Меню

Затвори
menu

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица

Затвори
Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Гледка над Копривщица
Гледка към паметника на Георги Бенковски
Гледка над Копрвищица
Време 0:10 часа
Трудност Лесна трудност
Координати Координати:42.63667996851762, 24.36356721083725

Копривщица е град в Западна България, разположен е на 1061 метра надморска височина в долината на река Тополица в Средна Гора. Градът е известен с много неща, сред които:
-основаването на училище Св. св. Кирил и Методий – през 1837 година, което е първото българско класно училище.
-това е градът, в който е обявено Априлското въстание (въоръжено въстание на българите в Османската империя, избухва на 20 април в града).
-родно място на видния български революционер Тодор Каблешков.
-Родното място и на Георги Бенковски.

В източните части на градчето, можете да посетите статуята на Георги Бенковски (български революционер).Тя се извисява над населеното място. Висока е 11 метра, като представлява фигурата на Георги Бенковски на кон. Под него са изписани и думите „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“.

Мястото е леснодостъпно, може да го посетите през топлите сезони, през уикендите, с цялото семейство. До паметника има удобни за изкачване стълби, които отнемат не повече от 10-ина минути.

Ако искате да разгледате красива природа, уникална архитектура и спокойна обстановка, то може да посетите град Копривщица. От паметника може да видите целия град. Мястото е удобно са посещение и от деца.

Маршрут

Маршрут от Копривщица до Паметник на Георги Бенковски

Покажи маршрута За да стигнете до статуята на Георги Бенковски, можете да оставите колата си на удобно място в Копривщица. След което трябва да помете към крайречен парк Тополица и да хванете улицата преди Юрукова, както се вижда на изображението. От нея имате около 200 метра до статуята, като има малка денивелация – приблизително 30 метра, като се движите само в посока изток. По самата улица, малко преди паметника, също се намира и къщата-музей на Георги Бенковски, която се пада вляво.

Още за Георги Бенковски

Георги Бенковски е български революционер, той е основна фигура в организацията и е ръководител на Априлското въстание през 1876 година.

Той е роден в Копривщица през 1843, има две сестри и учи до 3-ти клас в основното училище в Копривщица. През годините той живее на места като Смирна, Цариград, Анадола, Александрия и други, като работни разнични неша.

Георги Бенковски е говорил седем езика – български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Рожденото му име е Гаврил Хлътев, но приема името Георги Бенковски и активно се включва в действията на българската революционна емиграция.

През 1875 година е включен в групата за революционери-подпалвачи на Цариград. През 1876 организира събрание в местността Оборище , за да разбере докъде е стигнала организацията на околните населени места , които са взели участие в подготовката на въстанието.

Родния дом на Бенковски в град Копривщица е музей. Паметника на Бенковски над Копривщица е проектиран от Хирсто Танев (скулптор) и П. Татаров (архитект) през 1971г.

Още забележителности близо до паметника

Можете да посетите музеите, които се намират в град Копривщица: Жив Музей, Къща-музей Любен Карвелов, Къща-музей Лютова къща, Къща-музей Димчо Дебелянов, къща-музей Тодор Каблешков, къща-музей Олекова къща, къща-музей на Яко Дорсиев и много други.

Градът също така е пълен и с много паметници и уникални сгради, когато се разхождате там обстановката е много спокойна и изглежда сякаш се намирате в България през 1800-та година.

Наблизо също така има и екопътека – Тракийски Могили. Тя започва в края на града, там е и изходната точка на връх Богадн, най-високия връх на Средна Гора. Пътечката върви по-склона през чудна борова гора. Там също така вляво се намира и параклиса Свети Спас.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Копривщица

Мост Първата пука в град Копривщица
Мост Първата пушка
Близо до:Копривщица


Къща-музей Тодор Каблешков
Музей на Тодор Каблешков
Близо до:КопривщицаЯзовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура


Връх Богдан
Връх Богдан
Близо до:Копривщица