Меню

Затвори
menu

Панорамна площадка Комин дере

Затвори
Панорамна площадка Комин дере
Панорамна площадка Комин дере
Дървени постройки до панорамата
Гледка към площадката
Време 1:30 часа
Трудност Средна трудност
Близо до До Лъки
Координати Координати:41.84543273617009, 24.828247770596644

Лъки е малък град в централните части на Родопите. Той е сгушен в планината, а около него има много красива природа. През лятото там можете да видите много видове растения, сред които: бор, ела, бук, шипка и много други.

В областта има също така многобройни диви животни, като: сокол, орел, ястреб, лисица, вълк, белка, златка, гарван, лалугер и много други. Природата там е изключително живописна, като поради това и близо до градчето, само на около 3 километра северно от него има изградена и уникална панорамна площадка наречена Комин дере.

Там има поставен българския флаг, като площадката е оградена с метален парапет, а преди нея има няколко дървени постройки, където можете да поседнете и да си починете на сянка в топлите дни, а от тях също има много красиви гледки на изток, към съседните върхове.

Маршрут

Маршрут от Лъки до панорамна площадка Комин дере

Покажи маршрута Площадката се намира на около 3.5 километра от центъра на град Лъки. До нея можете да достигнете както пеша, така и с автомобил. Трябва да отбележим, че пътят е асфалтиран и поддържан, но градчето е планинско и пътя към площадката има доста стръмни участъци и завои, като също така е само 1 лента и почти няма къде да се разминат автомобили. Ако решите да ходите с колата, то следвайте улицата, която се движи на север от градчето (не главния път), като в даден момент на ляв завой, след около 3 км от центъра, ще видите табелка с надпис Комин дере. Също така ако решите, че искате една добра разходка, можете да отидете пеша по същия път, като има малко над 150 метра денивелация и около 3 километра пеша. Маршрутът ще ви отнеме около 60-90 минути в посока.

Още информация за панорамната площадка

Панорамната площадка е изградена на много красиво място, тя се намира на над 900 метра надморска височина, на север от град Лъки в Родопите.

Там има изградени няколко дървени беседки, идеални за посядане и хапване през лятото. Също така има поставен метален парапет. От самата площадка можете да видите чудна гледка, насреща може да видите няколко върха, както и голяма част от Северните Родопи.

До площадката се стига по асфалтиран път, като той е тесен и има няколко трудни завоя. Най-лесно и приятно ще е една разходка от градчето към площадката, като това препоръчваме да направите в часовете преди обяд през топлите сезони, когато е най-приятно. Също е вариант и следобед, там е приятно и прохладно, а също и удобно място за похапване и наслаждаване на красотата на Родопите.

Забележителности близо до площадката

Кръстова гора – на около 15 километра източно от площадката, можете да посетите едно невероятно духовно и красиво място, където можете да видите няколко манастира и уникални гледки. Мястото е изключително спокойно. За да стигнете до там, трябва да се върнете към град Лъки от там да продължите по пътя към Асеновград в посока север, след около 2 километра трябва да завидете надясно, към село Борово. Продължавате след него в посока изток и ще стигнете до Кръстова гора.

Загражденска екопътека – много красива екопътека, която можете да посетите. Там можете да видите невероятни красоти – дървени мостчета, малки водопади, река и красиви растения. Намира се на около 30 километра югоизточно от град Лъки. За да стигенте до там, трябва да продължите на север към Асеновград, след около 2 километра има десен завой, пътят продължава към Белица. Движете се само по този път и ще стигнете до село Загражден. Екопътеката се намира на изток от селцето. За да стигнете до нея трябва да минете през центъра на селото и да продължите на югоизток. В края на селцето можете да си оставите автомобила, трябва да продължите в същата посока пеша, екопътеката се движи успоредно на река Селска.

Бачковски манастир – един от най-големите и красиви манастира в цяла България се намира само на 23 километра северно от град Лъки. До него можете да стигнете, като тръгнете пог лавния път за Асеновград в посока Север, след около 20 километра вдясно ще видите и самия манастир, табела и няколко паркинга, където можете да оставите колата ви.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано