Меню

Затвори
Меню

Очите на Тодорка

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Езера Очите на Тодорка

Са група от две езера, намиращи се на изток от връх Тодорка в Пирин планина.

Езерата имат специфична обла форма, като погледнати от високо наподобяват очи.

Горното езеро е по-голямото от двете езера, то е разположено под стръмните склонове на малка и средна Тодорка. Езерото е едно от най-високите в Пирин – 2536м височина. То е голямо около 13 декара и дълбоко 7,7 метра.

Долното езеро – по-малкото по размери е на височина 2510 м и е също сред най-високите езера в Пирин планина. То се намира на север от Горното езеро, близо до южния склон на връх голям Тодорка. То е 6,7декара голямо, и дълбоко 3,7 метра.

До езерата се стига от близката хижа Вихрен, като прехода трае няколко часа в посока. Те предлагат много красиви гледки и са отлична идея за разходка за хора, които искат да разгледат тази част от Пирин.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до езера Очите на тодорка

Покажи маршрута Маршрута до езерата Очите на Тодорка започва от хижа вихре, тя се намира на около 15 километра южно от град Банско. До хижата се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути от града. Там може да оставите колата си на паркинга и да продължите пеша към езерата. За да стигнете до езерата трябва да поемете на запад по синята маркировка, която започва точно срещу входа на хижата. От там продължавате наляво, в посока юг, след което след около 500 метра ще стигнете до мост, където маркировката се разделя, вие трябва да прекосите реката по моста и да продължите по червената маркировка, която ще ви ответе до няколко езера и малко след едното от езерата маркировката се разделя на червена и зелена, вие трябва да продължите на ляво в посока север по зелената маркировка, която постепенно ще се изкачи на билото срещу вас, и от там ще видите пътеката, която води до езерата, по същата маркировка.

Маршрута се изминава за около 2-2.5 часа в посока, като разстоянието от хижата до самите езера е около 4.7км и имате да изкачите около 650метра денивелация.

Още за Очите на Тодорка

Езерата са много красиви, намират се в Пирин планина, близо до едноименния връх. До тях се стига по същият маршрут, както към връх Тодорка, който започва от хижа Вихрен, до която се стига с автомобил през топлите сезони. Езерата са отлична идея за разходка за хора, които обичат планината и природата. Около тях има и много други забележителности, които може да посетите.

Други забележителности близо до езерата

Връх Тодорка – върхът е един от най-високите в Пирин планина, като до него се стига както се движите по маршрута за езерата, просто продължавате в посока северозапад по билото, като след около 20-30 минути ще стигнете до върха.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано