Меню

Затвори
menu

Паметник на Цар Иван Асен II в Асеновград

Затвори
Паметник на Цар Иван Асен II в Асеновград
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.008588343327744, 24.873692310581962

Асеновград е малък град в Южна България, той се намира в подножието на Северните Родопи. През 1934 градът сменя името си от Станимака на Асеновград в чест на цар Иван Асен II. Близо до градът (в посока юг) се намират и останките от Асеновата крепост, която е подсилена при царуването на цар Иван Асен II.

Той син на цар Иван Асен I, като през 1217 година се връща в родината си – България, за да си върне българския царски престол. През 1218 година той е провъзгласен за цар на българите. Той Управлява от 1218 година до 1241 година. Той успява да укрепи държавата и да преустанови продължителните войни през периода.

В централните части на Асеновград има изградена статуя на цар Иван Асен II. Тя се намира в парка до река Чепеларска, която минава през града. Изграден е точно до кръговото кръстовище на улиците Стара Планина и Тракия.

Представлява внушителна статуя на цар Иван Асен II, висока 7 метра, фигурата изобразява царя с високо вдигнат меч в дясната ръка, а в лявата той държи жезъл и кръст. Поставен е върху фундамент, висок малко под 1 метър.

Маршрут

Паметникът е изграден в малък парка, западно на река Чепеларска, която минава през централните части на Асеновград. Ако влизате през Асеновградско шосе в града, трябва да продължите по булевард България, като там на едно от кръговите кръстовища се продължава по улица Марица в посока югоизток. Паметника се намира на метри североизточно от следващото кръгово кръстовище, което се пада на улиците Стара Планина и Тракия. Наблизо можете да оставите автомобила ви и да посетите парка. До него има изградени красиви градинки, пейки а дори и катерушки за децата. Изключително красиво местенце, на юг можете да видите и Родопите, а на метри източно от него се вижда и красивата река. Мястото е много живописно и отлично за посещаване с цялото семейство.

Още за паметника на цар Иван Асен II

Паметника е изграден през 2004 година от скулптура Христо Венев. Общината влага и средства за обновяване и поддръжка на терена около него.

В днешни дни там има няколко пейки и красиви цветя. Паметника е висок около 7 метра, като представлява вифурата на цар Иван Асен II, който държи в дясната си ръка високо вдигнат меч, а влявата си ръка държи жезъл и кръст.

Паметника е изграден в чест на цар Иван Асен II, който е български цар през 1218-1241 година, той приключва много конфликти в държавата, преустановява и много войни, което се отразява изключително добре на живота в тогавашното царство. Той подобрява икономиката и културата, като също така започва и миролюбива политика, установява приятелски отношения с Унгария, поддържа мирът на границата със Сърбия и много други дела.

Мястото е много красиво и се намира на метри от река Чепеларска, като около статуята има и красив парк с място за игра на децата. Отлично място за посещение през топлите сезони с цялото семейство.

Забележителности близо до паметника

Асенова крепост – крепостта е един от символите на града, тя се намира само на 3 километра южно от паметника. Тя е служила за защита през тогавашното царство, като сега има останки и изградена църква, също така и невероятни открития и красива панорамна гледка в Родопите. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете по улица Марица в посока северозапад, на следващото кръгово кръстовище да продължите по улица 6-ти януари (главния път към Смолян). Малко след края на Асеновград, вдясно ще видите и асфалтирана улица по която трябва да продължите с колата си. Тя ще ви отведе до входа на крепостта, до която се стига за 10 минути.

Бачковски манастир – един от най-големите и най-известните български манастири се намира само на 10 километра южно. Той е изключително красив, и приятен за разходка, а до него има и красиви магазинчета със сувенири и родопски вкусотии. За да стигнете до него трябва да продължите по улица Марица в посока северозапад, след което на кръговото да продължите по улица 6-ти януари към Смолян. След около 9 километра по този път, вляво ще видите отбивка, където има и няколко големи паркинга, можете да оставите колата си там и да продължите в посока юг към самия манастир, до който се стига за около 5 минути.

Бачковски водопад – ако искате да посетите красив малък водопад, то можете да отидете до Бачковския водопад. Той се намира на около 10 километра южно от паметника на цар Иван Асен II. Трябва да продължите на северозапад по улица Марица, след което на кръговото кръстовище да продължите по улица 6-ти януари, в посока Смолян. След около 9 километра ще стигнете до отбивка вляво, където има и няколко паркинга. Там се намира Бачковския манстир, трябва да се изкачите до него, по кратка уличка. След това точно срещу входа на манастира има път, който се вие към Родопите. Тръгнете по него, постепенно той се изкачва нагоре и става по неподдържан и преминава на планински път. Следва лек десен завой, след това леко спускане наляво, след това малко вдясно. Пътят се движи успоредно на река, след около 5 минути, вляво от пътя ще видите и пътечка която ви води към площадката срещу водопада. Той е най-пълноводен в края на пролетта.

Рейтинг: 2

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив