Меню

Затвори
menu

Паметник на Васил Левски в Карлово

Затвори
Паметник на Васил Левски в град Карлово
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.637424807041874, 24.806043650706847

Град Карлово, разположен в Централна България, е един от градовете с богата история. Там се намират много музеи и и модат да бъдат разгледани сгради с уникална архитектура. В града са се родили много българи, допринесли за народа ни – Ботьо Петков, Иван Богоров, Христо Проданов, Евлоги и Христо Георгиеви и много други. Един от най-известните жители на града е националният герой Васил Левски. Той е един от най-видните борци за българската свобода.

Васил Левски (или официално Васил Иванов Кунчев) е роден в град Карлово през 1937 година. Той е син на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи в килийното училище в град Карлово, след което продължава във взаимно училище в града. През 1852 година отива в Стара Загора, където учи в класното училище до 1856 година.

След това започва курс за подготовка на свещеници в Пловдивското класно епархийско училище „Св. Св. Кирил и Методий“. През 1858 се завръща в Карлово, приема монашество и е приет с името Игнатий в Сопотския манастир „Свети Спас“. През 1861 Васил Левски взема решение да се посвети на революционната борба на държавата.

Следващите няколко години той обикаля в съседните държави. През 1868 година се завръща в България и започва организацията на освободителна революция за държавата, с помощта на други родолюбци.

Благодарение на неговите действия и всеотдайност за свободата на държавата, той е признат за национален герой. В град Карлово има изграден голям паметник, който представя Васил Левски в цял ръст, държащ револвер, а до него има лъв, който символизира народа.

Паметникът е висок над 8 метра и се намира в южните части на град Карлово. Построен е през 1903-1907 година по проект на скулптора Марин Василев. На паметника има изброени имената на загиналите в борбата за освобождението на България през юли и август 1877 година.

Маршрут

Паметникът на Апостола на свободата се намира в южните части на Карлово. Можете да отидете почти до него с автомобил. След като влезете в град Карлово, трябва да продължите по улица „Т. Райов“ (ако влизате от юг, направете ляв завой на първото кръгово кръстовище в града). Следва завой надясно (посока север) по улица „Александър Стамболийски“. Продължете по улицата, като след това можете да паркирате колата си близо до кръстовището с улица „Васил Левски“. След като оставите автомобила си, продължете по улица „Васил Левски“ на запад и след 1-2 минути ще излезете на голям площад, където е построен паметникът.

Още за паметника на Васил Левски

Паметникът е изграден за да почете един от най-видните български национални герои – Васил Левски. Той представлява висока статуя (с височина над 8 метра) на Апостола на свободата, който държи револвер в дясната си ръка, а от ляво на него има лъв.

Изграден е през 1903-1907 година по проект на скулптора Марин Василев.

Той се издига на голям площад, където можете да отидете с цялото семейство. Близо до него също така има много красиви запазени сгради в старинен стил.

Освен паметника, наблизо се намира и къщата, в която е отраснал Васил Левски. Могат да бъдат видяни също така много къщи, запазени и до днешен ден, в които са живели видни българи в миналото.

Забележителности близо до паметника на Васил Левски

Национален музей Васил Левски – на около 1 километър северно се намира и къщата, в която е живял Васил Левски. Тя може да се посети след заплащане на входна такса. До нея можете да стигнете, като продължите пеша по улица „Васил Левски“, след което направите ляв завой на главния път ул. „Генерал Карцов“. След около 2-3 минути вляво ще видите надпис „Национален музей Васил Левски“, а зад него и самата къща. Можете също така да отидете с автомобил, като продължите по улица „Александър Стамболийски“ до улица „Генерал Карцов“, там направите ляв завой и след 1-2 минути вляво ще видите надписа на музея.

Водопад Сучурум – един много красив водопад се намира в северните части на града. До него можете да стигнете, като с автомобила си продължите по улица „Александър Стамболийски“ в посока север, след което направите десен завой по улица „Генерал Карцов“, след ляв завой към улица „Юмрук чал“. Там можете да си харесате къде да оставите автомобила, след което да продължите по улица „Водопад“ на север. В края на улицата ще видите ВЕЦ а малко след него се намира и самият водопад. Разходката е лека и приятна, отнема около 15-20 минути според това къде оставите колата си.

Кръста над Карлово – можете също така да се качите и до една невероятна панорамна площадка. Тя се намира на север над града, като до нея се стига за 30-40 минути. Трябва да отидете в северните части на града, в края на улица „Бузлуджа“. Там можете да оставите автомобила си, след което трябва да направите десен завой и веднага след това ляв. Оттам започва синя маркировка и пътечка в посока север. Тръгнете по нея, след около 15-20 минути ще стигнете на полянка, където има поставени табели и два цвята маркировка. Вдясно продължава синята, а вляво – зелената. Трябва да продължите по зелената, която ще ви отведе до Кръста, който се намира на около 15-20 минути оттам.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Хижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура