Меню

Затвори
Меню

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Гледка над Копривщица
Гледка към паметника на Георги Бенковски
Гледка над Копрвищица
Време Време:0:10
Трудност Трудност:Лесна
Близо до Близо до:Копривщица
Координати Координати:42.63667996851762, 24.36356721083725

Статуята на Георги Бенковски, български революционер, се намира в град Копривщица. Тя се извисява над населеното място, като има чудесни гледки и е много добра идея за разходка, особено за хора, които обичат да посещават места богати с история и паметници.

Маршрут

Маршрут от Копривщица до Паметник на Георги Бенковски

Покажи маршрута За да достигнете до статуята на Георги Бенковски, може да оставите колата си на удобно място в Копривщица. След което трябва да помете към крайречен парк Тополица и да хванете улицата преди Юрукова, както се вижда на изображението. От нея имате около 200 метра до статуята, като има малка денивелация – приблизително 30 метра. По самата улица също се намира и къщата-музей на Георги Бенковски, която се пада в ляво, малко преди статуята.

Още за Георги Бенковски

Георги Бенковски е български революционер, той е основна фигура в организацията и е ръководител на Априлското въстание през 1876 година.

Той е роден в Копривщица през 1843, има две сестри и учи до 3-ти клас в основното училище в Копривщица. През годините той живее на места като Смирна, Цариград, Анадола, Александрия и други, като работни разнични неша.

Георги Бенковски е говорил седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Рожденото му име е Гаврил Хлътев, но приема името Георги Бенковски и активно се включва в действията на българската революционна емиграция.

През 1875 година е включен в групата за революционери-подпалвачи на Цариград. През 1876 организира събрание в местността Оборище , за да разбере докъде е стигнала организацията на околните населени места , които са взели участив в подготовката на възстанието.

Родния дом на Бенковски в град Копривщица е музей. Паметника на Бенковски над Копривщица е проектиран от Хирсто Танев (скулптор) и П. Татаров (архитект) през 1971г.

Още забележителности близо до паметника

Може да посетите музеите, които се намират в град Копривщица: Хиж Музей, Къща-музей Любен Карвелов, Къща-музей Лютова къща, Къща-музей Димчо Дебелянов, къща-музей Тодор Каблешков, къща-музей Олекова къща, къща-музей на Яко Дорсиев и много други.

Градът също така е пълен и с много паметници и чудни гледки.

Наблизо също така има и екопътека – Тракийски Могили. Тя започва в края на града, там е и изходната точка на връх Богадн, най-високия връх на Средна Гора. Пътечката върви по-склона през чудна борова гора. Там също така вляво се намира и параклиса Свети Спас.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано