Меню

Затвори
menu

Паметник Асеневци

Затвори
Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци във Велико Търново
Гледка към паметника
Паметник Асеневци отдалеч
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.08268988976693, 25.63751453749118

Велико Търново е град в Северна България, и е сред най-големите градове в нашата държава. Той заема важна част от история ни, като през Втората българска държава и Княжество България той е бил наша столица.

През Средновековието той е носил името Търновград, по-късно – Търново, а през 1965 година към името е добавена думата Велико.

На територията на града можете да видите много интересни исторически обекти, сред които: паметници, музеи и крепости. В централните части на града е построен огромен монументален паметник – Асеневци. Той е посветен на българските царе – Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II.

Паметникът представлява скулптури на изброените български царе, при чието управление нашата държава достига едни от най-върховите моменти в развитието си. Град Търновград е бил един от най-влиятелните и забележителни неселени места в цяла Европа.

Монументът е изграден от четирима ездачи – Цар Петър (най-големият от братята, той е изобразен с благославящ жест), Цар Асен (държи юздата на коня и изваден меч, които символизират неговата воля), Цар Иван Асен II (носи корона на главата си и копие) и Цар Калоян (най-малкият от братята, който придава войнственост и висока култура).

Ездачите са поставени на 7-метрови постаменти, като общата височина на композициите е 15 метра. Между ездачите има поставен огромен меч, който е висок 33 метра, като под него е монтиран малко над 1 метър висок постамент. Той символизира мощта и възхода на Средновековна България. Под меча е поставена и фигура на Орантата – това е небесната майка, която създава и пази живота.

Мястото е отворено за посещения 24/7, като най-удобно може да се посети през топлите сезони. Намира се в централните части на града.

Маршрут

Монументът е изграден в централните части на град Велико Търново. За да стигнете дотам, трябва да тръгнете по булевард „Васил Левски“, след това трябва да направите завой по улица „Христо Ботев“ и след това ляв завой по улица „Ивайло“. Улицата продължава на изток като след това преминава към улица „Александър Стамболийски“ – продължете по нея и тя ще ви отведе до красив мост, а след него ще видите и паметника.

Още за паметника

Паметникът представлява 4 конници (българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II). Изграден е в централните части на град Велико Търново. Висок е над 33 метра, като е построен през 1985 година по случай 800-годишнината от въстанието на братята боляри Асен и Петър и освобождаването на България от византийско владичество.

Изграден е от колектив, който включва доцент Крум Дамянов, Иван Славов, Владимир Игнатов, архитект Георги Гечев и инженер Коста Цеков. Строежът на паметника е отнел около 1 година.

Самият паметник олицетворява могъществото и устремността на нашата държава при Асеневци (царете Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II).

Забележителности близо до паметник Асеневци

Паметник Майка България – още един красив паметник във Велико Търново се намира само на 400 метра западно от паметник Асеневци. Посветен е на загиналите в 5 войни (Руско-турската, Сръбско-българската, Балканските през 1912 и 1913 години и Първата световна). Представлява статуя, символизираща Майка България, коленичила със знаме в ръка. За да видите паметника, от паметника на Асеневци, трябва да продължите на запад (обратно по моста). След това да тръгнете вдясно по улица „Ивайло“, след което пак вдясно по улица „Христо Ботев“ и малко след това, вляво, ще видите паметника.

Крепост Царевец – една от най-известните крепости в нашата държава се намира само на 1.6 километра източно от паметника. За да стигнете до нея, трябва да продължите по улицата по моста („Александър Стамболийски“) в посока запад. След нея поемете по улица „Ивайло“ и след това по улица „Христо Ботев“, а оттам по улица „Независимост“ (вдясно). Продължете в посока изток по улица „Стефан Стамболов“. Малко след това продължете по улица „Иван Вазов“ и тя ще ви отведе до красив площад, от който ще видите крепостта. Там се намира мястото, от което можете да купите своите билети за крепостта и след това да я разгледате.

Художествена галерия Борис Денев – на метри от паметника можете да разгледате и красивата художествена галерия.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Велико Търново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико ТърновоЛюлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Еменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико ТърновоПанорамна гледка от Дряновска екопътека
Дряновска екопътека
Близо до:Дряново


Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево