Меню

Затвори
menu

Паметник на Иван Вазов в Сопот

Затвори
Паметник на Иван Вазов в град Сопот
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.65393062838006, 24.756734715397393

В подножието на Стара планина се намира град Сопот, той е малък град, но е родно място на много видни българи, сред които е всеизвестният писател, поет и драматург Иван Вазов.

Патриархът на българската литература е роден на 9-ти юли 1850 година в град Сопот. Той има братя и сестри – Георги Вазов, Владимир Вазов, Борис Вазов, Кирил Вазов, Михаил Вазов, Никола Вазов, Ана Вазова и Вълка Вазова-Фетваджиева.

Иван Вазов е един от най-видните български писатели, неговото творчество е свързано с две основни исторически епохи – Възраждането и следосвобожденска България. Той също така е акадамик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение.

Иван Вазов завършва взаимно и класно училище в Сопот, където се запознава с българска и чужда литература. През 1866 той учи чужди езици в Калоферското училище, там той намира много френскоезични и рускоезични книги, които играят голяма роля в неговото писане по-късно.

През 1866 учи в Пловдивската гимназия, където учи гръцки и турски език, а също така изучава и френски език. През 1870 година излиза неговата първа публикувана творба „Борба“.

Малко по-късно през същата година той отива в Румъния. След което се връща в град Сопот, Той преподава през 1872-1873 година в Свиленград.

През 1875 се завръща в град Сопот и става член на Сопотския революционен комитет.

През годините той издава множество литературни творби с невероятен стил и значение, които по-късно допринасят за неговата титла – Патриарх на българската литература.

В днешно време, в неговия роден град Сопот, можете да видите голям паметник представляващ поета изправен гордо.

Маршрут

Статуята на Иван Вазов се намира в централните части на град Сопот, който се намира в Централна България. След като влезете в града, главния път е булевард Иван Вазов, той ще ви отведе на метри от самия паметник. Той е разположен на площад, който се намира до улица Васил Левски, която се пресича с булеварда.

Още за паметника на Иван Вазов

Паметника представлява поетът, който е изправен гордо и гледа града. Изграден е през 1955 година, от скулпторите Иван Блажев, Гоерги Гергов и Илия Илиев, а архитект е Илия Дамянов.

Паметникът е висок над 5 метра. Наблизо се намира и родната къщата на поета, тя е на метри западно от паметника.

Паметникът е изграден на голям площад, до който има удобни места за спиране, а също така има места за хапване и много красиви постройки.

В далечината също така можете да видите и надписа Аз съм българче, който е изграден през 2017 година с дължина от 40 метра.

Забележителности близо до паметника

Къща-музей Иван Вазов – намира се на 50 метра западно от паметника. Тя е родната къщата на поета. Можете да я посетите с цялото семейство.

Комплекс Аз съм българче – мястото представлява красива площадка изграден на хълм, има изграден дървен мост, храм и голям надпис „Аз съм българче“. От там има невероятни гледки. Намира се на около 260 метра северно от паметника. Можете да стигнете до него, като от паметника продължите по улица Васил Левски в посока север. След това продължите по улица Генерал Карцов, в същата посока. Малко след това ще видите вдясно храм Свети Свети Апостоли Петър и Павел. Малко след него в посока север ще видите и малка пътечка, която се изкачва нагоре. Тръгнете по нея и ще стигнете до написа след 1-2 минути.

Сопотски водопад – водопадът е много красив, той се намира на север от града. До него стига пеша, като можете да отидете с автомобил до Сопотския манастир Свети Спас. До него се стига като се запътите към улица Стара планина, след това продължите по нея на запад след което тя ще продължи на северозапад. След като стигнете до манастира, от неговата лява страна ще видите табелки и дървена ограда. Там има поставена и жълта маркировка. Движете се по нея само в посока север, успоредно на река Манастирска. След около 20-30 минути по тази пътечка ще стигнете до водопада, който е изключително красив. Можете да отидете с цялото семейство, пътя е лек и приятен. Най-пълноводен е в края на пролетта.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Водопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:КлисураХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Сопотски водопад
Сопотски водопад
Близо до:Сопот