Меню

Затвори
Меню

Панорамна площадка Върхът

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Панорамна площадка Върхът
Панорамна площадка Върхът
Гледка от панорамна площадка Върхът
Гледки от панорамна площадка Върхът
Гледки панорамна площадка Върхът
Начало на пътеката за панорамна площадка Върхът
Панорамна площадка Върхът
По пътя към панорамна площадка Върхът
Пътечка към панорамна площадка Върхът
Табела за панорамна площадка Върхът
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.48311889230556, 24.628120643545234

Ако искате да се налюбувате на прекрасните гледки на Родопите, може да направите една разходка до панорамната площадка Върхът. Панорамната площадка се намира на 1351 метра надморска височина, на няколко километра от село Могилица, близо до Смолян. Тя е изградена през 2020 година, като нейната структура е метал, дърво и стъкло. От нея има красиви гледки към Родопите, като също така за любителите на интересните места, предлага и подсилено стъкло в края на площадката, по което може да се ходи и да гледате височината под краката си.

Маршрут

За качване до площадката има два варианта, единия е да се качите пеша, а другия е да се обадите на джиповете в района, които предлагат разходка до площадката.

Трябва да идете до село Могилица. То се намира на 30 километра югозападно от град Смолян. До него се стига по удобен асфалтов път. Ако решите, че искате да се качите с джиповете, може да попитате в селцето за услугите.

Ако решите да се качите пеш до площадката, трябва да продължите по главния път на селцето в посока юг, като малко след края на селото има път, който завива в дясно към село Бориково. Точно на разделянето на пътя, има широко местенце, на което може да оставите автомобила си а пред вас има и чуден мост.

До площадката от там се стига по добре маркиран маршрут. В началото тръгвате по планински път за коли, а малко по-късно , табелите ви насочват да преминете през по-преките местенца по пътеката. Няколкостотин метра след началото на пътя, ще видите табела, която ви насочва наляво по тясна пътечка, която е и малко стръмна. По нея през известно време ще засичате табелки, които ви насочват към панорамната площадка. Пътя е добре маркиран и е приятен за разходка. От началото на пътеката до върха ще ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа, според вашето темпо.

Съветваме ви, ако решите да се качите пеша до площадката, да вземете нещо с което да се пазите от кучета (например щека), тъй като там понякога има стада от овце и кучетата, които ги пазят. Също така е добре да вземете и поне 1.5 литра вода, тъй като маршрута отнема над 1.5 часа, а на няколко места има стръмни изкачвания. Също така на места няма сянка.

Още за панорамна площадка Върхът

Панорамната площадка е нова атракция. Тя е направена през 2020 година. До нея се стига лесно по маркирана пътека, като от нея има много хубави гледки. Може да видите съседните населени места, както и близките върхове в Родопите, а също така и кулата на връх Снежанка.

Площадката е много интересно построена, тя е изградена от метална конструкция, като има дървен под, а в края си има и подсилено стъкло. Така може да се насладите на високата гледка под краката ви.

Площадката се намира на 1351 метра надморска височина. Тя е много добра идея за разходка сред планината, като пътя е удобен и за деца.

Други забележителности близо до панорамна площадка Върхът

По пътя от Смолян към Могилца, ще минете и близо през село Кошница. Само на няколко километра по пътя от Смолян след село Кошница, има две чудни пещери. Едната е пещера Голубовица, която представлява водна пещера, нейното посещение изисква предварителна резервация по телефона, който може да намерите в интернет.

Другата пещера е пещера Ухловица, това е много красива пещера. Тя е много известна и има чудесни гледки. Тя също така е и сред 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз.

Друго интересно местенце, на 5 километра западно от Смолян е Каньона на водопадите. Това е чудна екопътека с много водопади и дървени мостчета, а в нейния край има и красива панорамна площадка. До него се стига като тръгнете от Смолян към Мугла. Малко след град Смолян при стар бетонов възел се отклонявате вдясно по тесен път. По него може да продължите до паркинг, където може да оставите колата си. От там трябва да продължите пеш и там започва екопътеката.

Друга красива забележителност са Смолянските езера. Те се намират само на 15 километра северозападно от град Смолян. До тях се стига по удобен асфалтов път, като той ви отвежда почти на метри от първото езеро. Там има чудесни гледки и е супер идея за кратка разходка, ако обичате езера.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано