Меню

Затвори
menu

Паметник Майка България

Затвори
Паметник Майка България във Велико Търново
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.08188928753429, 25.632274750869907

Велико Търново е град, намиращ се в Северна България. Той е бил столица на Втората българска държава и Княжество българия през 1878 – 1879 година, като е сред най-големите български градове. В днешно време там могат да бъдат разгледани много запазени части от българската история.

На неговата територия можете да видите много паметници, един от тях е паметникът Майка България. Той се намира в центъра на града, посветен е на загиналите войни в Руско-турската, Сръбско-българската, Балканските и Първата световна война. Открит е на 6-ти май 1935 година.

Представлява висока постройка, на която е изградена статуя, символизираща Майка България, която е коленичила със знаме в ръката си. Около самия паметник има изграден малък парк с няколко пейки. Мястото е изключително красиво и приятно за посещение през топлите сезони.

Маршрут

Паметникът се намира в централните части на град Велико Търново. До него можете да стигнете, като отидете до булевард „Васил Левски“. В посока североизток, той се пресича с улица „Христо Ботев“, като точно там е разположен малък парк, където е изграден паметникът.

Още за паметника Майка България

Паметникът е изграден през 1935 година и е открит официално на 6-ти май. Той представлява висока скулптура, изградена върху постройка в малък парк. Скулптурата е с формата на жена, олицетворяваща Майка България, коленичила и държаща знаме в ръката си.

Паметникът е висок над 7 метра. Леснодостъпен е, като около него има красив парк и няколко пейки, където можете да поседнете. Мястото е изключително красиво.

Забележителности близо до паметника

Паметник Асеневци – само на 400 метра източно от паметника можете да посетите и друг голям паметник. Посветен е на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. За да стигнете до него, трябва от паметника Майка България да продължите на юг по улица „Христо Ботев“, след което да направите ляв завой по улица „Ивайло“, а след това по улица „Александър Стамболийски“. След няколко минути ще видите красив мост, а след него ще забележите красивия и внушителен паметник.

Крепост Царевец – само на 1.5 километра източно от паметника се намира и изключително красивата крепост Царевец. За да стигнете до нея, трябва да продължите по булевард „Васил Левски“, след това по улица „Независимост“. След нея тръгнете по улица „Стефан Стамболов“ и после по улица „Никола Николов“. След около 1.5 километра ще стигнете до голям площад, а отсреща ще видите самата крепост. Трябва да заплатите такса и ще можете да я разгледате.

Художествена галерия Борис Денев – на около 400 метра източно можете да отидете и до красивата художествена галерия. До нея можете да стигнете, като продължите на юг по улица „Христо Ботев“, след което направите ляв завой по улица „Ивайло“, а след това продължите наляво по улица „Александър Стамболийски“. Тя ще ви отведе право до галерията.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Велико Търново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоЛюлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Еменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико ТърновоПанорамна гледка от Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Близо до:Дряново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево