Меню

Затвори
menu

Паметник на Съединението

Затвори
Паметник на Съединението в Пловдив
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.15131505310652, 24.744452247204

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е много важен момент в нашата история. На едно от централните места в град Пловдив е изграден именно голям паметник по повод Съединението, той е изграден през 1985 година. Висок е 12.5 метра и представлява фигура на млада жена, вдигнала лавров венец, който олицетворява Съединението на България, също така има и две разпрени крила които символизират стремежа към единство на българите.

Изграден е от скулптура Величко Минеков и архитект Лозан Лозанов. Той се намира в центъра на площад Съединение, който се намира на булевард 6-ти септември в централните части на град Пловдив.

Около него има пейки и красиви дървета, отлични за приятна почивка през топлите дни. Мястото е лесно достъпно, като можете да отидете там с деца. Наблизо се намира и главната улица на град Пловдив, където има многобройни кафенета и малки ресторантчета, където можете да похапнете.

Маршрут

Паметникът се намира на площад Съединение, който е на булевард 6-ти Септември в централните части на град Пловдив. До него можете да стигнете по пешеходната главна улица на града, като се движите в посока север, като след края на главната идва малък подлез, след като преминете през него трябва да продължите наляво и след 1-2 минути ще излезете на площада. Можете да отидете и с автомобил, движете се по 6-ти септември в посока запад, малко след главното кръстовище (около 500 метра) на града 6-ти септември и бул Цар Борис III-ти Освободител, вдясно ще видите площада. Малко след него има и места за паркиране, но е заплатена зона и паркинг.

Още за паметника на Съединението

През 1885 година, на 6-ти Септември се съединяват областта Източна Румелия и Княжество България. В негова чест, 100 години по-късно се изгражда голям красив паметник на централно място в град Пловдив. Висок е над 12 метра, като се вижда величествено отдалеч. Площада е много красив, а до него има и пейки и малък парк.

Паметника представлява жена с лавров венец, който символизира Съединението на България.

Мястото е приятно за посещаване през летните сезони, можете да поседнете и да отпочинете на сянка, а наблизо се намира главната пешеходна улица на Пловдив, където има много заведения, ресторанти, барове, галерии и много други красиви места за посещаване.

Забележителности близо до паметника

Археологически музей Пловдив – източно от площада се намира регионалния археологически музей, където можете да видите много интересни предмети и да нучите много интересни истории.

Античен Театър – един от символите на град Пловдив се намира само на 1 километър югоизточно от паметника. До него можете да стигнете като от паметника продължите на изток, минете през пешеходния подлез и по улица Райко Даскалов, продължите в посока юг. След около 5 минути по нея ще видите малък парк, вляво на вас, тръгнете към него и продължете по улица Митрополит Паисий в посока изток, след това вдясно по улица Цар Ивайло и тя ще ви отведе право до Античния театър.

Античен стадион на Филипопол – много красиво място с останки от древната римска цивилизация се намира само на 600 метра южно. До него можете да стигнете като тръгнете по бул. 6-ти септември в посока изток, преминете през подлеза, продължите по главната улица Райко Даскалов и тя ще ви отведе право на стадиона.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Рудник Цар Асен
Рудник Цар Асен
Близо до:Съединение


Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:БрезовоЧервената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив