Меню

Затвори
Меню

Орфееви скали

Затвори
Гледка от Орфееви скали над Смолянските езера
Гледка към Кулата на връх Снежанка
Гледка от Орфееви скали
Гледки от Орфееви скали
Из планината до Орфееви скали
Гледка от Орфееви скали над Смолянските езера
Време:20 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Смолян
Координати:41.628758852604996, 24.682621448690742

Орфееви скали е чудно местенце, от там може да се видят много красиви гледки, те гледат над Смолянските езера. Орфеевите скали се намират на близо 1 км южно от връх Снежанка до Пампорово в южните Родопи.

До тях се стига по приятна пътечка, която ясно е показан маршрута. Малко преди скалите пътя става по-тесен и малко по-стръмен. Пътечката е отлична идея за кратка разходка и красиви гледки.

Маршрут

Маршрут от пътя към Снежанка до Орфееви скали

Покажи маршрута Орфееви скали се намират на няколкостотин метра южно от връх Снежанка. До тях може да се стигне или като оставите автомобила си в Пампорово и повървите до кулата, като на един от последните завои в дясно, вие поемете наляво по пътечката. Или може да се качите направо с автомобила си до кулата на връх Снежанка.

Препоръчваме ви ако искате хубава разходка, да оставите колата си в Пампорово и да продължите пеш към Снежанка. В Пампорово може да оставите колата си в страни от пътя или пред някои от хотелите в западната чат на Пампорово. Така ще имате една чудна разходка, като ще видите интересни гледки на Парк Пампорово, както и кулата на Снежанка. Ако решите да ходите пеш от Пампорово, разходката до началото на маршрута за Орфееви скали ще ви отнеме между 30 и 60 минути.

Както и да изберете да се качите, трябва на приблизително 500метра преди кулата на десен завой, където има широки полянки да хванете в ляво от пътя в посока юг. Там има добра пътечка, която е приблизително 700метра. Тя слиза леко надолу и ще ви отведе до скалите през красива гориста местност. Разстоянието от завоя до скалите се изминава за 15-20 минути с нормално ходене.

Още за Орфееви скали

Орфееви скали е чудесно местенце за разходка и предлага много красиви гледки над Смолянските езера и други части на родопите. Те са разположени близо до връх Снежанка до Пмапорово. До тях се стига по удобна пътечка, която отнема не повече от 15-20 минути.

Пътеката не е подходяща за деца, тъй като накрая пред самите скали става стръмна и тясна.

Други забележителности близо до Орфееви скали

Най-близката забележителност, е кулата на връх Снежанка, тя е висока сграда, проектирана през 70-те години. Тя е висока 156м, като се намира на надморска височина над 2000 метра. Кулата има заведение с тераса, като предлага 360 градусова панорама и чудни гледки.

Наблизо се намира град Смолян, до който са и Смолянските езера, те са лесно достъпни с кола, като тя може да се остави малко преди тях в страни от пътя. До тях се стига за 5 минути по широк удобен път.

Друга интересна забележителност, близо до Смолян е също така и каньона на водопадите. Това е чудно местенце, което е пълно с водопади, има също така и изградени дървени мостове. То предлага уникални гледки и чудна природа. До него се стига по път, които излиза от град Смолян в посока запад. На пътя трябва да се отклоните надясно по тесен път. Там има табелки и стрелки за пътеката. Малко след това има и място където може да оставите автомобила си, след което да продължите пеша. Пътеката е тясна , но има много красиви гледки. За да обходите цялата пътека ще ви трябва между 2 и 3 часа.

Друга чудна забележителност, която се намира малко преди Смолян , по пътя между Смолян и Пампорово е екопътека Невястата. Това е красива пътечка, която предлага панорамни гледки както над Смолян така и към връх Снежанка. Тя е лека и приятна за ходене, по нея има табелки с информация и места за сядане. Нейния вход е на един завои, малко преди град Смолян, като там има голяма табела. Точно на входа може да оставите и автомобила си.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано