Меню

Затвори
menu

Паметник на Шипка

Затвори
Паметникът на свободата (Шипка)
Паметникът на свободата (Шипка)
Гледка към паметника на Шипка
По стълбите към паметника
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Шипка
Координати Координати:42.74811614268372, 25.321503214717833

Една много красива постройка, намираща се в Централна България, която символизира свободата на държавата и пази много богата история, е паметникът на свободата (на Шипка).

Паметникът се намира на север от град Шипка, в Централна България, близо до градовете Казанлък и Калофер. До него се стига по удобен асфалтов път с множество завои (Шипченския проход), откриващи красиви панорами над долината. Той ще ви отведе до широк паркинг на билото на Стара планина, където бихте могли да паркирате своя автомобил. Оттам започват известните стъпала на Шипка, след чието изкачване ще имате възможността да се налюбувате на уникални панорамни гледки, които разкриват съседните населени места, язовир, долини и части от Стара Планина.

Паметникът представлява огромна постройка, изградена за увековечаване на падналите за свободата на България през 1877-ма година. Посещението му е отлична идея за научаване на част от българската история. Постройката е разделена на няколко етажа, като на всеки от тях биха могли да се видят интересни предмети и артефакти с историческа значимост. От най-високата ѝ точка би могла да бъде наблюдавана 360-градусова панорама, разкриваща красиви гледки към долините, Стара планина и съседните населени места.

Маршрут

Маршрут до паметника на Шипка

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването до Паметника на свободата (на Шипка) започва от паркинга, който се намира на границата на Габровска и Старозагорска област. Той е разположен на 13 километра северно от град Шипка, като пътят за него минава през Шипченския проход. Още при самото паркиране бихте могли да го забележите на изток в далечината. Прекосявайки пътя, ще се озовете в началото на стъпалата, водещи към паметника. Оттам имате да изминете около 800 метра и малка денивелация, като при изкачването на места се вижда постройката. От двете страни на стълбите ще видите красива горска растителност и множество пейки, на които бихте могли да седнете да починете.

След като изкачите стъпалата, пред вас ще се открие величествената постройка, символ на свободата на България. Първо можете да разгледате във всички посоки и да се порадвате на природата, а след това да заплатите такса и да разгледате вътре във нея. В нея са събрани важни части от българската история.

Разстоянието от паркинга до самия паметник е около 800 метра, като то се изминава за време между 10 и 30 минути. Също така има вариант да стигнете почти до самия паметник с автомобил.

Още за паметника

Паметникът е изграден между 1922 и 1930 година. Структурата е построена на връх Свети Никола, който е висок 1326 метра и е висока 31.5 метра, което я прави не само огромна и красива, но и много впечатляваща. Паметникът може да се види от голямо разстояние, тъй като е разположен на билото на Стара планина. Над входа му е поставен огромен лъв, висок 4 метра и дълъг 8 метра.

Паметникът е свързан със събития от национална значимост и най-честото му посещение е на 3-ти март (Национален празник за честването на Освобождението на България). Тогава там се събират много хора, отиващи да почетат националния празник и да отдадат необходимата почит на загиналите за свободата на България.

Близо до него можете да отидете с кола и от там трябва да се качите по стъпалата, а от него се откриват невероятни панорамни над околията.

Забележителности близо до паметника на Шипка

Етърът – архитектурно-етнографският комплекс Етър се намира на 16 километра северно от паметника. До него се стига по удобен асфалтов път. Мястото е много красиво и представлява музей на открито, там може да видите архитектурата и бита на Габровския регион през XVII-ти и XIX-ти век. Комплексът е създаден през 1964-та година и на неговата територия бихте могли да разгледате многобройни сгради и красиви улици, където бихте могли да се запознаете с много интересни занаяти.

Храм-паметник Рождество Христово – храмът се намира на 15 километра южно от паметника на Шипка в град Шипка. Църквата е обявена за храм-паметник, тя представлява уникална сграда с красив екстериор и впечатляващ интериор. Църквата е изградена, за да почете героите от Руско-турската война през 1877-78-ма година. Сградата се намира в северозападния край на град Шипка, който е в покрайнините на Стара Планина. До нея има платен паркинг, а на метри от него е и самия вход. Наблизо са разположени малки магазинчета за сувенири и място за отдих и почивка.

Язовир Копринка – язовирът се намира на около 30 километра южно от паметника. До него се достига по удобен асфалтов път, като малко преди него можете да оставите колата си и да се качите на язовирната стена. Оттам се откриват уникални гледки над него и части от Стара Планина. Отлична идея за лека разходка сред природата със семейството.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Шипка

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загораВръх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово