Меню

Затвори
menu

Орфееви скали

Затвори
Гледка от Орфееви скали над Смолянските езера
Гледка към Кулата на връх Снежанка
Гледка от Орфееви скали
Гледки от Орфееви скали
Из планината до Орфееви скали
Гледка от Орфееви скали над Смолянските езера
Време 0:20 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.628758852604996, 24.682621448690742

В Южните Родопи има многобройни природни забележителности, една от тях, която е леснодостъпна е Орфееви скали. Те представляват красива панорамна площадка с невероятни гледки над Смолянските езера.

Скалите се намират на над 1800 метра надморска височина, като гледат в посока югозапад към езерата и околията. Гледката е изключително живописна. Там можете да видите много видове растения като: боровинки, малини, къпини, хвойна и други, а също така и много дребни животинки като: катерици, лисици, таралежи, невестулки, гущери и други.

Намират се на няколкостотин метра от връх Снежанка, като до тях се достига пеш, по добре маркирана екопътека. Малко преди скалите пътя става по-тесен и малко по-стръмен. Пътечката е отлична идея за кратка разходка сред гориста местност, тя е удобна за деца, може да отидете там на разходка през уикендите със семейство или приятели.

Разходката е кратка, не повече от 20 минути в посока. Можете да се насладите красиви гледки, тишина, обаятелни растения и невероятна гледка от високо над езерата и околията. Отлична за посещение през лятото.

Маршрут

Маршрут от пътя към Снежанка до Орфееви скали

Покажи маршрута Орфееви скали се намират на няколкостотин метра южно от връх Снежанка. От главния път между Асеновград и Смолян, се минава през Пампорово, като малко след него, по посока Смолян, се прави десен завой към кулата. След около 1 километър, вляво има хотел а вдясно има полянка за автомобили, където можете да оставите колата си – можете дапродължите от тук пеша в същата посока към кулата, като имате да изминете около 2 километра, за които ще ви трявбат 30-40 минути. Можете също така да продължите с автомобила си в същата посока по пътя, към самата кула. След около 3 километра ще видите десен завой (точно преди кулата) там вляво на пътя ще видите дървена беседка, до нея можете да оставите колата си и насреща (посока юг) към гората, ще видите табелка. Тръгнете по този път, като постепенно ще стане пътека, която е дорбе маркирана, движете сесамо в посока юг.

Пътеката е приблизително 700 метра. Тя слиза леко надолу и ще ви отведе до скалите през красива гориста местност, като тя е добре маркирана. Разстоянието от завоя до скалите се изминава за 15-20 минути с нормално ходене. Пътят е полегат в по-голямата част като само на самата площадка се изкачва леко нагоре, пътят е удобен и за деца, но не препоръчваме за възрастни хора.

Още за Орфееви скали

Орфееви скали е чудесно местенце за разходка и предлага много красиви гледки над Смолянските езера и части от Родопите.

Те са разположени на под 1 километър южно от връх Снежанка, който е на малко над 3 километра западно от Пампорово. Скалите предлагат невероятни гледки, те са на над 1800 метра надморска височина. Отлична идея лека разходка сред природата, особено през пролетта и лятото, когато там всичко е много цветно и красиво.

До тях се стига по удобна пътечка, която отнема не повече от 15-20 минути. Пътеката е подходяща за деца, но към края, малко преди скалите е малко по-стръмна.

Други забележителности близо до Орфееви скали

Най-близката забележителност е кулата на връх Снежанка, тя е висока постройка, проектирана през 70-те години. Висока е 156 метра, като се намира на надморска височина 1920 метра. На върха на кулата има заведение с тераса, има невероятни гледки. Същотака можете да се качите по стълбите на горния етаж, където има 360 градусова панорама от която се виждат почти целите Родопи и дори Рила и Пирин (на запад).

Наблизо се намира град Смолян, до който са и Смолянските езера, те са лесно достъпни с кола, като тя може да се остави малко преди тях в страни от пътя. За да стигнете до там, трябва да се върнете към Пампорово, оттам да направите десен завой към Смолян. След около 8 километра ще стигнете до разделяне на пътя, където трябва да направите десен завой. Продължавате по пътя в посока северозапад, след това се прави още един десен завой, след около 3 километра. След него се прави ляв завой и карате само направо, пътят ще ви отведе точно до езерото. Общото разстояние до езерата е около 17 километра от кулата Снежанка.

Друга интересна забележителност, близо до Смолян, е каньона на водопадите. Намират се на около 20 километра южно от Орфееви скали. Това е чудно местенце, което е пълно с водопади, има също така и изградени дървени мостове и уникална растителност. До него се стига като тръгнете към Пампорово, от там на главния път направите десен завой и тръгнете към Смолян. След това в града трябва да продължите по пътя към село Мугла. Малко след края на града трябва да се отклоните надясно по тесен път. Там има табелки и стрелки за пътеката. Малко след това има и място където може да оставите автомобила си, след което да продължите пеша. Пътеката е тясна, но има много красиви гледки. За да обходите цялата пътека ще ви трябва между 2 и 3 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин