Меню

Затвори
Меню

Паметник на Васил Левски в Карлово

Затвори
Паметник на Васил Левски в град Карлово
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Карлово
Координати Координати:42.637424807041874, 24.806043650706847

Град Карлово се намира в Централна България, той е богат на история. Там има много музеи и уникална архитектура. В града са се родили много българи, допринесли за народа ни – Ботьо Петков, Иван Богоров, Христо Проданов, Евлоги и Христо Георгиеви и много други. Един от най-известните жители на града е националният герои Васил Левски. Той е един от най-видните борци за българската свобода.

Васил Левски (или официално Васил Иванов Кунчев) е роден в град Карлово през 1937 година. Той е син на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Той учи в килийното училище в град Карлово, след което продължава във взаимно училище в града. През 1852 година отива в Стара Загора, където учи в класното училище до 1856.

След това започва курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище Свети Свети Кирил и Методий. През 1858 се завръща в Карлово. Той приема монашество и е приет с името Игнатий в Сопотския манастир Свети Спас. През 1861 Васил Левски взема решение да се посвети на революционната борба на държавата.

Следващите няколко години той обикаля в съседните държави. През 1868 година се завръща в България и започва организирането на хора, които искат да направят революция за държавата.

Благодарение на неговите действия и всеотдаденост за свободата на държавата, той е признат за национален герой. В град Карлово има изграден голям паметник, който представлява Васил Левски в цял ръст, държащ револвер, а до него има лъв, който символизира народа.

Паметника е висок над 8 метра, намира се в южните части на град Карлово. Построен е през 1903-1907 година по проект на скулптора Марин Василев. На паметника има изброени имената на загиналите в борбата за освобождението на България през 1877 година.

Маршрут

Паметника на Апостола на свободата се намира в южните части на Карлово. Можете да отидете почти до него с автомобил. След като влезете в град Карлово, трябва да продължите по улица Т. Райов (ако влизате от юг, правите ляв завой на първото кръгово кръстовище в града). Следва завой надясно ( посока север) по улица Александър Стамболийски. Продължете по улицата, като след това можете да паркирате колата си близо до кръстовището с улица Васил Левски. След като оставите автомобила си продължете по улица Васил Левски на запад и след 1-2 минути ще излезете на голям площад, където е построен и паметника.

Още за паметника на Васил Левски

Паметника е изграден за почитането на един от най-видните български национални герои – Васил Левски. Той представлява висока статуя (с височина над 8 метра) на Апостола на свободата, който държи револвер в дясната си ръка, а от ляво на него има лъв.

Изграден е през 1903-1907 година по проект на скулптора Марин Василев.

Той е изграден на голям площад, там можете да отидете с цялото семейство. Близо до него също така има много красиви запазени сгради в старинен стил.

Освен паметника, наблизо се намира и къщата в която е отраснал Васил Левски, а също така и много къщи запазени и до днешен ден, в който са живели видни българи.

Забележителности близо до паметника на Васил Левски

Национален музей Васил Левски – на около 1 километър северно се намира и къщата в която е живял Васил Левски. Тя може да се посети след заплащане на входна такса. До нея можете да стигнете, като продължите пеша по улица Васил Левски, след което направите ляв завой на главния път ул. Генерал Карцов. След около 2-3 минути вляво ще видите и надпис Национален музей Васил Левски а зад него и самата къща. Можете също така да отидете с автомобил, като продължите улица Александър Стамболийски до улица Генерал Карцов, там правите ляв завой и след 1-2 минути вляво ще видите надписа на музея.

Водопад Сучурум – един много красив водопад се намира в северните части на града. До него можете да стигнете, като с автомобила си продължите по улица Александър Стамболийски в посока север, след което направите десен завой по улица Генерал Карцов, след ляв завой към улица Юмрук чал. Там можете да си харесате къде да оставите автомобила, след което да продължите по улица Водопад на север. В края на улицата ще видите ВЕЦ а малко след него се намира и самият водопад. Разходката е лека и приятна, отнема около 15-20 минути според това къде оставите колата си.

Кръста над Карлово – можете също така да се качите и на една невероятна панорамна площадка. Та се намира на север над града, до нея се стига за 30-40 минути. Трябва да отидете в северните части на града, в края на улица Бузлуджа. Там можете да оставите автомобила си, след което трябва да направите десен завой и веднага след това ляв. От там започва синя маркировка и пътечка в посока север. Тръгнете по нея, след около 15-20 минути ще стигнете на полянка, където има поставени табели и два цвята маркировка. Вдясно продължава синята, а вляво е зелена. Трябва да продължите по зелената, която ще ви отведе до Кръста, който е на около 15-20 минути от там.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано