Меню

Затвори
menu

Панорамна площадка Върхът

Затвори
Панорамна площадка Върхът
Панорамна площадка Върхът
Гледка от панорамна площадка Върхът
Гледки от панорамна площадка Върхът
Гледки панорамна площадка Върхът
Начало на пътеката за панорамна площадка Върхът
Панорамна площадка Върхът
По пътя към панорамна площадка Върхът
Пътечка към панорамна площадка Върхът
Табела за панорамна площадка Върхът
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.48311889230556, 24.628120643545234

Ако искате да се налюбувате на прекрасните гледки на Родопите, можете да направите една разходка до панорамната площадка Върхът.

Панорамната площадка се намира на 1351 метра надморска височина, на няколко километра от село Могилица, близо до Смолян. Мястото е много красиво, в негова близост можете да видите невероятни растения сред които: боровинки, капини, малини, минзухари, борове и други. Там също така има и животни като: лисици, таралежи, язовци, гущери, кълвачи, соколи и много други, характерни за Родопите.

Панорамната площадка е изградена през 2020 година, като нейната структура е метал, дърво и стъкло. От нея има обаятелни гледки към голяма част от Родопите, като също така за любителите на интересните места, предлага и подсилено стъкло в края на площадката, по което може да се ходи и да гледате височината под краката си.

Маршрут

За качване до площадката има два варианта, единия е да се качите пеша, а другия е да се обадите на джиповете в района, които предлагат разходка до площадката.

Трябва да идете до село Могилица. То се намира на 30 километра югозападно от град Смолян. До него се стига по удобен асфалтов път. От Смолян се продължава на изток, след това се прави десен завой към Чокманово, след него следва Смилян. Оттам се продължава на запад към село Могилица. След като стигнете в селцето, ако решите, че искате да се качите с джиповете, може да попитате в селцето за услугите.

Ако решите да се качите пеш до площадката, трябва да продължите по главния път на селцето в посока юг, като малко след края на селото има път, който завива в дясно към село Бориково. Точно на разделянето на пътя, има широко местенце, на което може да оставите автомобила си а пред вас има и чуден мост.

До площадката от там се стига по добре маркиран маршрут. В началото тръгвате по планински път за коли, а малко по-късно , табелите ви насочват да преминете през по-преките местенца по пътеката. Няколкостотин метра след началото на пътя, ще видите табела, която ви насочва наляво по тясна пътечка, която е и малко стръмна. По нея през известно време ще засичате табелки, които ви насочват към панорамната площадка. Пътя е добре маркиран и е приятен за разходка. От началото на пътеката до върха ще ви отнеме между 1.5 и 2.5 часа, според вашето темпо.

Съветваме ви, ако решите да се качите пеша до площадката, да вземете нещо с което да се пазите от кучета (например щека), тъй като там понякога има стада от овце и кучетата, които ги пазят. Също така е добре да вземете и поне 1.5 литра вода, тъй като маршрута отнема над 1.5 часа, а на няколко места има стръмни изкачвания. По голяма част от маршрута няма сянка.

Още за панорамна площадка Върхът

Панорамната площадка е нова атракция. Тя е направена през 2020 година. До нея се стига лесно по маркирана пътека, като от нея има много хубави гледки. Може да видите съседните населени места, както и близките върхове в Родопите, а също така и кулата на връх Снежанка.

Площадката е много интересно построена, тя е изградена от метална конструкция, като има дървен под, а в края си има и подсилено стъкло. Така може да се насладите на високата гледка под краката ви.

Площадката се намира на 1351 метра надморска височина. Тя е много добра идея за разходка сред планината, като пътя е удобен и за деца. Тя се извисява на над 350 метра от околията, от нея има невероятни панорами.

Други забележителности близо до панорамна площадка Върхът

По пътя от Смолян към Могилца, ще минете и близо през село Кошница. Само на няколко километра по пътя от Смолян след село Кошница, има две чудни пещери. Едната е пещера Голубовица, която представлява водна пещера, нейното посещение изисква предварителна резервация по телефона, който може да намерите в интернет.

Другата пещера е пещера Ухловица, това е много красива пещера. Тя е много известна и има чудесни гледки. Тя също така е и сред 100-те национални туристически обекта на Българския Туристически Съюз.

Друго интересно местенце, на 5 километра западно от Смолян е Каньона на водопадите. Това е чудна екопътека с много водопади и дървени мостчета, а в нейния край има и красива панорамна площадка. До него се стига като тръгнете от Смолян към Мугла. Малко след град Смолян при стар бетонов възел се отклонявате вдясно по тесен път. По него може да продължите до паркинг, където може да оставите колата си. От там трябва да продължите пеш и там започва екопътеката.

Друга красива забележителност са Смолянските езера. Те се намират само на 15 километра северозападно от град Смолян. До тях се стига по удобен асфалтов път, като той ви отвежда почти на метри от първото езеро. Там има чудесни гледки природата около тях е много красива, като можете да видите: борове, боровинки, малини, къпини, теменужки и други растения. А също така и дребни животни като: катерици, лисици, таралежи, зайци и други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин