Меню

Затвори
menu

Паметник на трите поколения

Затвори
Паметник на трите поколения
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.05145969866028, 24.54927242724603

Перущица е малък град в Южна България. Градът е богат с най-различни археологически находки, името на градът идва от Перистица (укрепено място).

По време на Възраждането в градът са живели и работили видни дейци на националноосвободителното движение – Петър Бонев, Спас Гинов, Кочо Честименски и други. Васил Левски основава именно там таен революционен комитет през 1869, като по-късно през 1876 комитетът е възобновен от Георги Бенковски.

В градът има много красиви места за посещение, като едно от тях е Паметникът на трите поколения – той е открит през 1976 година и е построен в памет на загиналите за свободата перущенци за 100 годишнината от Априлското въстание. Той е изграден южно от града, на връх Власевица. Той е изграден в интересна форма, висок 23 метра. Вижда се отдалеч. До него има удобен път, който е малко стръмен, а пред него има и паметник, където можете да оставите автомобила ви.

Маршрут

Паметника се намира на юг от град Перущица, до него се стига за около 5 минути с автомобил от центъра на града. Трябва да се движите по улица Професор Гълъбов в посока юг, след което да направите ляв завой по улица Радецки, и веднага пак ляв завой. Малко след това се прави десен завой и пътя ще ви отведе право до паркинга на паметника. Мястото е леснодостъпно, пътят е малко тесен и под наклон, не препоръчваме да ходите през зимата.

Още за паметника на трите поколения

Паметника е внушителен, висок е над 20 метра, като се вижда много отдалеч. Той е изграден през 1976 година в чест на падналите за свободата на държавата и участниците от Перущица.

До паметника има удобен път, като до него има и паркинг за няколко автомобила. Можете да отидете да го разгледате с деца, а природата около него е изключително красива. Достъпа до него е свободен, като само има метална врата, която е заключена, тя забранява достъпа до долната част на паметника.

От площадката също така се откриват невероятни гледки над града и околията.

Забележителности близо до паметника

Устински водопад – един малък но красив водопад се намира на около 3.5 километра западно от град Перущица, в село Устина. Пътят до него е лек и приятен – около 30 минути пеша. Трябва да се върнете към центъра на Перущица от там да поетмете на запад към село Устина. В селцето трябва да тръгнте по улица Николай Островски, след което да напрваите ляв завой по улица Иванка Пашкулова, малко след това десен завой по улица Белия път. В края на улицата (посока юг) запчва и екопътеката, която е добре отбелязана с табели, тя се движи в посока юг и след около 30 минути ще стигнете до красивия водопад.

Крепост Кричим – една много красива и леснодостъпна крепост се намира само на 8 километра западно от паметника в Перущица. Трябва да отидете към центъра на града, след което на запад през село Устина и още на запад за да стигнете до град Кричим. След като стигнете центъра на градчето трябва да продължите наляво (посока юг) след кето да си харесате улица вдясно като тя ще ви отведе до западните части на градчето. Оставете автомобила ви там и тръгнете посока юг, вдясно на най-западната уличка на селцето ще видите пътека, която се движи нагоре към Родопите. Тръгнете по нея, като след 20-ина минути само по пътеката ще стигнете до красивата крепост.

Водопад до Храбрино – на около 14 килметра източно от Перущица, може да посетите красив малък водопад. Той се намира малко преди село Храбрино. За да стигнете до него трябва да се върнете към центъра на Перущица след което да поемете към Брестовица, а след това към село Първенец. Малко след селцето 300-350 метра след табелата, вдясно ще видите път, който ще ви отведе до ресторант и място за паркиране. Там ще видите дървен мост, след моста вляво ще видите малка пътечка, която се движи успоредно на река Дермендере. Движете се по нея и след 10 минути (около 500 метра) ще стигнете до красивия водопад.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Перущица

Червената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:ПловдивЯзовир Въча
Язовир Въча
Близо до:Кричим


Крепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:КричимВодопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Ситовски надпис
Ситовски надпис
Близо до:Пловдив


Панорамна гледка от Бекови Скали
Бекови скали
Близо до:Брацигово