Меню

Затвори
menu

Паметник Бранителите в Стара Загора

Затвори
Паметник Бранителите на Стара Загора
Паметник Бранителите на Стара Загора
Знаме на паметника Бранителите на Стара Загора
Гледки към Стара Загора от паметника Бранителите
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.433286306076965, 25.654243970533532

Стара Загора е град в Южна България, той е един от най-големите градове в страната. Там може да откриете многобройни музей, паметници, паркове и други забележителности, които може да посетите.

Един от най-известните паметници в града е паметника на Бранителите на Стара Загора. Паметника е изграден по случай 100-годишнината от битката до Стара Загора в която се включват български опълченци под командването на руски офицери, които влизат в бой с армията на Сюлейман паша на 31 юли 1877 година.

Основата на паметника, която се вижда от далече е висока 50 метра бетонна фигура, наподобяваща развято знаме. Знамето символизира Самарското знаме на опълченците влезли в битката. Паметника е изграден в Източна Стара Загора, където преди това е било мястото на командния пункт на опълченците.

Освен основния паметник, на юг от него са изградени и фигури на 6 български опълченци и руски офицер.

Маршрут

Паметника Бранителите се намира в източните части на Стара Загора. Ако влизате в града от юг, през булевард Свети Патриарх Евтимий, трябва да продължите вдясно по булевард Славянски. След това минавате по булевард Никола Петков, след което правите десен завой и после продължавате вдясно по булевард Цар Симеон Велики, след това правите ляв завой по улица Родопи и след няколко минути, вдясно, ще видите голям парк и паметника. Пред парка има и място за паркиране на автомобили. От там имате да изминете няколко стъпала, които се изкачват за 5-10 минути с бавно темпо. От площада се открива красива гледка над Стара Загора и околията.

Още за Бранителите на Стара Загора

Паметника представлява бетонова конструкция, която е висока 50 метра, наподобяваща флаг, който символизира Самарското знаме на опълченците, участвали в битката през 1877 година.

Южно от знамето има изградени и 7 фигурни, които символизират 6 български опълченци и руски офицер. Паметника е изграден по проект на – скулпоторите Крум Дамянов и Божидар Козарев, архитектите Богомил Давидков и Благовест Вълков и конструктор инженер Антон Малеев.

От паметника се откриват красиви гледки над Стара Загора. Той е построен на мястото където се е намирал командния пункт на опълченците. Освен това паметника е част от Стоте национални туристически обекта, като печат за него се взима в Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Забележителности близо до Бранителите

Античен форум Августа Траяна – форумът е запазен, като той е бил част от древния римски град Августа Траяна, именуван от император Траяна през 106 година. Мястото се намира на около 4 километра западно, в централните части на Стара Загора, като до него достъпа е свободен. Можете да го посетите, като от паметник Бранителите тръгнете в посока юг (ляво) към булевард Цар Симеон Велики. На булеварда правите десен завой, след което ляв завой към булевард Никола Петков. От там продължавате по улица Крайречен булевард, след това правите ляв завой по улица Генерал Столетов. След това трябва да направите ляв завой по булевард Митрополит Методи Кусев, като малко след самия завой трябва да паркирате автомобила си. Античният форум се намира малко след завоя към булевард, като входа е отляво на пътя.

Регионален Исторически Музей Стара Загора – в музеят може да научите много интересни истории. Той се намира на 4.1 километра западно от паметника. До него можете да стигнете, като от паметника продължите вляво, посока юг, по улица Родопи. След това правите десен завой по булевард Цар Симеон Велики, след което пак десен завой по булевард Никола Петков. От там продължавате в посока запад по булевард Славянски. След това правите десен завой по булевард Руски, който ще ви отведе до самия музей, който е малко след улица Свети Княз Борис.

Драматичен театър Гео Милев – наблизо също така се намира и известния драматичен театър Гео Милев. До него можете да стигнете, като тръгнете вляво, по улица Родопи. След което трябвa да направите десен завой по булевард Цар Симеон Велики. От там продължавате по булевард Никола Петков, а след това по булевард Славянски. След това правите десен завой по булевард Руски. По-късно по булеварда трябва да направите и ляв завой по улица Любор Байер, като театърът се намира на ъгъла на улица Любор Байер и булевард Митрополит Методи Кусев.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Стара Загора

Античен форум Авгуса Траяна
Античен форум Августа Траяна
Близо до:Стара загора


Енинско ждрело
Енинско ждрело
Близо до:Казанлък


Екопътека Бяла Река гледка
Екопътека Бяла река
Близо до:Калофер