до нея е кратък и пътят не е много стръмен. Ако решите, че искате да си спестите малко време, можете да продължите и през гората по тясна пътечка, която ще ви отведе право до площадката. Мястото е леснодостъпно и е подходящо за разходка с деца.

Забележителности близо до панорамната площадка

Бистришки водопад – един много красив водопад, намиращ се на около 4 километра южно от площадката. До него се стига, като от площадката продължите по същия планински път нагоре към планината, като след около 1-1.5 часа ще стигнете до дървен мост, а вляво от него ще видите и самия водопад.

Водопад Горица – още един красив водопад, намиращ се на юг от село Овчарци. разположено на около 15 километра североизточно от село Бистрица. До водопада се стига, като от селцето, продължите по улица Липа, разположена в южните му части, в посока към планината. Там можете да прецените къде да оставите колата си.

Продължете пеша в същата посока, пътя от асфалтиран става по-неподдържан. Малко след това, по същия път, ще видите и постройка, а вляво от нея стълби и табелки. Тръгнете по тази пътека, като няма къде да се объркате. След около 15 минути по нея, ще стигнете до дървен мост и малко след него ще видите и самия водопада.

Водопад Скакавица – на около 29 километра източно от село Бистрица е разположено Паничище. Малко след него (на около 5.4 километра) се намира и Зелени Преслап. До него се стига, като от Паничище продължите на югоизток по пътя за лифта за 7-те Рилски езера.

Бихте могли да оставите колата си на Зелени Преслап и да продължите пеша в посока юг, по широк път, отбелязан с червена маркировка и постепенно ставащ по-тесен. Той ще ви отведе до хижа Скакавица. От хижата трябва да продължите по пътечка в същата посока, като след малко ще видите и самия водопад Скакавица отдалече. За да стигнете до него, просто продължете по същата пътека. От Зелени Преслап до водопада разстоянието се изминава за около 1.5-2 часа с нормално темпо.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Дупница

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняСтобски пирамиди
Стобски пирамиди
Близо до:Кочериново


Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:Кочериново


Кирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:КочериновоВодопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева Баня


Язовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир


Бистришки водопад
Бистришки водопад
Близо до:Дупница