Меню

Затвори
menu

Паметник на Христо Ботев в Калофер

Затвори
Паметник на Христо Ботев в град Калофер
Паметник на Христо Ботев в град Калофер
Гледка от паметника на Христо Ботев в Калофер
Гледка към паметника
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.61380699140295, 24.9756997022724

Един от най-известните български национални герои е Христо Ботьов Петков или по-известен като Христо Ботев. Роден е на 6-ти януари 1848-ма година в град Калофер, намиращ се в Централна България, в Задбалкана. Негови родители са Ботьо Петков и Иванка Ботева. Баща му е учител и книжовник, а майка му е от калоферско семейство.

В една от най-красивите части на град Калофер е изградена негова статуя. Тя е висока 14,4 метра, а ако се брои и пиедестала е висока общо 25 метра. Статуята е красива и е изградена от професор Димитър Даскалов, архитект Иван Николов и Лъчезар Даскалов през 1986 година.

Статуята е символ както на град Калофер така и на Христо Ботев, който е виден герой на Възрожденския период в България.

Маршрут

Статуята на революционера се намира в централните части на град Калофер. До нея се достига като отидете на улица Васил Левски и продължите направо към Балкана в посока север. Още от спирането на автомобила си може да погледнете в посока североизток, където се намира внушителният паметник извисяващ се над града. Той е изграден на хълм, който се изкачва за около 10-15 минути с нормално темпо. От паметника се открива красива гледка над град Калофер.

Още за паметника и Христо Ботев

Паметника е изграден в чест на Христо Ботев, който е национален герой. Той е роден в град Калофер на 6-ти януари 1848 година и загива на 1-ви юни 1876 година (28 години). На 2-ри юни в 12:00 се чуват и сирени в негова чест, като в знак на почит хората спират да се движат докато звучат те.

Паметника представлява масивна структура, изградена на хълм в централните части на родният град на революционера. Тя е висока 25 метра и се извисява гордо над града. Също така в далечината в посока северозапад може да видите и връх Ботев, също кръстен на българският революционер. Той е най-високият връх на цяла Стара Планина 2376 метра, като може да го познаете по това че има изградена кула на него.

Христо Ботев е син на Ботьо Петков и Иванка Ботева. Те също така имат още 8 деца – Ана, Петко, Стефан, Кирил, Тота, Генко, Генко и Боян.

Други забележителности близо до Паметника

Музей Христо Ботев – музеят се намира улица Радецки, близо до паметника. Може да го посетите и да научите повече за българският революционер.

Екопътека Бяла Река – екопътеката е много красива, тя се намира на север от град Калофер. До нея се достига по стар път, започващ от улица Юмрук Чал продължаващ на северозапад. Може да достигнете до началото на пътеката пеша от града, като ще ви отнеме около 1 час, или да продължите по пътя с колата до самото начало на пътеката. Може да се ориентират по Google карти като въведете Калоферски манастир Рождество Богородично като малко след него се намира и началото на екопътеката.

Хижа Рай – на няколко часа в посока север, се намира и чудната хижа Рай. Тя представлява голяма постройка с места за пренощуване, тоалетна, чешма и маси. Предлага уникални гледки, както към Съседните Върхове така и към най-високият водопад на Балканския полуостров – Райското Пръскало. До нея се достига като от Калофер поемете по улица Севлиевска в посока север, успоредно на река Тунджа. След около 5 километра ще видите малък завой вляво, който ще ви отведе на полянка. Там трябва да оставите автомобила си, да прекосите моста пред вас и да продължите вдясно до постройките. След края на постройките, трябва да продължите вляво по маркирана пътека със синьо-жълта маркировка, като продължавате да се движите по нея. След около 2-3 часа ще ви отведе и точно до хижа Рай (когато маркировката се разделя, трябва да продължите по синята маркировка).

Рейтинг: 4.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня


Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
Близо до:Казанлък