Меню

Затвори
menu

Остров Света Анастасия

Затвори
Остров Света Анастасия
Остров Света Анастасия
Фар на остров Света Анастасия
Църква Успение Богородично
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.467569612431056, 27.553056904033607

Град Бургас е сред най-големите и красиви градове в нашата държава. Той се намира на брега на Черно Море в Източна България. На около 7 километра източно от него се намира и малък красив остров – Света Анастасия.

Островът е с обща площ около 9 декара, като е третият по големина след островите Свети Иван и Свети Кирик. Изграден е от вулканични скали, като там е построен и манастир със същото име. Освен манастира, там можете да видите няколко красиви скални образувания – Дракон, Вкаменен кораб, Портата на слънцето и Гъбата. Там също така има обособен малък музей, в който можете да научите повече за историята на острова и неговите обитатели през годините.

Островът неколкократно е сменял предназначението на своята земя. Най-ранното писмено свидетелство за манастира е от вселенския патриарх Йеремия II – в грамота, датираща от юни 1575 година той документира манастира. По-късно управлението на манастира минава под созополския манастир Свети Йоан Кръстител.

През 1784 година островът, който по това време се използва за стратегическа база на турската артилерия, е посетен от френския офицер Лафит-Клаве. След освобождаването на България на острова е имало риболовна и транспортна флотилия. Манастирът остава под управата на Константинополската патриаршия до 1905 година, когато след протести неговото управление е предадено на Българската патриаршия.

След Деветоюнския преврат от 1923 година островът се превръща в място за затвор на политически опоненти на правителството на Александър Цанков. През 1923 година там има над 130 комунисти и земеделци. През 1925 година 43-ма от затворниците организират бягство.

През 20-ти век манастирския комплект на острова е реставриран неколкократно. През 1975 година на острова вече има електричество и водоснабдяване. В днешни дни до Света Анастасия пътува корабче, през летния сезон, което тръгва от морската гара на Бургас, където можете да купите билети. Най-добре е да позвъните и да си резервирате места предварително от предния ден. Телефоните и цените могат да бъдат намерени в интернет на сайта на острова.

Маршрут

За да стигнете до острова, трябва да се качите на малък кораб, който през лятото можете да хванете от Магазия 1. Мястото можете да откриете в Google Карти или бихте могли да отидете в централните части на град Бургас, след което да тръгнете към южната част на морската градина. Тръгнете по улица „Княз Александър Батенберг“ в посока изток, след което продължете на югоизток. След 200-300 метра ще видите голяма сграда с магазини. Отидете на надписа Туристически Информационен Център, вътре се намира касата за билетите. Корабчето отплава три пъти на ден, като пътуването е с продължителност от около 30 минути. След като пристигнете на острова ще имате около 90 минути за разглеждане. Ако няма да нощувате на острова, трябва да се върнете обратно, за да хванете кораба за на връщане.

Още за остров Света Анастасия

Островът е изключително красив, като е чудесна идея за кратка разходка в топлите дни. Света Анастасия е с обща площ от 9 декара, като има интересна история. В наши дни там можете да видите красива стара църква, голям морски фар, музей, заведения, както и други красиви сгради и природни забележителности. Мястото е изключително приятно за посещаване, като разходката с кораба до него е интересно приключение за цялото семейство.

Забележителности близо до Острова

Морската Градина – един от най-красивите паркове в град Бургас. Там можете да видите както красиви растения и високи дървета, така и плажа на град Бургас отвисоко. Мястото е изключително приятно за разходка. За да стигнете до него, трябва от Магазия 1 да продължите в посока север и след няколко минути ще видите началото на парка.

Кея в Бургас – също много наблизо (на около 10-15 минути пеша) се намира и красивият Бургаски кей. За да стигнете до него, трябва от Магазия 1 да продължите в посока север. След няколко минути ще стигнете до Морската градина и малко след това вдясно ще видите красивия кей. По него можете да се разходите, като той предлага изключително красива гледка към град Бургас и плажа, а също така и красиви гледки към Черно Море.

Паметник на Христо Ботев – отново в посока север можете да отидете до Морската градина, като малко след началото на парка трябва да направите ляв завой и след 2-3 минути ще видите красива скулптура на българския национален герой Христо Ботев.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Бургас

Крепост Акра
Крепост Акра
Близо до:Черноморец


Кеят в град Бургас
Кея в Бургас
Близо до:Бургас


Мелницата в град Несебър
Мелницата в Несебър
Близо до:Несебър