Меню

Затвори
menu

Паметник Цар Освободител

Затвори
Паметник Цар Освободител в София
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.69377228284706, 23.33231467127282

Един от най-големите и най-известните паметници в град София е паметника на Освободителите (или официално познат като паметника на Цар Освободител). Той се намира в централните части на София. Изграден е в чест на Освобождението на България през 1878 година. Представлява 4,5 метрова фигура на император Александър II който е на кон.

Фигурата е поставена на постамент, като паметника е с обща височина от цели 12 метра от основата. Изграден е от бронз от прочут италиански скулптор Арналдо Дзоки, през 1907 година е официално открит.

Паметника се намира в централните части на града, на булевард носещ същото име – Цар Освободител, като той е изграден точно срещу сградата на Народното събрание (държавния орган на Република България, който създава законите). Паметника е впечатляваш и привлича много туристи ежедневно. Отлична идея за разглеждане е през топлите сезони, като можете да отидете с цялото семейство.

Маршрут

Паметника е изграден на площад Народно събрание, на булевард Цар Освободител, точно срещу входа на сградата на Народното събрание. Ако влизате в София през Цариградско шосе, то трябва да продължите по него към центъра, ще стигнете до сградата на Софийския университет Свети Климент Охридски. Там трябва да продължите направо, като от там започва и булевард Цар Освободител. На около 150 метра по-надолу, вляво, ще видите и самия внушителен паметник. Мястото редовно се посещава от посетители на град София. Той е красива творба на изкуството, изградена за благодарности към руския народ.

Още за паметника на Освободителите

Паметника е сред най-известните и най-големите паметници в София. Той е изграден от италианският скулптур Арналдо Дзоки в чест на Освобождението на България през 1878 година. Идеята за изграждането е предложена през 1892 година. През 1900 година е изготвена програма на конкурс, в който участват 90 скулптора. Изграждането започва през 1901 година и приключва на 15-ти Септември 1903, като официалното откриване е през 1907. През 2013 година е ремонтиран и реставриран.

Статуята представлява руският император Александър II на кон. Скулптурата е висока 4.5 метра, а под нея има и постамент, като общата височина става цели 12 метра, което го прави доста внушителен.

Статуята е изградена от бронз, а постамента е направен от полиран гранит. Освен фигурата на император Александър II, там също така са изобразени и над 30 веонноначалници, държавници и общественици. Също така там са и няколко релефа, които изобразяват събития – като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание.

Забележителности близо до паметника на Освободителите

Храм-паметник Свети Александър Невски – внушителния храм се намира само на 200 метра северно от паметника на Цар Освободител. Той е един от символите на град София. Представлява православен храм-паметник намиращ се в централните части на София. Изграден е през 1882-1912 година. До него можете да стигнете като от паметника Цар Освободител, продължите по улица – 15-ти ноември в посока север (вляво от народното събрание), която след 5 минути ще ви отведе до голям площад на който е изграден и храм-паметника.

Руската църква Свети Николай Чудотворец – една много красива църква се намира само на 350 метра северозападно от паметника. До нея можете да стигнете, като продължите по булевард Цар Освободител наляво (посока северозапад). След около 3-4 минути пеш ще достигнете до малък парк отдясно на булевард, а в началото му ще видите и красивите форми на църквата.

Народен театър Иван Вазов – представлява културен институт на театралното изкуство. Един от най-известните театри в България и един от символите на град София. Той се намира само на 650 метра западно от паметника на Цар Освободител. До него можете да отидете, като продължите на запад по булевард Цар Освободител, след което направите ляв завой по улица Георги С. Раковски. След това направите десен завой по улица Аксаков. Продължете по нея, като тя ще ви отведе до парк, там трябва да направите ляв завой и след малко ще видите и самия театър. Сградата е изключително впечатляваща, а пред нея има фонтани и красив парк, където също така има и много пейки, отлична идея за разходка през топлите сезони.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияДрагалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София


Храм Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София