Меню

Затвори
menu

Очите на Тодорка

Затвори
Езера Очите на Тодорка

Очите на Тодорка са група от две езера, намиращи се на изток от връх Тодорка в Северна Пирин планина. Езерата имат специфична обла форма, като погледнати от високо наподобяват очи. Те се достигат по удобен маркиран маршрут, които отнема няколко часа в посока, като имат невероятни гледки, отлична идея за любители туристи, които искат да направят един красив преход в Пирин планина. Двете езера имат много красива форма.

Горното езеро е по-голямото от двете езера, то е разположено под стръмните склонове на върховете Малка и Средна Тодорка. Езерото е едно от най-високите в Пирин – намира се на 2536 метра височина. То е голямо около 13 декара и дълбоко 7,7 метра.

Долното езеро – по-малкото по размери е на височина 2510 метра и е също сред най-високите езера в Пирин планина. То се намира на север от Горното езеро, близо до южния склон на връх голяма Тодорка. То е голямо 6,7 декара и дълбоко 3,7 метра.

До езерата се стига от близката хижа Вихрен, тя се намира южно от град Банско и западно от езерата. Прехода трае около 2.5 часа в посока. Езерата са отлична идея за посещаване през топлите сезони, когато там няма сняг и маршрута е лесен. Той е добре маркиран и трудно ще го объркате.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до езера Очите на тодорка

Покажи маршрута Маршрута до езерата Очите на Тодорка започва от хижа вихре, тя се намира на около 15 километра южно от град Банско. До хижата се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути от града. Там може да оставите колата си на паркинга и да продължите пеша към езерата. За да стигнете до езерата трябва да поемете на запад по синята маркировка, която започва точно срещу входа на хижата. От там продължавате наляво, в посока юг, след което след около 500 метра ще стигнете до мост, където маркировката се разделя, вие трябва да прекосите реката по моста и да продължите по червената маркировка, която ще ви ответе до няколко езера и малко след едното от езерата маркировката се разделя на червена и зелена, вие трябва да продължите на ляво в посока север по зелената маркировка, която постепенно ще се изкачи на билото срещу вас, и от там ще видите пътеката, която води до езерата, по същата маркировка.

Маршрута се изминава за около 2-2.5 часа в посока, като разстоянието от хижата до самите езера е около 4.7км и имате да изкачите около 650метра денивелация.

Още за Очите на Тодорка

Езерата са много красиви, намират се в Пирин планина, близо до едноименния връх. До тях се стига по същият маршрут, както към връх Тодорка, който започва от хижа Вихрен, до която се стига с автомобил през топлите сезони. Езерата са отлична идея за разходка за хора, които обичат планината и природата. Около тях има и много други забележителности, които може да посетите.

Други забележителности близо до езерата

Връх Тодорка – върхът е един от най-високите в Пирин планина, като до него се стига както се движите по маршрута за езерата, просто продължавате в посока северозапад по билото, като след около 20-30 минути ще стигнете до върха.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано