Меню

Затвори
menu

Паметник на Гюро Михайлов

Затвори
Паметник на Гюро Михайлов
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.141619379662494, 24.749440112696266

На видно място в централните части на град Пловдив, вторият по големина град в България, можете да видите паметника на български войник – Гюро Михайлов.

През 1880 година, на 25-ти декември, той е назначен да охранява банка, постът му е бил в сградата на третия етаж. В онези години, градът е бил център на Източна Румелия, като там са се съхранявали важни документи и пари. Изисквало се е денонощна охрана, тъй като е там е бил и щабът на полицията и жандармерията.

Късно вечерта избухва пожар, като повечето офицери успели да се измъкнат бързо, като успяват да спасят и много важни документи. Гюро Михайлов е бил единствения останал в сградата на поста си, когато счетоводителя на щаба Иван Костов направил опит да спаси Гюро, той отказал. Той останал на поста си въпреки пожара в сградата. Това е поради член 115 от Устава за гарнизонна и караулна служба, който е бил приет през 1879 година. Единствения, който е можел да промени заповедта е бил началника на отделението – Никола Костадинов. Той се втурнал през горящите стълбища но подът рухнал и в пожара загинали Гюро Михайлов, Никола Костадинов и още трима войници – Илия Кръстев, Костадин Аргиров и Митю Петков.

През 1906 година се събират пари за паметник, като по-късно през 30-те години е подкрепена от кмета на града и офицери в града. Паметника на Гюро Михайлов е изработен от колектив начело с Никола Кожухаров. Той е тържествено открит на 27 ноември 1938 година на площад Цар Крум. Той представлява фигурата на Гюро Михайлов и бойните му другари, който страдат от пожара в сградата.

Паметника става място за преклонение към хората, пожертвали своя живот в името на народа и Родина, с ясно съзнание че дълъг, честността и верността стоят много високо.

През годините паметника бива местен в казармата на 9-и Пловдивски полк, по-късно в поделението на строителни войски, а през 1992 паметника се връща на площада на центъра на града.

Маршрут

Паметника се намира в централните части на град пловдив, югозападно от централната поща и югоизточно на централната градска градина. До него можете да стигнете най-лесно като оставите автомобила си накрая на улица Иван Вазов, където има и платен паркинг. Малко след това ще излезете точно на централния площад, вляво от вас ще видите и самия паметник, точно до входа към централния парк на града.

Още за паметника

Паметника е изграден в почит на загиналите по време на служба войници на чело с Гюро Михайлов, който отказва да напусне своя пост. Изградената композиция представлява Гюров и неговите другари, изградени от бронз, като са поставени върху висок пиедестал.

Паметника бива местен неколкократно през годините, като в днешни дни се намира в центъра на град Пловдив, югоизточно от градската градина.

Изграден е през 30-те години, като е официално открит през 1938 година.

Други забележителности близо до паметника

Пеещите фонтани – една изключително красива атракция се намира само на 300 метра западно от паметника. Пеещите фонтани се намират в западната част на градския, парк, който е точно до паметника. За да стигнете до тях , трябва просто да влезете в парка и да се движите само направо (посока запад). Фонтаните работят през топлите сезони, като лятото вечер, след 21 часа се пускат освен светлини, също така и музика, класически световни хитове, който допринасят за много романтична обстановка, поради която, стотици двойки редовно посещават мястото.

Форум на Филипопол – само на 100 метра северно от паметника можете да разгледате и форума на древен Филипопол. Той е бил търговския, административен и религиозен център на град Филипопол. Мястото е изключително красиво и е безплатно за посещение, до него можете да стигнете само за няколко минути от паметника в посока север (по главната пешеходна улица на града).

Античния Театър – един от символите на града се намира само на 700-800 метра северно от паметника. До него можете да стигнете, като продължите по главната пешеходна улица, в посока север. След което продължите надясно по улица Съборна, след това по улица Митрополит Паисий, малко след това по улица Тодор Самодумов и отдясно вдясно по улциа цар Ивайло, която ще ви отведе право на входа на театъра.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Пловдив

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Червената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:ПерущицаВодопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:Асеновград


Римски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:АсеновградЯзовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив


Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Близо до:Перущица